Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
你up乜鳩呀

而家個setting顯示出嚟係咁,好多都唔俾我揀
1 R5冇4K RAW

2 lock左咪買張貴啲嘅卡

3 frame rate嗰啲睇完說明書先番嚟問 同埋問嘢態度好少少 你咁嘅態度我保證你一定唔會得到答案
多謝大家解答 我再睇吓說明書先

但請問阿樓豬我邊忽態度差?係咪有咩誤會?定係師兄你壓力太大?
屌...我攞嚟拍運動片,梗係覺得50fps唔夠」

有改善空間嘅
冇野啦一場誤會姐
哦...
Sorry先真係誤會嚟
「屌...」我屌緊canon啫
「梗係」我手殘,本來想打「硬係」

小弟會再注意吓,自膠一打
8k得30p好正常呀
我想問Canon R5係咪無好似手機重力旋轉睇相嘅功能? 因為就算我喺setting有自動旋轉一欄 設定過都旋轉唔到。
眼控的代價...

其實咁樣都好 個鼻唔會頂到個芒
認同,一仔咁多代都係突好多,用慣左用番5系真係成mon 鼻油。 R5 已經算不錯,但R3 咁突堅正
而家無左鼻油呢個問題...因為出街影相會戴口罩
R6上星期upgrade左新firmware
今日熄機時開始彈error 06
熄咗機之後 等一段時間先聽到個快門簾降返落嚟
清你揀左 NTSC? 試吓轉PAL
我用單反時,直頭要於OVF加個eyecups,但R5、R6個EVF窗口有感應器,好似加唔到.. 總之搵唔到for R5、R6使用型號..
係咪1.4.0果個?我睇完readme,相比1.3.1改良既野對我冇用,所以冇up到,咁睇黎唔up係正確決定..
係wo....已經習慣左,so9sad
唔會睇唔晒? 我用5d4 果陣一係就離太遠睇唔晒,一係就禁扁個鼻黎睇,非常唔舒服

買過原廠果粒extension, 但攪到個畫勁細
係1.4

唔知係我部機事 定firmware事呢
睇得晒,我買果隻有放大,類似link內款式 (但唔同牌子),所以特別清楚,原廠果隻因為冇放大功能,廢到無倫,有朋友送過俾我,但完全冇用過..
https://www.amazon.com/Andoer-Viewfinder-Eyepiece-Magnifier-Fujifilm/dp/B01LZN8LBL/ref=dp_fod_2?pd_rd_i=B01LZN8LBL&psc=1
我反而因為戴口罩,霞氣從鼻樑同口罩罅隙噴上viewfinder,大力少少抖氣會噴到矇..
咁你而家會唔會每次熄機都彈error 06?或者快門簾比以前遲放落黎?
R5 唔洗用啦 呢排真係有啲想賣鬼左部5d4 去,諗唔到有乜機會會拎番出黎
我個人既低b習慣,除左影sport 追焦,好多時間我一focsu 就會閉氣 以前影得多微距,一抖氣就會郁,所以一準備好要影,臨focus果下我就會深呼吸加閉氣

再加埋以前無機身防震,久而久之就算影人像,拎85又好,影event 拎328有防震都好,都慣左,所以無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞