Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有諗過入呢枝鏡

個微距好唔好用?
少用 唔錯 窮人standard lens 成像唔錯
唔會上2.8 太貴
我FD 鏡 canon 菲林+digital 雙刀流
冇 但我用落其實問題不大 無反有得即時預覽個畫面光暗測光
以前單反冇先顯得咁重要姐
咁又係... 而家部無反可以即時於LCD或EVF模擬出曝光效果
令點測光連動對焦冇以往咁重要..
不過如果於不斷random轉變光度環境,例如演唱會或表演場合,有好多射燈不規則四圍射..
使用光圈/快門先決或全自動曝光時就有用..
可以跟隨對焦點去到表演者身上測光,於光度忽然轉變一段作出比較正確曝光,如果靠手動調整已經追唔切..
唔知遲d部R3會唔會有呢?
冇 但我用落其實問題不大 無反有得即時預覽個畫面光暗測光
以前單反冇先顯得咁重要姐
咁又係... 而家部無反可以即時於LCD或EVF模擬出曝光效果
令點測光連動對焦冇以往咁重要..
不過如果於不斷random轉變光度環境,例如演唱會或表演場合,有好多射燈不規則四圍射..
使用光圈/快門先決或全自動曝光時就有用..
可以跟隨對焦點去到表演者身上測光,於光度忽然轉變一作出比較正確曝光,如果靠手動調整已經追唔切..
唔知遲d部R3會唔會有呢?
單反果陣,部機唔知你影緊乜,只係可揀某個區去測光黎估,影果個亦都要擺個主體落去

呢家有AI track 住個object, 相機識該咬住佢黎測光,重要即時show 埋比你睇啱唔啱心水

自從5d4 開始,已經習慣左用懶人M mode, 自己較光圈快門但行auto ISO, 其實都已經好鬼準,呢家用R5, 連大背光都唔洗點較,可能ev 由+1 變+ 1 2/3已經啱洗,真係懶到一個點
想問下想升FF,bg有限最盡可以買到R機身,係咪一個入手嘅好時機?
等埋14 個發佈會
唔轉會?
玩RF貴過玩e-mount好多

利申 Canon長期用家
個d測光 同追焦 5dm4都唔多理解
因為睇返相效果就算
而家R5有埋追個頭 我諗已經變左係構圖對決?
講起對眼睛或對個頭,我用R6發覺有個問題未克服到..
就係如果影合照時 (例如同時十個人影橫幅,長開Servo),對住某人頭部個AF格仔變到好細,又係白色好唔顯眼.. 好多時好難搵到個格仔當時圈住邊個人頭,驚追甩,又再重新對過,要金睛火眼望實個格仔有冇跳走,去到唔想對焦位置... 咁樣影一日相對眼好攰!
其實個格仔有冇得轉顏色?例如紅色之類,令人容易搵d?
影合照人眼追焦
真!雖然我都係Canon長期用家,但如果新手冇任何器材,真係建議買Sony,事關Canon RF鏡頭方面遠比Sony高負擔,人地Sony有唔少副廠鏡玩,況且近年副廠鏡已經追上原廠九成質素,價錢平一截,而Canon仲係採取逼你用原廠RF鏡做法,但價錢仲貴過Sony原廠之餘,長期缺貨,仲不斷加價,Sony最少大把副廠揀(我望住Sigma出俾Sony無反art鏡真係流撚晒口水)! 好過被Canon當狗咁撚!
咁轉單點對焦?我就係見咁情況,每次轉去單點對焦影合照,轉頭又唔記得切換返去Eye + Face tracking,想一個AF mode搞掂..
係呀 最衰RF sigma art未出, 買返sigma ef 又好似有點傻 ,有時都有d想賣曬佢轉,但紅圈是信仰
但都係對焦平面,如果對中間個人個頭 理論上無分別?
想買支 135mm F2 星際有冇邊間信得過?
少買二手鏡
1848 48得F8
如果全部人距離都接近焦平面,光圈又唔係開太大,理論上當然乜分別..
問題係Face tracking唔係100%穩陣,有時會戇鳩鳩對去背景,或者背景有人,就跳去追住佢,但因為個白色格仔於EVF太唔顯眼.... 變成有時甩焦都唔覺,我早排一日內影過百張合照,當中有三、四張就因為咁失手..
望返d相終於明白咩叫機比人惡,好多時太倚賴部機自動模式,被佢控制返轉頭就咁解..
用返中點對焦 無死 自己控制
先對焦後構圖 如果唔係郁
而家Canon就係持住新款無反高ISO畫質都唔差..
出d細光圈RF鏡俾你玩,其實果支100-500mm得f/7.1,仲要炒到二萬七,我已經接受唔到,仲整支100-400mm得f/8,感覺直頭係笑料!好地地出返以前EF鏡咁100-400mm f/5.6唔得既!如果用家要增距,可以自己外加1.4x或者2x,係要搞到鏡群鳩芝媽碌咁!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞