有冇絲打屋企都係咁撚嚴?

502 回覆
47 Like 83 Dislike
或者佢地後生時, 父母都係咁對佢
佢地而加咁對返自己下一代

sorry 佢地後生個陣係冇皇管
最近同老母冷戰緊 佢日日係度黑面
由細到大都唔會比出街,一同老母講想出街玩就會屌我 一句唔得就收我皮 直到而家我21歲都係
所以得幾個朋友
一至五就番學 六日就要去老母鋪頭幫手
根本唔會有自己嘅時間
連同朋友出街食飯都唔比
放左學一定要同佢報到 7點鐘就要番到屋企
如果要同朋友食晚飯 要早一星期同佢講定 仲要9點半番到
有時唔係我無爭取過,我一直都有同佢嘈,但每一次都係我讓步 因為佢真係好牛 唔會聽人講 同埋係咁講晦氣說話 真係好難受
好啦 咁我以為可能我唔乖 佢先至要咁嚴
所以一直都順哂佢意 佢話咩就咩
直到而家我出街次數十隻手指數得哂 一紅日放假就一定要出鋪頭幫手
但係佢根本無改變過 仲嚴重左 搞到而家我都心理好唔平衝
反而老豆就好open 比我做咩都得 但老母係全屋最惡 無人夠膽話佢 同埋老母老豆一向關係唔好 成日嗌交 佢兩個根本無計傾
都咁大個人 其實有番少少自由都好合理常情姐
但係佢就硬係要將我綁係佢身邊 其實咁樣好辛苦
而家番u 都覺得好辛苦 每日起身由上水搭車去hku 來回都用左三個鐘 仲要無得坐
老母又唔比住hall 其實真係就黎崩潰
永遠都係有佢講無人講 一講唔岩佢心意嘅野就即刻屌我
有時真係好想死左佢就算 點解要搞到我個人生咁樣 點解要生我出黎

我同你屋企情況一樣 但老豆老母角色調轉 同埋我都叫有少少私人時間 你好陰公
同佢講 你最好對我客氣啲 你老左仲要靠我養

呢個真喎

傻撚左 我真係覺得自己原來已經好幸福
睇你講野十足十個MK妹咁

你老豆管得咁嚴唔係無道理

Oh no 未試過比人話mk
未出黎做野仲俾屋企人養緊就唔好諗咁多野,屋企仲供緊你讀書管住你好正常。你第時做左提阿媽就明

讀書我借政府架

佢地係咪好不滿細個冇人管佢理佢,所以大個生仔去管番仔女以補償細自己細個冇既野

所以樓主

我爸都試過check 8達通紀錄

佢地係咪好不滿細個冇人管佢理佢,所以大個生仔去管番仔女以補償細自己細個冇既野

所以樓主

我都係咁諗
估唔到咁多人都係有咁既情況
同埋睇到你地既留言先發覺原來自己已經算好幸福
巴絲們共勉之

下 咁依家係真係已經斷絕關係?
絲會係咁, 都仲可以勉強理解到

但巴都會咁, 我堅係 R 哂頭
絲會係咁, 都仲可以勉強理解到

但巴都會咁, 我堅係 R 哂頭

我都係咁話 都冇諗過會有巴打屋企係咁
我唔知講乜好

下 不如你試下破冰 始終都係養大你既父母

下 不如你試下破冰 始終都係養大你既父母

你個情況都唔算最差呀

我女友今年 24歲,從來未試過通頂
連同朋友出街食飯都要攞牌先出得
1個月出多過 1次都會俾佢媽話
鬧佢做乜寧願花時間陪出面既人都唔陪屋企
但當佢留係屋企10個鐘,佢媽就會鬧足佢10個鐘

佢媽覺得佢生得你出,就乜都做得
所以佢鬧你佢控制你生活既一切都係為你好
而你作為一個孝順既子女,為左令母親大人開心
你應該要甘願俾佢控制,咁先叫孝順

佢會令到你生活無任何私隱
可以隨時入你房睇你既野
係你唔發覺既時候睇你銀包
要求你俾哂所有密碼佢,包括電腦 fb Google 學校email 甚至網上銀行密碼
而佢亦都每隔幾日就會登入你銀行睇下你用左幾多錢
每月仲要你俾6千蚊家用,仲話你無為屋企付出

另外仲會唔俾佢拍拖

你女朋友同我一樣
只不過我阿媽唔會拎我pw睇我啲嘢
記得係中學個陣好嚴 中五之前同朋友出夜街係未試過
中五個陣除夕想出去倒數 媽咪話 得你十二點前番殷囉 激死我 雖然最尾都係遲過十二點先番
初中個陣 放假好少出街 成日係屋企 就算出都要六點前番到屋企
仲話讀書唔準拍拖
係讀ive開始就無咁嚴 但出得多都比佢地話
同樓主一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞