Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
rf100 2.8,
1:1 f/5.6 1.4:1 f/2.8

好毒
新手想問下各位ching點睇Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG OS
見二手都係3000頭想屌返支
搭m6 mk II用
主要都係用來追星(影演唱會/event)
影星用70200 2.8係好唔錯,你用無反又唔怕sigma 走焦

不過呢支野始終有年紀同埋係副廠,你最好搵下用轉插落efm mount 有冇乜野compatibility 既問題,無先好動身

同埋m6 細部,渣咁大支鏡會幾辛苦
鏡粉?
唔係
唔該曬ching,上網查下先
想請教下新手想買支普通鏡,用緊canon80d同埋跟機鏡頭,EF 24-70mm f2.8L USM ii 會唔會係一個好選擇?多數用黎影景同埋人像。同埋想個EF 24-70mm f2.8L USM ii 同EF 24-70mm f2.8L USM既分別
apsc 用2470會好煩,wide end ~38mm, 如果諗住淨帶一支,會發覺超經常唔夠wide

2470L一代無記錯原廠已經冇零件整,畫質唔太好,同埋重好多,唔好諗
Apsc機,EF16-35/2.8 or EF16-35/4
咁想問如果EF16-35/2.8我想買支II(二手我見5200)有交易,III我見得全新要11000up,咁想請問巴打建唔建議買II二手?定寧願買III?
咁請問巴打如果淨係想影近景同人像有咩推薦?
Sigma 18-35 f1.8點睇
唔該巴打我過兩日去睇下有冇實物拎上手試試先,見人地話佢好重,但未拎上手又唔敢肯定
Canon只建議 16-35/4 is版 or EF 16-35/2.8iii
預算有限EF-s 15-85質素可接受。
II代邊個位好差,08年嘅鏡到依家了
姐是一買都係買IIi代了
二手efs17-55應該唔貴,雖然有一定年資,但真係幾好用

sigma 始終怕走焦
如果同ii代比較,F4果支都完勝佢
重量輕啲,變形好啲,價錢平啲
仲要有防震,計落個快門仲可以慢過ii代果支
咁巴打如果點都會買一支,你會買F4定iII代?
我本人已經買左f4
因為主要用黎影室內裝修,大光圈對我來講無用
早幾年拍攝機會多,由EF 16-35/4 IS 升級
EF 16-35/2.8iii
四光圈夠用,有更多預算,升級相機先。
仲有一枝 sigma 17-50 os hsm 當年買落用過一段時間 完全唔輸比 1755 又平佢好多 之後上ff 都唔會牙痛咁

另一枝係 17-70mm f2.8-4 C 版 少人買 二手難揾

不過你要預左 apsc 單反鏡都唔值錢有心理準備係人會接手 或者二手價極低

唔貪大光圏就 17-85mm /15-85mm 都係性價比之選

要大光圈 肯用 live view 對焦 又唔怕重就 買晒 sigma 三寶 實無死
8-16 mm f4.5-5.6 ultra wide 無一枝非魚眼鏡 Apsc wide 過佢 再加自動對焦
18-35 art 好大枝好重 930g
最後係 50-100 art 又係重到 1.5 kg. 但 係apsc 焦距上好用過70200
基本上 F4 果枝要黎影日間風景已經夠用 就算夜景都好夠用 收到F8 四角畫質都唔差 適合聞相用嫁啦

上山 影既輕得1g 得1g 唔係影星既 慳左既錢用黎買 100mm filter 既gnd filter / nd 1000仲好

少量影星既就2.8 或者 大量影星 請直上 14.8 art

2代2.8 就算啦 買2代2.8 不如慳多2500 蚊買1740 算啦

少1mm 又輕又平多d
17-40唔好勸人買啦,如果同16-35ii比,17-40係連中間成像都唔惦,買枝16-35 F4好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞