Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我就係要呢啲
豬屎渣
應該係 斑翅鷦鶯 先啱
豬屎渣係哩個樣:
豬屎渣仔同女唔同顏色
女既話會係灰色,有啲似你相影果隻。不過我都唔係專家,認錯唔出奇
係喎,咁似樣嘅,等我問下 d 雀友
題外話,近排 Club Canon d 積分就過期,諗住求鳩其上佢個網睇下有乜換,屌佢除咗濕鳩現金券,乜都換唔到,打上 hotline 問先知個 web site 壞鳩咗,我即刻屌柒佢,咁即係要我由得 d 分 expire 定點,同埋幫襯咗十幾年,以前洗幾皮嘢 d 分都叫可以換個環保袋,T-Shirt 之類,搞搞下得返 d 行李牌之類嘅垃圾,依家直情個 page 壞 q 埋都由得佢,如果係咁乞衣嘅好心直情咪撚比人儲分執柒個網佢啦
依家canon撚狗 加價又大把人買 驚閪
加價冇貨大把人買,冇得豬
m6ii買黎拍煮食片好唔好,但呢部機好似出左成2年?
加價冇貨仍然收晒你d訂金,慢慢至出貨俾你,邊可能有得輸?
如果冇第二套機,真係一係買EF+adapter,一係錯過曬啲拍攝機會

但adapter又唔係易買
上Canon e-shop訂囉,雖然要等兩個月,但而家有得預訂已經算好,我三個幾月前買R6,e-shop連預訂都唔俾,要出街買炒貨,當時全新行貨要成千九,最後我千二買個二手,係仲貴過行貨正價一截,但當時冇得訂嘛!
https://store.hk.canon/ef-eos-r.html
R6用家表示終於有clog2
*Clog3
願聞其詳
想問下m50 mark 2抵唔抵買?
主要想拍下片拍下vlog,得閒影下相
會得閒影人配咩鏡頭好?thanks
睇過下22mm同32mm定焦
我答下你啦 普通拍下4k又唔洗執色就部部都一樣
M6ii最大優點係個對焦比較勁 但同價位Sony 富士選擇稍多
如果拍4K 唔洗諗
拍vlog 支鏡冇防震都唔洗諗
簡單啲講 你要配跟機支1535先有防震
.
影人嘅話 32個散景會靚啲
vlog買11-22冇得輸
請問R5要點先拍到60fps? 而家用緊sandisk 170mb/s 嘅 SD 卡最多影到4k 50 fps, 1080p都上唔到60 fps
PAL/NTSC setting?
香港行PAL 所以係25/50/100fps
外國有啲地方行NTSC 先會30/60/120 fps
唔明可以google下
屌...我攞嚟拍運動片,梗係覺得50fps唔夠
Btw係咪要cf express先影到4k raw?
而家好多option都lock咗唔俾我揀
R5 有4K 100fps slow motion
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞