Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Canon EF 17-40/4L 絕不推介🌚🌚🌚
假L鏡 垃圾畫質
舊底啲死馬鏡要夾機,90D 唔知有冇得wide tele end 各自cal 再唔係tamron 支1750 都出名sharp, 不過係電鑽
咁1635II 同1740 個價都差得遠
不過話1740連中心解像都唔掂真係有D吹大咗

都係果句.. 廣角一律建議1635III, 次選1635/4
ff 平價ultrawide, 16-35/4 真係最抵玩之選

1740 好多年前用落啲低像素機還可,e.g. 1d3 未至於話唔sharp, 但呢家啲機,真係跟唔上了
同枝16-35ii比d相影完又鬆上次同朋友行山無帶wide借黎一用,影完睇返唔惦過枝16-35ii
Canon無一支變焦Wide鏡邊位Sharp,只係水兵鬥海軍,就算新嗰2支rf都係。
不過ef16-35II就算收光圈都唔sharp。
如果係用apsc,唔建議再投資買EF貴鏡,求其買支龍仔,或者M機用番EF-M也11-22算。
M 機WIDE 鏡仲有枝1018 落 ADAPTER

我意思係與其晒錢買 1635 F2.8 2 代 不如買1740 + FILTER
或者直上 1635 F4

因為枝二代真係算啦
RF大三元好sharp喎
m 支11-22夠晒細支,無敵 我上上年去旅行時重on99咁用adpater 插efs10-22, 後悔到而家

真,有錢買16-35/2.8II 不如入f4 好過
Canon Ef 35mm f1.4L vs Canon Ef 16-35mm f2.8 II
影街拍/人像 邊支好啲?
1635II 不予考慮, 一係III , 一係F4
如果要影人象,一定係35L實用
16-35/2.8ii 小心一邊利邊唔利,
1635 III
1635 f4

三枝最高性價比一定係 f4

如果唔怕重同 魚眼頭 仲有枝 1224 art 可以一戰
另外 1530 f2.8 都係好鏡 大鏡兩用 (影風景+練手力)
4000 蚊 七年保

羸晒 原廠

好過1740 f4
如果must be 要 35mm 既單反鏡

性價比 我會咁排 Tamron 35.4> Sigma 35.4 art > 1代 35 > 2代35
唔介意細一級光圏仲有 Canon 35 IS USM 二手 2000 零蚊
35 F2 IS USM 呢隻只係衰二線性散景比較嚴重
有傳9月14發佈r3同埋70400,16 2.8🤔🤔
70400 同100500咁似 會唔會呀,定係non L 黎
wide angle 景深唔明顯,有得揀一定揀1.4
有朋友用緊Sigma f/1.2 art鏡,試玩過好撚正!又好撚羨慕!
就因為仆街Canon獨食,搞撚到只有Sony E同Leica L mount!
Canon無反用家唔知到何年何月至有咁正副廠鏡用..
所以我話過,以後有人問我買邊部機好,我一定叫佢咪撚買Canon!
35mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞