有冇絲打屋企都係咁撚嚴?

502 回覆
47 Like 83 Dislike
絲,去到中六都接送我返學放學,驚我學壞,
自問都係讀地區名校,學壞嘅風險都唔算大,但就令我放學冇得同人一齊放。
去到而家大四升大五,我依然極少出街,可能一兩星期一次,又會打俾我朋友問行蹤。

但我覺得最慘係,佢唔係唔俾我拍拖,佢成日奢求我揾個有錢有前途嘅男朋友,一唔啱心水就當面鬧人,話人中學parttime做過酒樓就成世都做返酒樓,又嫌樣衰又盛。呢個已經唔係第一個。

近排我屎忽痕,想同男朋友去旅行,佢打死都唔俾,我見到身邊啲女仔fd有得拍住拖去旅行我就好羡慕,我會諗係咪要我結左婚先可以兩個人去旅行。

講咁多其實想請教咁多位,我應該點說服佢

我都係 中學讀band1 個d
不過有時都多謝佢細個好俾心機教我

當面鬧真係痴線 你一定好難受

想去旅行。解決方法都係wer爛塊面話 我扑左好耐啦 問題係講不岀口

近排都想同男朋友去旅行 機票都買左
講左大話話同同學去 但到時老母一定會叫我send相比佢同要視頻通話比佢睇下啲fd
好撚淆 依家係咁諗辦法應對
自問都係讀地區名校,學壞嘅風險都唔算大,但就令我放學冇得同人一齊放。
去到而家大四升大五,我依然極少出街,可能一兩星期一次,又會打俾我朋友問行蹤。

但我覺得最慘係,佢唔係唔俾我拍拖,佢成日奢求我揾個有錢有前途嘅男朋友,一唔啱心水就當面鬧人,話人中學parttime做過酒樓就成世都做返酒樓,又嫌樣衰又盛。呢個已經唔係第一個。

近排我屎忽痕,想同男朋友去旅行,佢打死都唔俾,我見到身邊啲女仔fd有得拍住拖去旅行我就好羡慕,我會諗係咪要我結左婚先可以兩個人去旅行。

想去旅行。解決方法都係wer爛塊面話 我扑左好耐啦 問題係講不岀口

我都有諗過咁講,但我真係未同驚佢接受唔到
屌! ! ! 原來有咁多同病相憐既人! !

大學住 hall
出嚟做嘢即搬

其實我都好想令佢知道我已經算乖大把住hall嘅玩得好癲
但我又唔想特登洗筆錢去住hall
做嘢即搬嗰度其實我同啊媽關係好好,係佢太緊張我同太封閉姐
自殺不逐

我諗要玩到咁大
屋企人先會識驚

冇用㗎我試過 我老母只會更加嚴

近排都想同男朋友去旅行 機票都買左
講左大話話同同學去 但到時老母一定會叫我send相比佢同要視頻通話比佢睇下啲fd
好撚淆 依家係咁諗辦法應對

好搞笑
我就冇講大話,因為佢已經有哂朋友嘅聯絡
睇完你地留言發覺我屋企人原來已經好好 雖然我都頂唔順
睇完你地留言發覺我屋企人原來已經好好 雖然我都頂唔順

啱呀
未出黎做野仲俾屋企人養緊就唔好諗咁多野,屋企仲供緊你讀書管住你好正常。你第時做左提阿媽就明
絲打到底幾歲

答左10次21
連男友都唔撚比有呀 你有幾撚慘

我都係呻下姐 唉 原來我已經好幸福了

自從佢哋以為我 les 之後
佢哋唔再太介意我同男仔去街

咩叫bi

其實我中學同大學時係 TBG / femme

哦 咁佢地應該會好鼓勵你同男仔去街架

之後冇乜理我
我估佢哋唔知

同女仔一齊唔係仲好咩唔會怕大肚

你知佢地啲思想係幾難明
睇完覺得自己好自由

因為中學個陣好反叛 成日出夜街 瞞住屋企人番pt拍拖 有啲錢出街 不過就成日同屋企人嘈 關係唔好 係咁比佢鬧我出夜街 仲要通頂 不過勁好彩上到u 再加上啲家姐仲反叛過自己 而家二十頭 屋企人識我男朋友 放心比我去男朋友屋企過夜去旅行 但唔好日日都去就得 而且鍾意幾點番屋企都無問題 無鬧我 同屋企人關係幾好 因為佢覺得我開始大個唔會再管我

雖然覺得樓主好慘 但係我唔建議樓主同屋企人對抗 始終個陣因為我仲細 反叛期
對抗會搞到屋企關係好差 或者你會覺得我好自由 但係可能我又會羨慕其他人有家庭溫暖

家家有本難唸的經啦唉
以前中學呀媽管教極嚴
呀爸就只有禮貌同言語先嚴
連去隔離村女仔同學屋企都唔得
一放學要返屋企
出街要5點前返
遲左返即使係一分鐘都要禁足同轟炸一粒鐘
出街唔可以同男仔出
會打黎確認仲會叫個朋友聽確保我係同女仔一齊
但有一次同幾個屋企唔嚴既fd出街
佢地話5點就要返去好harsh
個陣我又好鵪鶉唔識反抗
所以教我同呀媽講想行多陣遲一陣先返
趁呀媽未比反應就cut線
自此就無左5點門禁但都係要全女班

過左中4開始認為我已經大個
就唔再管咁嚴
因此我就可以出街唔洗一定要女仔
不過依然都係12點要返去
然而試過聖誕節凌晨3點先返到

雖然呀媽到依家都唔比我拍拖但我瞞住佢
一比佢知道實疲勞轟炸
中4開始拍拖到依家幾年都無比呀媽捉到
上到2字頭就無咁嚴可以比我去旅行但要有女仔陪
而且都係要每日報平安但好過做籠中鳥
將來我有小朋友一定唔會連去同學屋企都唔得

唉 好辛苦囉咁樣
男人講下得唔得
老母得我一個 好錫我 要咩有咩
但係已經2x歲人都一直唔俾我拍拖 成日話出面啲女人冇呀媽對你咁好 但係我唔理 一直地下情 試過有次去女友屋企玩到癲左 搞到條頸勁大塊咖哩雞 俾佢開家庭會議審 老豆幫我都一齊俾佢鬧 而且收埋我張回鄉證驚我去叫雞

佢真係當正你係佢一世既寶貝仔 唔拍拖點傳宗接代
諗起有個女仔朋友佢父母知道咗佢拍拖後,要求佢出街都要send地址同突擊video call
睇下佢係邊,驚佢比男朋友呃
佢已經27歲

另外仲有個朋友嘅朋友,佢已經結咗婚,有自己屋企
但佢老公有時會唔係香港,佢阿媽會日日打比佢要佢報到
有時知道個女屋企得佢一個,會上埋去同佢一齊訓
驚有事冇人知喎............

我覺得父母都要學識同明白需要「放手」,仔女始終都會大
放手先可以令仔女可以真正成長
不過我試過咁樣同唔太肯放手嘅家長講,佢反而駁返
「有冇諗過其實係你地呢啲仔女比唔到信心父母,父母先會咁做呢?」

忍唔住返屋企問我父母點睇
我阿爸恥笑住答我「邊咁得閒video call你?」
個下心諗,好彩

你真幸福 27歲個個朋友真係慘 但佢應該要同佢屋企傾下
九成大陸女人
一係廢中老頭

佢地都係50頭
但細佬做咩都得
家務都唔洗做
出左黎做野有時收野
食個m記都比佢屌到仆街
發撚完癲就加句「呀女,無人會好似你咁咖,人人都係一放工就返屋企」

痴撚線 聽到呢啲都唔想理佢
但細佬做咩都得
家務都唔洗做
出左黎做野有時收野
食個m記都比佢屌到仆街
發撚完癲就加句「呀女,無人會好似你咁咖,人人都係一放工就返屋企」

唔洗做家務呢個真係
我屋企又係,我哥好似大爺咁坐係屋企,食完嘢啲碗碟可以就咁擺係度唔拎入去廚房,除完衫放地下唔擺落個桶,就嚟用完啲廁紙可以用淨一格為咗唔洗換

我細佬廁都落撚沖
前掛屋企洗衣機壞左
要出去拎衫
之黎叫埋細佬幫手
講哂粗口屌老母又鬧我臭雞
我忍唔住打左佢一下
之後佢差啲打撚死我
箍撚死我咁制
老母返黎話點要我要叫細佬去拎
又話我係大個
點都唔應該出手 個下真心想死

是重男輕女嗎?

係呀但話你做雞我覺得好過份

同佢講返我覺得好hurt,佢可以講句鬧交講嘅嘢唔算數,跟住就算
佢係我細個升中想揀男女校嘅時候已經鬧過我係咪想做雞

痴線你阿媽好過份,揀男女校就做雞,咁揀女校去磨豆腐佢又接受到咩

咪係 佢呀媽痴線

你阿哥都好大問題? 老豆老母都算,阿哥憑咩嘢?

所以我都好無奈 屋企重男輕女,父母聽我哥講多過聽我講,變咗佢地嘅價值觀都一樣,乜都用錢去衡量。呀媽話我拍拖係做雞個時都後補咗句做雞都有錢,你連錢都無

痴撚線 我真係覺得自己父母講自己做雞好撚過份
老老實實, 我 19 歲已經一個人拎住個地圖去日本旅行
當年都未有 GPS, Google Map 呢啲野

好明白你地父母係愛錫你地,
但巴絲們都廿幾歲, 屋企仲要咁樣管你地, 你地會好難自立
其實有無坦白同父母講清楚你地既思法 ?

我16歲已經自己一個去外國幾個月 但佢地都係咁嚴呀青
睇見樓上啲cm就嬲
明知有問題都唔反抗
做人冇血性同隻豬有咩分別
你話嘈對件事冇幫助
我話你唔嘈仲會助長左佢地呀

每個人都有唔同考慮,點都會念親情各樣野,同埋反抗唔一定對每個家庭都有用
利申:反抗咗好多次,下年reg hall 打算grad咗就搬出去住

希望你reg到
巴絲們都廿幾歲, 屋企仲要咁樣管你地, 你地會好難自立
其實有無坦白同父母講清楚你地既思法 ?

我23,
讀書個陣屋企唔俾拍拖,7年入面 地下情5年
而家可以去朋友到過夜,去旅行,岀夜街,往hall
而家兩邊家長都好熟 俾我間中上男朋友屋企煮飯
但都淨係唔俾同男朋友過夜 話女仔好蝕底
結婚先可以同男友去旅行

咁我應該點講
係咪話唔洗過夜都可以啪啪啪
有帶套就得
男仔都會蝕,最緊要你情我願

同感 佢地係咪唔知日頭都可以搞野
1. 成撚日whatsapp炸我,問我係邊/lunch食咩/幾點番/send相比佢睇,講緊係無時無刻都想知我做緊咩。如果唔覆佢就打電話黎。屌不過我就唔撚覆佢既,whatsapp一見到係佢睇都唔睇就會del左個chat

2.唔比出夜街。屌佢on9夜既定義係9點 比人過做雞個啲我都試過唔小。咁我梗係唔會理佢9點啦。但12點前一定要返到屋企否則lm世界大戰。話自己有病要早訓,心諗你一定要等埋我先訓

3.最撚on9係成日喊苦喊忽話我唔痴家,細個唔係咁,求下我理佢咁 大佬阿你想管到我幾歲?

4.佢都係唔撚尊重私隱個堆,偷偷地開哂我啲櫃黎睇 連明信片,生日卡都唔放過

其實我都唔想咁鬧自己老母,不過長期壓抑真係好辛苦 唉如果我老母唔係咁就好

好想自由啲同朋友/男朋友去玩

黎梗同男朋友去旅行我都要扮去camp,但佢話要我send去camp相 我驚呃唔到佢就g9g

我都試過扮去camp然後去我男朋友到訓 但我覺得你要同佢傾下 你媽似係嚴重缺乏安全感
有個朋友廿頭女仔 規定如果要返屋企訓要十點前返到
暫時未見過有人癲得過佢屋企

遲左會點

唔比入屋

真心咩 咁佢訓邊 有冇試過真係遲左

如果一定要遲過十點
佢要自己搵地方訓
有試過
咁叫嚴定唔嚴
佢屋企軍營咁 要好守紀律
做唔好會屌到上宇宙

但咁咪可以去同啲fd玩通頂囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞