Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
黎緊要影個full day event, 朝九晚六,有冇巴打試過R5 用3粒電有冇機會頂到 中間除左lunch 外應該唔會點停
好忟水 建議4粒
我都驚驚地,不過應該有位叉到電,預兩粒幾鐘叉滿一粒,用完第三粒時第一粒有機會叉滿可以用番

又或者帶部5d4去頂一頂,用pd 一野叉兩粒。。。

唔係太想買多粒電。。。
奧運曬機相D人閒閒地都4~5部機
有尿袋用雜嘜差機,唔怕爆炸好平好方便。
前者,所以都係預多舊電同機好了
70D街拍
EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM 定EF-S 24mm f/2.8 STM好?
想請教吓部RP, 相機內有無啲setting調咗後D相片會銳利啲。定關啲鏡事?

only RF35. 1.8
EF50 1.8
RF24-104 4
RF24-240
Picture style 可以+sharpness
如果都係唔滿意就收1 級光圈
試試先。thank
但如果出raw 係咪無影響?
Raw 如果你用dpp 開會自動加埋入去,如果LR 開冇分別
🙏🏻
比我會用 5D4 加直倒 兩粒電 一定夠

一係就 預R5 要4 粒電
以前用5d都係2-3粒
而家轉左r6,影半日帶2粒都怯怯地
全日起碼4粒up🤦🏻‍♂️ 計埋後備6粒
巴打如果影完後,可唔可以分享實際結果如何?
等其他R5機主以後遇上類同情況有個預算..
實際結果意思係用左幾多粒電?幾多%?🤔
不過我都唔知準唔準確,我新電得一粒,其他都係用左好耐既舊電黎的
我以往用5d4 影big day 影到夜晚,3粒未試過唔夠,但都會用到最後一粒

R5真係好危

學巴打話齋,帶部5d 做後備機,咁可能r5用兩粒,淨一粒就開5d, 同時間叉電。。。
咁堅?😨 睇黎用直倒曬電爭多
早排幫fd 影相 用 R6 落直倒 / R5 落直倒. 全部 新電 e6 NH

r6 長插 2848 + adapter / r5 長插 RF 7028 大約 2200/3000 張 (raw+ jpg) 開晒慳電模式 有is 鏡身防震
中間無熄過機 只係放低果時 會sleep mode
由 1300 影到 1900. 四粒電 仲有 55-60%

唔洗換電

睇黎直倒好食電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞