Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
鏡頭呢啲野 真係睇下你好唔好彩

不過影唔到嘅 扮睇唔到囉
其實我係頭先收工去Canon度拎
番到屋企就發現入左塵
打算聽日去Canon度換
通病
希望佢有貨比你換啦
要再等都唔緊要, 都唔爭在
兩皮野一買番黎就咁大粒塵真係接受唔到
希望有貨換到。
巴打係親身上Canon拎?還是速遞送黎?
自從去過Canon搬去新世紀個位置後,我成日心諗佢CS櫃檯燈光唔知係咪有心整到咁暗,搏上去拎貨d客check唔真件貨,因為我個BG-R10又係有條好長花痕,於櫃檯暗暗地睇唔到,返到屋企一拆盒就睇到,不過心諗反正我都係粗用,唔影響使用又唔會賣返出去,冇乜所謂... 但以後如果再上去拎貨,一定要打醒十二分精神,尤其是鏡頭..
哦!原來係親身上Canon拎,巴打換唔換到另一支?
揾朋友幫我上去新世紀Canon度拎
夜晚翻屋企開箱就發現有好大粒塵
啱啱拎左去Canon度俾佢地跟進
冇現貨多,要擺底
換唔到,佢果度冇現貨多
要俾維修部吹塵
吹唔走先換
咁睇黎會幫你拆鏡清潔,如果最後俾返同一支s/n鏡你,而又唔見粒野,就應該係咁做..
買新鏡免費送拆鏡清塵服務
換比你,鏡都係吹乾淨,再發售。
(眼不見為乾淨)
全部由行搞的話,佢地又有晒原裝配件同工具,我覺得都ok既,反正每支鏡本來都係由各個零件裝嵌而成... 係要視乎個師傅手勢,希望佢細心d,裝嵌返同新鏡冇分別..
R5 新 firmware 出左
V1.40
有冇巴打試左?

https://www.canon.co.uk/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos-r5.html?type=firmware

PS: HK website未放出嚟,UK 放左
呢d野,當然等一排,網上冇傳出鑊氣至update..
想睇下有冇勇者嘛
你同我一樣心態,不過我係用R6,雖然兩個月前已出1.4.0,但望過內容似乎對我使用上冇乜幫助,所以完全唔急update,繼續用1.3.1,慢慢等人做白老鼠,冇問題至搞..
暫時未有問題

1.3.1 我都冇up
R6十RF百微

唔夠像素crop, 係時候upgrade
想問下R6 係咪無內建縮時影片?
要自己用程式再合成?
但佢官網又有哂教學有哂選項
但我更新到最新版本都搵唔到
新手想問巴打們有冇機推薦?
想學影相,機身輕,主要係影相而唔點拍片,budget 大概預5000左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞