有冇絲打屋企都係咁撚嚴?

502 回覆
47 Like 83 Dislike
巴絲們都廿幾歲, 屋企仲要咁樣管你地, 你地會好難自立
其實有無坦白同父母講清楚你地既思法 ?

我23,
讀書個陣屋企唔俾拍拖,7年入面 地下情5年
而家可以去朋友到過夜,去旅行,岀夜街,往hall
而家兩邊家長都好熟 俾我間中上男朋友屋企煮飯
但都淨係唔俾同男朋友過夜 話女仔好蝕底
結婚先可以同男友去旅行

咁我應該點講
係咪話唔洗過夜都可以啪啪啪
有帶套就得
男仔都會蝕,最緊要你情我願

咁你咪講要搞野唔一定夜晚架嘛, 日頭都搞得

封閉到覺得過夜就蝕底的人 覺得淨係夜晚先啪得都唔出奇 可能佢地仲一定要熄曬燈
睇見樓上啲cm就嬲
明知有問題都唔反抗
做人冇血性同隻豬有咩分別
你話嘈對件事冇幫助
我話你唔嘈仲會助長左佢地呀

每個人都有唔同考慮,點都會念親情各樣野,同埋反抗唔一定對每個家庭都有用
利申:反抗咗好多次,下年reg hall 打算grad咗就搬出去住

冇錯你地係有好多唔同野考慮

唯一冇考慮既就係你自己
1. 成撚日whatsapp炸我,問我係邊/lunch食咩/幾點番/send相比佢睇,講緊係無時無刻都想知我做緊咩。如果唔覆佢就打電話黎。屌不過我就唔撚覆佢既,whatsapp一見到係佢睇都唔睇就會del左個chat

2.唔比出夜街。屌佢on9夜既定義係9點 比人過做雞個啲我都試過唔小。咁我梗係唔會理佢9點啦。但12點前一定要返到屋企否則lm世界大戰。話自己有病要早訓,心諗你一定要等埋我先訓

3.最撚on9係成日喊苦喊忽話我唔痴家,細個唔係咁,求下我理佢咁 大佬阿你想管到我幾歲?

4.佢都係唔撚尊重私隱個堆,偷偷地開哂我啲櫃黎睇 連明信片,生日卡都唔放過

其實我都唔想咁鬧自己老母,不過長期壓抑真係好辛苦 唉如果我老母唔係咁就好

好想自由啲同朋友/男朋友去玩

黎梗同男朋友去旅行我都要扮去camp,但佢話要我send去camp相 我驚呃唔到佢就g9g
每次岀街都要問有冇男仔幾多人
之後一到十一二點就會有電話打黎
每一個朋友都好難先約到一次
想坐低飲下野傾計機會都冇
要搵籍口閃人

同男朋友去旅行要儲定好多朋友相
又要驚又要睇清楚將相有冇破綻
屋企唔畀你拍拖嘅絲打
其實佢地唔係驚你蝕底
而係當左你係佢地的私人財產 驚自己蝕底

btw可能連登仔生女都會係咁
郁d就話係雞係公廁
有個朋友廿頭女仔 規定如果要返屋企訓要十點前返到
暫時未見過有人癲得過佢屋企

遲左會點

唔比入屋

真心咩 咁佢訓邊 有冇試過真係遲左

如果一定要遲過十點
佢要自己搵地方訓
有試過
咁叫嚴定唔嚴
佢屋企軍營咁 要好守紀律
做唔好會屌到上宇宙
最近同老母冷戰緊 佢日日係度黑面
由細到大都唔會比出街,一同老母講想出街玩就會屌我 一句唔得就收我皮 直到而家我21歲都係
所以得幾個朋友
一至五就番學 六日就要去老母鋪頭幫手
根本唔會有自己嘅時間
連同朋友出街食飯都唔比
放左學一定要同佢報到 7點鐘就要番到屋企
如果要同朋友食晚飯 要早一星期同佢講定 仲要9點半番到
有時唔係我無爭取過,我一直都有同佢嘈,但每一次都係我讓步 因為佢真係好牛 唔會聽人講 同埋係咁講晦氣說話 真係好難受
好啦 咁我以為可能我唔乖 佢先至要咁嚴
所以一直都順哂佢意 佢話咩就咩
直到而家我出街次數十隻手指數得哂 一紅日放假就一定要出鋪頭幫手
但係佢根本無改變過 仲嚴重左 搞到而家我都心理好唔平衝
反而老豆就好open 比我做咩都得 但老母係全屋最惡 無人夠膽話佢 同埋老母老豆一向關係唔好 成日嗌交 佢兩個根本無計傾
都咁大個人 其實有番少少自由都好合理常情姐
但係佢就硬係要將我綁係佢身邊 其實咁樣好辛苦
而家番u 都覺得好辛苦 每日起身由上水搭車去hku 來回都用左三個鐘 仲要無得坐
老母又唔比住hall 其實真係就黎崩潰
永遠都係有佢講無人講 一講唔岩佢心意嘅野就即刻屌我
有時真係好想死左佢就算 點解要搞到我個人生咁樣 點解要生我出黎
同佢講 你最好對我客氣啲 你老左仲要靠我養
18歲嘅時候通頂就話好玩,日日通頂都仲好生猛
到20歲通一晚頂已經變喪屍體
如果要到25歲先可以過夜咁仲有咩意思
由細到大都唔會比出街,一同老母講想出街玩就會屌我 一句唔得就收我皮 直到而家我21歲都係
所以得幾個朋友
根本唔會有自己嘅時間
連同朋友出街食飯都唔比
有時唔係我無爭取過,我一直都有同佢嘈,但每一次都係我讓步 因為佢真係好牛 唔會聽人講 同埋係咁講晦氣說話 真係好難受
直到而家我出街次數十隻手指數得哂 一紅日放假就一定要出鋪頭幫手
反而老豆就好open 比我做咩都得 但老母係全屋最惡 無人夠膽話佢 同埋老母老豆一向關係唔好 成日嗌交 佢兩個根本無計傾
而家番u 都覺得好辛苦 每日起身由上水搭車去hku 來回都用左三個鐘 仲要無得坐
有時真係好想死左佢就算 點解要搞到我個人生咁樣 點解要生我出黎

我明白你感受,仲要你無得住hall
講極都唔聽真係好煩,溝通係好重要,但係都要對方肯聽至得㗎大佬
所以得幾個朋友
根本唔會有自己嘅時間
連同朋友出街食飯都唔比

講極都唔聽真係好煩,溝通係好重要,但係都要對方肯聽至得㗎大佬

反抗啦w呢種人唔見棺材唔流眼淚
所以得幾個朋友
根本唔會有自己嘅時間
連同朋友出街食飯都唔比

反抗啦w呢種人唔見棺材唔流眼淚

我一直都想溝通 但要雙方都想先得嫁
認真 我可以點做
仔,以前細個唔俾出街玩,

只係樓下公園都唔俾,到小六先肯俾我幫佢地買報紙,

去到中三先肯俾我出街,果次都係因為要做group report!

但都係唔俾出夜街,一定要七點前番!

去到中五後先可以同人出夜街食飯,

但11點前一定要到屋企,到而家就係12點前番屋企,

以前俾女朋友笑我灰姑娘,

而家就算講定大約1點番到黎,呀媽都會準時12點打黎話

仲未番,但就肯俾我係外面過夜,有時隊酒天光呀,

靜靜雞同女友去長洲呀,但就唔俾我帶女仔番屋企訓,

但以前都試過俾家姐同呀媽係街到撞到,

但呀媽好驚我搞出人命,到而家都係

詛咒分手真係好痴線
我阿媽最多都係話一日未結婚一日都係做住朋友先
可以出夜街但唔可以唔返屋企過夜 去朋友屋企訓都唔得 同男朋友去旅行更加唔會比 btw習慣咗

same
你仲住緊屋企無撚計
唔想比人管自己搬出去囉
利申:儲緊錢 

詛咒分手真係好痴線
我阿媽最多都係話一日未結婚一日都係做住朋友先

又話我做雞又詛咒我分手點睇
睇你講野十足十個MK妹咁

你老豆管得咁嚴唔係無道理
老母名言

1. 你當屋企係酒店啊 一醒就走 夜一夜先返仲要閂埋門
2. 你唔洗旨意搬出去住 結咗婚先出得去住
3. 日日出街得啦 屋企唔洗理架啦 邊個燈制開邊個燈你都唔知啊

經過無數次反抗可以同男朋友去露營&旅行
搬岀去住/係佢屋企訓都係唔得

有聲

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞