Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
係....
不過我再加塊 漸變灰再勁d
後製唔拉番?
M6II機身有冇鏡頭校正功能?如果有,長開應該好d...
其實啲錢就應該唔少人都俾得起... 只係捨唔捨得/覺得值唔值俾

一來自己無咩其他嗜好消費,返工放工以外就係影相,影得多除返開條數又好似抵咗,貴買平用 我唔影景又唔打雀,如果你要我買枝15-35/100-500我都會唔捨得

二來我覺得有啲回憶無咗就無咗,譬如話貓狗老得快,bb/小朋友又大得快... 咁明知道有工具(好啲嘅相機&鏡頭)可以令件事做得更容易,就更唔想第時後悔點解當初唔影好啲

當然喺另一半眼中,以上全部都係9up
回想返當年買第一代EF 70-200mm f/2.8冇IS鏡頭,對當時女友所講理由係影人靚好多,尤其是影女仔,膚色白裡透紅,特別討好,比原先果支EF 80-200mm f/2.8靚好多,最緊要係只需要補$350就得 (呢樣呃佢,實際補$3500),最經典係買EF 300mm f/2.8,買完之後佢問我幾錢,我答:千八!
唔係唔肯去,係驚有入冇出
或者準備行兩個鐘出北潭涌,再勇啲行埋麥理浩徑第二段上西灣山(記得帶夠水)
附上五月劣作兩張

唔會咁都信嘛

我通常都係將個價打個七折就算

後期啲鏡多到分唔到,就唔洗再通關 e.g. 24同35, 2470同1635, 50同85, 都好似樣,好好呃 甚至小小白變左小白都用左一排先發現
千八依個好笑 不過依家可以上網睇價有心想知真係呃唔到
其實對方都心中有數架喇,只不過唔嘈咁解,見我買攝影器材都係正常嗜好,都係正路儲錢買,從來冇話碌卡後冇錢還,連息都冇蝕,所以由得我玩,反而如果知道我出去私影,影其他女就真係唔高興,尤其是俾佢睇到d相,立即黑面唔出聲,百發百中...
其實都知架喇,即係等於佢每次換手袋,問佢幾錢都唔肯講實數,只答 "總之好抵啦!" 一樣..
我每次換新相機、鏡相,答完佢幾錢後,佢都用 "知你又老作啦!唔好當我傻!" 眼神斜視住我,但都冇踢爆..
其實啲錢就應該唔少人都俾得起... 只係捨唔捨得/覺得值唔值俾

一來自己無咩其他嗜好消費,返工放工以外就係影相,影得多除返開條數又好似抵咗,貴買平用 我唔影景又唔打雀,如果你要我買枝15-35/100-500我都會唔捨得

二來我覺得有啲回憶無咗就無咗,譬如話貓狗老得快,bb/小朋友又大得快... 咁明知道有工具(好啲嘅相機&鏡頭)可以令件事做得更容易,就更唔想第時後悔點解當初唔影好啲

當然喺另一半眼中,以上全部都係9up
回想返當年買第一代EF 70-200mm f/2.8冇IS鏡頭,對當時女友所講理由係影人靚好多,尤其是影女仔,膚色白裡透紅,特別討好,比原先果支EF 80-200mm f/2.8靚好多,最緊要係只需要補$350就得 (呢樣呃佢,實際補$3500),最經典係買EF 300mm f/2.8,買完之後佢問我幾錢,我答:千八!
唔會咁都信嘛

我通常都係將個價打個七折就算

後期啲鏡多到分唔到,就唔洗再通關 e.g. 24同35, 2470同1635, 50同85, 都好似樣,好好呃 甚至小小白變左小白都用左一排先發現
其實都知架喇,即係等於佢每次換手袋,問佢幾錢都唔肯講實數,只答 "總之好抵啦!" 一樣..
我每次換新相機、鏡,答完佢幾錢後,佢都用 "知你又老作啦!唔好當我傻!" 眼神斜視住我,但都冇踢爆..
我試下係LR 再調
10公里 出北潭涌
13公里 出西灣亭

一係就泥鰍的 或者 星期日等小巴
我兩個鐘行唔到十公里,睇黎要三個鐘.. 入去應該盡量平日,預冇車搭,要做步兵架喇..
美金
我都係
多一支半支唔撚知嫁佢地
50 85 2470 1535 幾支都好似樣
所以我有我買鏡
佢有佢買袋
啲相有幾何會返睇 反而用手機影自動上 Google Photos 或者 iCloud 睇得仲多
都係,所以我而家如果出動單反/無單機,唔係開工做野,就係預期影完d相唔單止放上IG、FB呃like咁簡單,係要利用佢影出黎銳利度、細緻度,仲有動態範圍,可能要印大相之類... 否則都係手機算數,加上而家影相app咁多罐頭filter,做到好多特別效果,夠晒用黎呃like..
兩個月前上官網訂,啱啱到,求其出去 chop jor 幾張。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞