Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
以前都有咁嘅習慣 但而家冇左了
十次有八次啦 error嘅時候就等半分鐘先識落簾
唔error就冇問題
我用1.3.1未遇過,如果你部R6未up上1.4.0之前冇出現過,咁應該係firmware問題,但又奇怪台灣01冇人嘈... 建議你嘗試將部機reset返去原廠設定,睇仲會唔會出現,不過之後要set返晒所有設定,唔知你會唔會嫌煩..
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=244&t=6406350
入左血 穩定性真係高好多
又真係幾煩下 不過我試下可唔可以將setting抄落卡 restore再recover返啲setting
好似唔得..
可能我記錯 好似有個function係可以將customised抄落卡 比你換機用返同setting 定係只可以抄c123嘅mode呢?

Anyway 我試緊重新裝過呢個firmware 睇下點
Youtube好似有片教人,仲要係canon教季片
我前日都up左,但so far未見有error問題
其實呢個做法係岩架
就係係啲軍人練槍都係咁教
閉氣果幾秒係肌肉最穩定既時候
新手一問
依家小弟用緊200d 加kit lens
如果想買一枝影人像嘅鏡
筆直2000左右
有冇邊枝推薦 唔該
如果想成象sharp啲,建議收到f2.8
全開光圈係會比較鬆
f2.8係咩意思
光圈 清你係真心定假膠
冇我以為係講另一枝鏡 sor衝出來柒
擺低咗部機去整 睇吓佢點睇
咁大鑊?即係reset去原廠設定都唔得?
Err 06係因為CMOS self cleaning system出現問題,睇黎巴打真係咁好彩,買正部機王...
本身諗住唔理佢算 但突然發現入塵 第一次見到
所以覺得唔可以唔整

我開始諗唔關firmware事
想請教下各位巴打,以前用 EF system 影微距生態,可以 set 支百微做 MF,照開機身合焦提示,避免 AF 拉風箱。但我啱啱試緊 R6 + 新大白,較完 MF 個電子 focus ring 直情 disable 埋,機身亦都冇合焦框,可以點 set ?
我部機set到嘅 但手頭冇機 搵唔到比你
早2日99蚊訂左粒電
係咪真係要等2個月先有咁癲
你唔講我都忘記咗,我嗰粒已經等咗差不多4個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞