Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
食樹皮中
俾多一千,買M6 II kit set..
https://www.price.com.hk/product.php?p=423944
如果真係唔可以over $5000,惟有退而其次M50 II Kit set..
https://www.price.com.hk/product.php?p=478059
係咪可以試photoshop有個功能將像素提升
RF 100/2.8L @2.8 1.4:1

解決左了
原來要轉去拍片mode先會有得揀
睇嚟RF啲鏡為咗趕起貨,組裝同檢查都求其咗,連支最新RF百微都有人開箱發現入塵,入得仲勁過你支50 1.2

http://www.nphoto.net/news/2021-08/22/d530352948fb69b4.shtml
成日覺得佢地係會將defect貨留黎俾網購人客,搏人地就算發現,都因為山長水遠,嫌換貨麻煩,最後硬食,而正常貨就留俾門市店鋪,預d客即場check貨... 所以我極少網購鏡頭,咁耐以來得一次,唔多唔少咁原因,加上香港門市買野實在太方便,check清楚冇問題至磅水最好..
無錯!成萬幾兩萬嘅一支鏡都入塵入得咁離譜係點都講唔通,仲要標籤Made in Japan添,所以無論門市又好,網購又好,有塵一定要換,次次都收貨嘅話就會縱壞晒佢以後一樣求其出貨當客狗咁撚!

成皮幾兩皮咁貴一支鏡買返嚟目的係為咗買得放心用得開心,俾支有塵嘅我一定唔會接受!
屌原來呢邊有canon去錯隔離
想問RP有adopter
糾結緊ef 24-70 2.8定rf 24-70 2.8
雖然有budget夠買rf 但差成$6000
真係睇你自己
rf 係邊位係好既
但6000 可以買多支RF 85 2
手持24105F4+RF50.8
諗緊買多枝1535F2.8

定係賣走24105F4
換入2470F2.8+85F2

俾你會點揀
如果會買1535
就1535 啦 唔好轉
多支1535 多野玩好多
唔該曬巴打
你地多數邊度入鏡?
肥花同canon official page
之前CANON 做15480 買左1535 同2470
70200 50.2 肥花
100500 85 DS 都係CANON
24-105咪算
不過都加左價
Rp 冇機身防震,上RF 冇煩腦
如果用R5 R6 反而可以諗下ef 加多支
用緊RF2470, 覺得你買二手就EF2470f2.8LII、買一手就RF2470
想大光圈影人2.8以上好d
最後買左rf
恭喜 好鏡黎,standard zoom 幾時都值得攻頂

頂住毒品。
Cls 前年年尾買,都係15xxx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞