Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我年幾前放左m6之後無再玩m系統了。
但我唔覺M鏡戇鳩,畢竟個size真係細,而質素又唔差
唔知之後會唔會出r系統 apsc keep到咁細部
唔會啦,個mount大咁多
出到機身細但啲鏡都冇乜可能細
如果m系再出多一部高階有埋IBIS就正
用副廠鏡就唔買m啦
等左m5 mark ii幾年 等到Nikon都出左Zfc 佢都仲未出 唔好話R7
canon肯出一部有內建evf既m6ii既話,我已經衝左
部機岩岩拎返 的確係解決左問題 但係又冇講咩事
(我喺外國所以處理方法唔同)
連hardware還是firmware問題都冇講?乜咁神秘!
我幾年前部5D4成日走火,冇按shutter掣之下自動影相
拎去Canon香港整完都有話粒shutter壞咗!
佢整得快就算 好似話有換零件
遲啲得閒問下佢
睇rumors網講,r3像素係2400萬
即刻覺得個心踏實左,我部r5沒有輸
依家流出好多奧運試用相睇番exif係2400萬
仲要有埋ibis
以牙膏廠既性格,點會肯出一部齊曬你想要功能既機丫
雖然我冇錢買R5,但都覺得我部R6都唔係太差!只係少過R3 400萬像素..
我主要用來打雀,高像素對我來講真係好有用
當初我都諗緊R5定R6好,最後都係決定攻頂
影雀真係像素多多都唔夠,因為鏡頭焦距一定唔夠長,95%既相都要裁,好彩你買R5,如果你用R6,恐怕裁出黎d相張張得返幾百萬像素..
反而我影體育項目,極少需要裁相,通常只係執水平至裁少少,所以暫時覺得R6都夠用,但感覺如果可以有R咁3000萬像素就更完美..
有人問我個問題,如果R5/R6插冇IS EF鏡頭,裝上三腳架後有冇需要關閉IBIS?說明書似乎冇講,大家點睇?
我長開 插16-35 2.8一代同50 1.4
上同唔上腳都冇問題 4秒以上shutter都冇花
無計,有啲雀飛太快,根本唔容許你影大粒啲,一拉近隻手就跟唔切。所以像素真係好大幫派。
其實點解而家啲機唔出返三千萬像素嘅相機?
好似5d4咁 真係岩岩好
好認同,R5 我日常用真係大得滯 部腦load 起上黎明顯慢左
Thx,咁睇黎IBIS有能力detect到已經裝於三腳架上,唔使好似以前用EF 24-105mm f/4 mark 1或者300mm f/4之類第一代IS鏡咁,裝上三腳後要熄IS,否則出黎d相反而鬆郁矇..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞