有冇絲打屋企都係咁撚嚴?

502 回覆
47 Like 83 Dislike
好正常姐
後生嗰陣就想扑人個女
到你做人老豆老母 邊個想仆你個女
你仲唔仆撚死佢
抵啦
幾歲先
老母名言

1. 你當屋企係酒店啊 一醒就走 夜一夜先返仲要閂埋門
2. 你唔洗旨意搬出去住 結咗婚先出得去住
3. 日日出街得啦 屋企唔洗理架啦 邊個燈制開邊個燈你都唔知啊

經過無數次反抗可以同男朋友去露營&旅行
搬岀去住/係佢屋企訓都係唔得

有聲

有聲+1 但我連露營都唔得
搞到我呢家同長輩一齊住好有陰影,男友又想結婚後同佢爸媽一齊住

其實有無坦白同父母講清楚你地既思法 ?

我23,
讀書個陣屋企唔俾拍拖,7年入面 地下情5年
而家兩邊家長都好熟 俾我間中上男朋友屋企煮飯
但都淨係唔俾同男朋友過夜 話女仔好蝕底
結婚先可以同男友去旅行

咁我應該點講
係咪話唔洗過夜都可以啪啪啪
有帶套就得
男仔都會蝕,最緊要你情我願

咁你咪講要搞野唔一定夜晚架嘛, 日頭都搞得

封閉到覺得過夜就蝕底的人 覺得淨係夜晚先啪得都唔出奇 可能佢地仲一定要熄曬燈

係呀 真係好想同男友去旅行呀屌
但又講唔岀 "一齊七年要扑洗等旅行先扑咩" 之類既説話
女朋友無得去旅行好撚無癮

我23,
結婚先可以同男友去旅行

咁我應該點講
有帶套就得

封閉到覺得過夜就蝕底的人 覺得淨係夜晚先啪得都唔出奇 可能佢地仲一定要熄曬燈

我阿媽係提我記得要安全啲,之前仲會問我有冇套 但佢地仲係見到我地訓同一張床會驚
你個情況都唔算最差呀

我女友今年 24歲,從來未試過通頂
連同朋友出街食飯都要攞牌先出得
1個月出多過 1次都會俾佢媽話
鬧佢做乜寧願花時間陪出面既人都唔陪屋企
但當佢留係屋企10個鐘,佢媽就會鬧足佢10個鐘

佢媽覺得佢生得你出,就乜都做得
所以佢鬧你佢控制你生活既一切都係為你好
而你作為一個孝順既子女,為左令母親大人開心
你應該要甘願俾佢控制,咁先叫孝順

佢會令到你生活無任何私隱
可以隨時入你房睇你既野
係你唔發覺既時候睇你銀包
要求你俾哂所有密碼佢,包括電腦 fb Google 學校email 甚至網上銀行密碼
而佢亦都每隔幾日就會登入你銀行睇下你用左幾多錢
每月仲要你俾6千蚊家用,仲話你無為屋企付出

另外仲會唔俾佢拍拖

痴撚線生出黎俾佢控制?係我就唔撚俾d pw家用佢
家用俾三千 要就要唔要就慳返

我23,
結婚先可以同男友去旅行

咁我應該點講
有帶套就得

真係想同佢地講唔好懶醒
不過多數咁封閉的人都好自大
好正常姐
後生嗰陣就想扑人個女
到你做人老豆老母 邊個想仆你個女
你仲唔仆撚死佢

咪係
咪咁小學雞 多啲為人諗下啦
難聽啲講呢啲老豆老母會累你一世
當你再大個啲發現身邊一個朋友都冇唔好問點解
到時你會後悔點解冇早啲反抗

呢個社會講機遇講人脈
識人好過識字
出到去做野個個同事收工去玩下輕鬆下
得你一個日日離群唔見人
你啲同事會點諗?

為你自己人生諗下啦

我23,
結婚先可以同男友去旅行

咁我應該點講
有帶套就得

我阿媽係提我記得要安全啲,之前仲會問我有冇套 但佢地仲係見到我地訓同一張床會驚

咁都好D嘅
25歲之後都由得你點玩都得
你就忍多幾年

有啲野梗係要趁後生細個玩下先得
例如成大班同學一齊玩 25歲後可能開始自己家庭事業仲邊得閒咁玩啊
絲,去到申
如果男朋友係月入十萬醫生律師ibanker, 相信8成既case會自動解決,香港地就係咁現實
最近同老母冷戰緊 佢日日係度黑面
由細到大都唔會比出街,一同老母講想出街玩就會屌我 一句唔得就收我皮 直到而家我21歲都係
所以得幾個朋友
一至五就番學 六日就要去老母鋪頭幫手
根本唔會有自己嘅時間
連同朋友出街食飯都唔比
放左學一定要同佢報到 7點鐘就要番到屋企
如果要同朋友食晚飯 要早一星期同佢講定 仲要9點半番到
有時唔係我無爭取過,我一直都有同佢嘈,但每一次都係我讓步 因為佢真係好牛 唔會聽人講 同埋係咁講晦氣說話 真係好難受
好啦 咁我以為可能我唔乖 佢先至要咁嚴
所以一直都順哂佢意 佢話咩就咩
直到而家我出街次數十隻手指數得哂 一紅日放假就一定要出鋪頭幫手
但係佢根本無改變過 仲嚴重左 搞到而家我都心理好唔平衝
反而老豆就好open 比我做咩都得 但老母係全屋最惡 無人夠膽話佢 同埋老母老豆一向關係唔好 成日嗌交 佢兩個根本無計傾
都咁大個人 其實有番少少自由都好合理常情姐
但係佢就硬係要將我綁係佢身邊 其實咁樣好辛苦
而家番u 都覺得好辛苦 每日起身由上水搭車去hku 來回都用左三個鐘 仲要無得坐
老母又唔比住hall 其實真係就黎崩潰
永遠都係有佢講無人講 一講唔岩佢心意嘅野就即刻屌我
有時真係好想死左佢就算 點解要搞到我個人生咁樣 點解要生我出黎

我明白你感受,仲要你無得住hall
講極都唔聽真係好煩,溝通係好重要,但係都要對方肯聽至得㗎大佬

反抗啦w呢種人唔見棺材唔流眼淚

我一直都想溝通 但要雙方都想先得嫁
認真 我可以點做

grad完之後搵工搬出去
原來我都唔係好慘
我29 情況差不多
扑左野未

扑左 一定要過夜先搞到野咩 佢地個心態就係過夜就會比人扑

你膽你老豆老母講 話你已經比佢扑左 唔洗咁擔心你係佢到訓會比佢食
屌睇呢個post好有共鳴
不過之前有少少反叛所以之後慢慢冇咁嚴
佢地去旅行真係好自由好爽
出街唔洗問,鐘意幾時返就幾時返
絲,去到中六都接送我返學放學,驚我學壞,
自問都係讀地區名校,學壞嘅風險都唔算大,但就令我放學冇得同人一齊放。
去到而家大四升大五,我依然極少出街,可能一兩星期一次,又會打俾我朋友問行蹤。

但我覺得最慘係,佢唔係唔俾我拍拖,佢成日奢求我揾個有錢有前途嘅男朋友,一唔啱心水就當面鬧人,話人中學parttime做過酒樓就成世都做返酒樓,又嫌樣衰又盛。呢個已經唔係第一個。

近排我屎忽痕,想同男朋友去旅行,佢打死都唔俾,我見到身邊啲女仔fd有得拍住拖去旅行我就好羡慕,我會諗係咪要我結左婚先可以兩個人去旅行。

講咁多其實想請教咁多位,我應該點說服佢
好簡單 有錢就解決到問題
有d老豆老母正仆街
佢覺得你一日食佢住佢都要聽哂佢話
叫你含撚你都要含
俾心機讀好書 搵到錢快手搬出去
自問都係讀地區名校,學壞嘅風險都唔算大,但就令我放學冇得同人一齊放。
去到而家大四升大五,我依然極少出街,可能一兩星期一次,又會打俾我朋友問行蹤。

但我覺得最慘係,佢唔係唔俾我拍拖,佢成日奢求我揾個有錢有前途嘅男朋友,一唔啱心水就當面鬧人,話人中學parttime做過酒樓就成世都做返酒樓,又嫌樣衰又盛。呢個已經唔係第一個。

近排我屎忽痕,想同男朋友去旅行,佢打死都唔俾,我見到身邊啲女仔fd有得拍住拖去旅行我就好羡慕,我會諗係咪要我結左婚先可以兩個人去旅行。

我都係 中學讀band1 個d
不過有時都多謝佢細個好俾心機教我

當面鬧真係痴線 你一定好難受

想去旅行。解決方法都係wer爛塊面話 我扑左好耐啦 問題係講不岀口
處女-1

大學住 hall
出嚟做嘢即搬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞