Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
去兇宅投訴叫佢哋賠番俾你啦
用緊R5/R6? 用住機身叉剩返嗰粒正廠電囉
頭5 行 光圏 行先 282

6-15 行 328/428

15行+ 328/428+ 2x III

最平 : 55-250 stm. / Canon 70-300mm 2代
頭五行用小白安全啲,隨時行埋黎大到爆框
想問下跌左護目鏡,影號係6d mark ii,應該去邊到買番好?上番Canon HK官網?

有冇人都覺得個護目鏡好易跌?
星際有啲副廠 官網買都得 唔係貴 兩樣都試過 感覺差唔多
久唔久孭出街都會甩
以前用6D一代都跌過
6D系列用嗰款接目鏡Eb係易甩,5D用嗰款Eg就唔會甩
係囉,真係好易甩,好多時係個相機袋一拎出來就趺左
副廠唔知幾錢?? CANON官網好似90蚊一粒
$60之嘛,使乜搵副廠
上canon個網睇好似無貨
https://store.hk.canon/eye-cup-eb.html
重未有消息既 好想望下R3 spec
好想試個eye af

2千四萬像又比想像中好好多
【EOS R3 高階全片幅無反 | 隆重登場】
全新 EOS R3 主打「高速、高靈敏度及高影像質素」,配備一系列強勁功能同無可比擬嘅操作性,為專業攝影師帶來全新體驗!

✔️ 佳能全新研發 2,410 萬像素全片幅背照層疊式 CMOS 影像感應器,係第一次喺 EOS 系列應用背照層疊式 CMOS 影像感應器
✔️ 電子快門帶嚟超高速 30 FPS 連拍 (仲支援14-bit RAW!) ,幫助用家捕捉每個關鍵時刻
✔️ 創新眼球控制自動對焦功能,透過眼球就可以控制自動對焦點嘅移動,提供更準確嘅實時追焦
✔️ 更先進嘅 EOS iTR AF X 利用「深度學習 (Deep Learning)」科技,帶嚟更出色嘅主體辨識同追蹤能力,新增賽車偵測 (可設定偵測賽車手嘅頭盔) 同偵測人物嘅身體
✔️ 支援 EV-7.5 極低光環境自動對焦,喺低光環境下都準確對焦
✔️ 專業攝錄功能,支援機內記錄 6K DCI 60p 12-bit RAW 短片同 6K 超取樣嘅高質素 4K DCI 短片
✔️ 全新多功能靴加強通訊能力及供電功能、一系列嘅全新配件同時推出
✔️ 機身連垂直手柄及垂直控制嘅一體化防塵防水滴設計

💡 想了解更多有關 EOS R3,即刻去片!亦可以去 Canon 網站睇更多產品詳情:https://bit.ly/3nwOmze

📹 即睇 Canon Imaging Asia 直播產品消息: https://bit.ly/3hvqGHn
📹 今晚 6:30 喺 Canon Hong Kong YouTube channel 仲會首播 【Canon x Brian Ching x 香港滑板王 – 新產品率先體驗】,記住去睇: https://bit.ly/394VPgh

#創新眼球控制自動對焦 #30FPS高速連拍
#EOSR3 #EOSRsystem
#CanonHK
呢個配置都係影運動 快野
眼球咁癲 咁唔洗臉追 動態追
但佢電子快門 30fps jelly effect 會好勁?
但同像素低過A1好多 仲低過A9ii
有冇其他r相機嘅消息?
RF 16mm f/2.8 STM
小巧輕便大光圈超廣角鏡頭
受惠於EOS R系統的RF接環,RF 16mm f/2.8 STM在提供超廣角的焦距但仍然保持小巧輕便,並為用家帶來出色的影像質素。

- f/2.8 大光圈
- 輕巧易攜
- 0.26x 最高放大率
- 在接近焦平面方向加入1片PMo非球面鏡片

RF 100-400mm f/5.6-8 IS USM
輕巧超遠攝變焦鏡頭
焦距達400mm的RF變焦超遠攝鏡頭,輕巧設計但仍保持出色的影像質素。 鏡頭光學影像穩定器提供達 5 級防震效果,當配合EOS R3、 EOS R5或EOS R6 使用時,更可配合機身防震進一步提升防震效果至6 級,讓手持拍攝更輕鬆。

- 鏡頭光學影像穩定器提供達 5 級防震
- 0.41x最大放大率
- 兼容增距鏡RF 1.4x和增距鏡RF 2x,擴展焦距至800mm
- 鏡頭僅重635克
- 加入1 片UD低色散鏡片
16 2.8可以訂未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞