Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=26779

RF未聽過走焦?錯啦!RF70200 2.8已經曾經出現過走焦災情,不過已經有軟件更新修正返,所以乜鏡都好,你都係試試穩陣啲
我平時都係AF試下中唔中 就算
如果試焦我影上下左右唔同點對焦
放大睇下清唔清 咁樣岩唔岩?
都啱!試盡試清楚,咁貴買支RF鏡一定要親身試清楚先好收貨,個心都安啲
岩 謝謝巴打
不過支鏡個filter canon無賣
試完要再去雙成搞
試收光圈
試對焦對唔對到最近同無限遠
試AF 睇下sharp 唔sharp, 焦平有冇斜

乜鏡都咁上下,變焦鏡就要試晒兩個end, 非無反就睇埋有冇走焦
焦平有冇斜 即係點 唔識求指教
影時要同件物品平行,然後睇會唔會一邊清,一邊蒙,望四角
新鏡應該ok, 二手鏡如果跌過又內傷,就要咁check 先知
唔該晒巴打
印象中Canon數碼影像坊好似逢公眾假期唔開,巴打你最好check清楚,無謂摸門釘!
每日11-1900 個時間都幾西
收工去都未必趕到
呢個情況叫光軸偏移..................................... 我支第一代70-200mm f/2.8就係咁!
雙成買filter
實推啲不知名牌子畀你
即係假設影盒維他奶,可能佢有一隻角係唔對焦?
定無肥花好? 77mm
我都係打算用返 b+W 德國野
當然唔用就最好畫質啦 但唔會唔用
光軸不正偏移已經唔關對焦事,係本身鏡頭組裝過程唔嚴謹或經過碰撞後鏡組內部歪咗移咗位造成嘅光軸不正,就算對焦中咗都會一邊清一邊濛,出事成支鏡係要返原廠拆開重新矯正過鏡組光軸先正常
巴打即係我搵一件嘢影成件中焦 咁就應該冇事?
其實唔關中唔中焦事,試光軸有冇偏軸,你最好對住一張貼係牆度一張平面嘅報紙試下縮細啲光圈中焦影一張相,影完睇有冇左右或上下有冇極端唔一致咁一邊濛一邊清就知,如果分別極少就唔算
即係中咗招之後,睇吓會唔會有啲地方矇咗
明白 謝
記住要對住平面角度再縮光圈影中焦發現唔一致一邊sharp另一外濛先係,如果開盡光圈唔係對住平面角度影有機會衹係純粹景深問題就唔關事!
明白
新鏡都有事? 我記憶中canon 有一支鏡係試過有呢個問題
舊鏡,1997年出廠,第一代白鏡EF 70-200mm f/2.8冇IS..
請教下 R5 R6想用usb供電 係唔係一定要用濕電?
PD尿袋推唔推得郁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞