有冇絲打屋企都係咁撚嚴?

502 回覆
47 Like 83 Dislike
有聽過老母會跟住個女出街,名為管接送,但比如同朋友食飯老母會坐喺同一間餐廳確保唔會有男仔同埋佢冇講大話
男人講下得唔得
老母得我一個 好錫我 要咩有咩
但係已經2x歲人都一直唔俾我拍拖 成日話出面啲女人冇呀媽對你咁好 但係我唔理 一直地下情 試過有次去女友屋企玩到癲左 搞到條頸勁大塊咖哩雞 俾佢開家庭會議審 老豆幫我都一齊俾佢鬧 而且收埋我張回鄉證驚我去叫雞
Mk妹
青春期?
點止絲打呀,我係巴18歲前咪同我過嘅生活一樣
最憎依D 臭鳩煩老未,
關佢撚事,永唔理,打
諗起有個女仔朋友佢父母知道咗佢拍拖後,要求佢出街都要send地址同突擊video call
睇下佢係邊,驚佢比男朋友呃
佢已經27歲

另外仲有個朋友嘅朋友,佢已經結咗婚,有自己屋企
但佢老公有時會唔係香港,佢阿媽會日日打比佢要佢報到
有時知道個女屋企得佢一個,會上埋去同佢一齊訓
驚有事冇人知喎............

我覺得父母都要學識同明白需要「放手」,仔女始終都會大
放手先可以令仔女可以真正成長
不過我試過咁樣同唔太肯放手嘅家長講,佢反而駁返
「有冇諗過其實係你地呢啲仔女比唔到信心父母,父母先會咁做呢?」

忍唔住返屋企問我父母點睇
我阿爸恥笑住答我「邊咁得閒video call你?」
個下心諗,好彩
老老豆豆,呢啲控制欲咁強既家長唔反抗佢地係唔會知死
咁大個人自己諗啦,佢地想你陪佢地過世,但陪你到最後既唔會係佢地
比企硬就最基本
要生要死想搞到頭家散既係佢地唔係你
夠膽既就跳落去,我會盡孝出錢做喪禮葬你
你個情況都唔算最差呀

我女友今年 24歲,從來未試過通頂
連同朋友出街食飯都要攞牌先出得
1個月出多過 1次都會俾佢媽話
鬧佢做乜寧願花時間陪出面既人都唔陪屋企
但當佢留係屋企10個鐘,佢媽就會鬧足佢10個鐘

佢媽覺得佢生得你出,就乜都做得
所以佢鬧你佢控制你生活既一切都係為你好
而你作為一個孝順既子女,為左令母親大人開心
你應該要甘願俾佢控制,咁先叫孝順

佢會令到你生活無任何私隱
可以隨時入你房睇你既野
係你唔發覺既時候睇你銀包
要求你俾哂所有密碼佢,包括電腦 fb Google 學校email 甚至網上銀行密碼
而佢亦都每隔幾日就會登入你銀行睇下你用左幾多錢
每月仲要你俾6千蚊家用,仲話你無為屋企付出

另外仲會唔俾佢拍拖

仲唔搬走/反擊,真係抵佢做奴隸

女就咁保護啫 如果生個仔呢?
我都係
屋企人成日問問問
我都係
屋企人成日問問問

不過我都已經出左黎做嘢好耐
25歲
但細佬做咩都得
家務都唔洗做
出左黎做野有時收野
食個m記都比佢屌到仆街
發撚完癲就加句「呀女,無人會好似你咁咖,人人都係一放工就返屋企」

唔洗做家務呢個真係
我屋企又係,我哥好似大爺咁坐係屋企,食完嘢啲碗碟可以就咁擺係度唔拎入去廚房,除完衫放地下唔擺落個桶,就嚟用完啲廁紙可以用淨一格為咗唔洗換
SO9SAD
你個情況都唔算最差呀

我女友今年 24歲,從來未試過通頂
連同朋友出街食飯都要攞牌先出得
1個月出多過 1次都會俾佢媽話
鬧佢做乜寧願花時間陪出面既人都唔陪屋企
但當佢留係屋企10個鐘,佢媽就會鬧足佢10個鐘

佢媽覺得佢生得你出,就乜都做得
所以佢鬧你佢控制你生活既一切都係為你好
而你作為一個孝順既子女,為左令母親大人開心
你應該要甘願俾佢控制,咁先叫孝順

佢會令到你生活無任何私隱
可以隨時入你房睇你既野
係你唔發覺既時候睇你銀包
要求你俾哂所有密碼佢,包括電腦 fb Google 學校email 甚至網上銀行密碼
而佢亦都每隔幾日就會登入你銀行睇下你用左幾多錢
每月仲要你俾6千蚊家用,仲話你無為屋企付出

另外仲會唔俾佢拍拖

好似邪教
女朋友都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞