有冇絲打屋企都係咁撚嚴?

502 回覆
47 Like 83 Dislike
你都算係咁啦,我老母佢夾硬幫我阿妹搵工

你阿妹自己有無搵先
你都算係咁啦,我老母佢夾硬幫我阿妹搵工

你阿妹自己有無搵先

佢哋尋日行行下街見到有鋪頭請人,佢同我老豆企係人哋鋪頭門口叫我阿妹入去見工
承上
兩老唔俾我去 但好早俾我呀哥同女友去旅行
非耶撚

直到上月聽到我媽同親戚講"我個仔拍左六年都冇搞個D野嫁。"
於是我恍然大悟
大概係我哥去之前同兩老講左唔會啪之類
而兩老信左扑野係男仔先做得主動?

如果真係佢咁講 咁呀哥就黎成為魔法師
唔知話父母單純好定封建好 成件事有d搞笑
承上
非耶撚

於是我恍然大悟

係佢地眼中「果D野」有幾唔要得
其實好好笑 好似國王的新衣咁 佢地真係以為唔去旅行就唔會搞

係呀但話你做雞我覺得好過份

同佢講返我覺得好hurt,佢可以講句鬧交講嘅嘢唔算數,跟住就算
佢係我細個升中想揀男女校嘅時候已經鬧過我係咪想做雞

痴線你阿媽好過份,揀男女校就做雞,咁揀女校去磨豆腐佢又接受到咩

咪係 佢呀媽痴線

你阿哥都好大問題? 老豆老母都算,阿哥憑咩嘢?

所以我都好無奈 屋企重男輕女,父母聽我哥講多過聽我講,變咗佢地嘅價值觀都一樣,乜都用錢去衡量。呀媽話我拍拖係做雞個時都後補咗句做雞都有錢,你連錢都無

衰啲講句 根據你老母邏輯 佢都係雞

同佢講返我覺得好hurt,佢可以講句鬧交講嘅嘢唔算數,跟住就算

痴線你阿媽好過份,揀男女校就做雞,咁揀女校去磨豆腐佢又接受到咩

咪係 佢呀媽痴線

所以我都好無奈 屋企重男輕女,父母聽我哥講多過聽我講,變咗佢地嘅價值觀都一樣,乜都用錢去衡量。呀媽話我拍拖係做雞個時都後補咗句做雞都有錢,你連錢都無

突破盲點
承上
非耶撚

於是我恍然大悟

係幾好笑
我女朋友反而調返轉
唔中意出面過夜
就算上完我屋企夜一夜都要返屋企 話怕我屋企人唔中意 但我阿媽話無所謂
我老母好on99
睇我whatsapp最後上線時間
跟住屌9我夜訓啊

大佬成20歲
洗撚你理咩
訓你嘅教啦
我老母好on99
睇我whatsapp最後上線時間
跟住屌9我夜訓啊

大佬成20歲
洗撚你理咩
訓你嘅教啦

有能力就搬出黎住啦

一個人住
爆free
有能力就搬出黎住啦

一個人住
爆free

幾錢租呀巴打
1. 成撚日whatsapp炸我,問我係邊/lunch食咩/幾點番/send相比佢睇,講緊係無時無刻都想知我做緊咩。如果唔覆佢就打電話黎。屌不過我就唔撚覆佢既,whatsapp一見到係佢睇都唔睇就會del左個chat

2.唔比出夜街。屌佢on9夜既定義係9點 比人過做雞個啲我都試過唔小。咁我梗係唔會理佢9點啦。但12點前一定要返到屋企否則lm世界大戰。話自己有病要早訓,心諗你一定要等埋我先訓

3.最撚on9係成日喊苦喊忽話我唔痴家,細個唔係咁,求下我理佢咁 大佬阿你想管到我幾歲?

4.佢都係唔撚尊重私隱個堆,偷偷地開哂我啲櫃黎睇 連明信片,生日卡都唔放過

其實我都唔想咁鬧自己老母,不過長期壓抑真係好辛苦 唉如果我老母唔係咁就好

好想自由啲同朋友/男朋友去玩

黎梗同男朋友去旅行我都要扮去camp,但佢話要我send去camp相 我驚呃唔到佢就g9g

點解同我一撚樣
有時岩岩同佢講完等緊車、返緊黎,唔洗兩分鐘再打黎問我點解咁耐,點解仲未到,我真係屌。。左聲
我呀媽又係講埋要等埋我先訓得著,聽完有時真係好燥!

我都係 例如放學放七點 車程一個鐘 一個鐘未返到又打黎 佢地完全唔覺得會冇車同我仲雖要係學校行出黎
我中學嗰陣,父母都仲係咁
後尾升咗上嚟試過好多次溫書到好夜,同兩三次做project做通頂
慢慢一次比一次夜返,但佢哋又冇得鬧,因為真係做正經事,佢哋就習慣
之後出夜街就若無其事咁講聲「我今晚唔返嚟食呀」,佢哋都覺得冇乜野

same
中學果陣都係一樣 不過普通出街食飯就唔會屌
到大專成日通頂做pj 拍野 屋企人都已經唔會鬧
淨係會話通頂傷身 果陣反而覺得有啲心酸
咁誠實做乜 話同friend咪得

佢地會叫我影相

喂屌 一鳩樣
儲定啲合照到時一炮過sd比佢 但比人發現就渣都無得淨

試過幫fd key合照
你個情況都唔算最差呀

我女友今年 24歲,從來未試過通頂
連同朋友出街食飯都要攞牌先出得
1個月出多過 1次都會俾佢媽話
鬧佢做乜寧願花時間陪出面既人都唔陪屋企
但當佢留係屋企10個鐘,佢媽就會鬧足佢10個鐘

佢媽覺得佢生得你出,就乜都做得
所以佢鬧你佢控制你生活既一切都係為你好
而你作為一個孝順既子女,為左令母親大人開心
你應該要甘願俾佢控制,咁先叫孝順

佢會令到你生活無任何私隱
可以隨時入你房睇你既野
係你唔發覺既時候睇你銀包
要求你俾哂所有密碼佢,包括電腦 fb Google 學校email 甚至網上銀行密碼
而佢亦都每隔幾日就會登入你銀行睇下你用左幾多錢
每月仲要你俾6千蚊家用,仲話你無為屋企付出

另外仲會唔俾佢拍拖

之前有巴打講過莊閒調轉輪
女仔24都唔比拍拖,屋企人到佢27,28就屌佢做咩唔結婚
不過之後就唔係仔追女,係女追仔逼結婚
到27,28後生仔又唔睇你,但係男人三十幾歲都可以單身有位你入,都應該唔係好嘢
雖然我屋企未去到你地講到咁嚴
但係細個都係唔比通頂啊到時到候要報到
因為知道直接講實比阿媽reject所以成日都講大話
e.g. 有個由細識到大既fd 大定會互相利用大家黎做時間証人(全家都識既)

早一兩年係唔比過十二點返屋企 但係自從返pt永遠都OT到成十二點一點之後就冇再鬧過

至於通頂通常都係即晚講 仲要係wtsapp 咁就一定捉唔到我返屋企
叫人反抗覺得有用嗰班真係真心覺得反抗有用
只要爭取就有用的話香港一早獨立咗啦
根本好多專制嘅父母就係啲廢老, 你愈反抗愈搞事, 佢愈覺得管你嚴啲先啱
叫人反抗覺得有用嗰班真係真心覺得反抗有用
只要爭取就有用的話香港一早獨立咗啦
根本好多專制嘅父母就係啲廢老, 你愈反抗愈搞事, 佢愈覺得管你嚴啲先啱

佢地講到好似食生菜咁撚易
我老婆就係咁長大. 佢覺得完全無問題
中學無拍過拖

咪係 佢呀媽痴線

同呀媽講邏輯?只會陷入深淵
臭雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞