Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
唔會啦,要出一早出左 靠功能已經夠搶個market, 邊洗泥坑咁攪呢啲卓頭野
但價錢差唔遠
ultra wide 世界 一吋短 一吋強
d人一定照買

唔係波頭 又落到 100mm filter holder
RF小三元個價錢一d都唔少
都係果句 等到就等佢平d

等唔到就用著 EF 大三 / 小三元先平好多

二手小三元

1635 4.5K
2470 4K
702000 6K

二手大三元
1635 11K
2470 9K
70200 8-10K
支14就算raw 都落左數碼修正,照計畫質應該會輸唔少既。。。

其實我覺得ultrawide用ef11-24,同埋tse17 好過,可以落鏡後cpl 同vnd, 一支闊一支ts
TSE 17 仲難揾過 1124 好多中幅 都係落 TSE 17 同埋本身少人買二手超難揾 一手又等得耐

1124 就好鏡黎 比我會買 S1224 ART. 少1MM平 一萬

利申三枝都有
要咁多支ultra wide 黎做乜

同埋買黎 睇心情 用邊枝

的確係冇多重曝光
同埋R5 R6 都未有機身修正(變形)

以上唔知會唔會更新之後解決到
仲有冇咩想知
同2.8 差一級姐 應該掂掛 咁多射燈
高少少ISO
14mm 會唔會變形變得好勁
對焦爭得遠,不過R 機已經好好多吧,以前單反要2.8 先開到雙十字,個對焦速度同準繩爭勁遠
據我所知呢枝鏡係機身強制修正嘅
但依加機身未有呢枝鏡資料
所以依加睇變到傻 要等佢firmware upgrade先得
睇下聽日出唔出到相比你睇
我聽日先得閒出去試
即係支鏡唔夠勁 對焦唔到? 唔識
R追眼 咁人實中
要呢家影定,到時compare 下爭幾多
聽日都未update到嘅 唔洗心急
支鏡最大光圈決定左個畫面有幾光黎對焦嘛,好layman 咁講,你日光日白手動對焦影隻眼,同室內好暗時對焦對隻眼,邊個易啲?

唔關對眼定對乜事

所以200/2 呀,其他定焦大炮點解大一級光圈可以貴幾倍
但用iso推到夠光黎對呢?
因為有時影嘢最大光圈都會收細D令畫面shape D?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞