Canon 用戶討論區(25)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
訂算
有錢訂就唔應該,要都係我呢d死窮撚!
想買,但無貨
呢支一鏡難求,基本上唔係無人用,係訂都要半年以上
我今年三月中官網訂
四月中就收到
支那二手炒到2.4萬人仔,肯加錢就一定買得到
用咗差唔多三個月,除咗比較大枝同重之外真係無得彈;當然都係因人而異,要睇返你自己影咩多
我就多影bb、小朋友、貓狗寵物,好少影建築物風景,咁28mm已經好夠,太wide近影就個樣/身變形,遠影就主體太細粒
至於f2光圈梗係無得同f1.2比,但我發覺其實除咗影嗰個人(即係自己)會留意/介意之外,朋友屋企人收到相係完全唔會講個背景可唔可以blur啲
仲有一樣不得不提係呢枝鏡人無我有,有啲朋友用開Sony/Nikon 2470 f2.8 尤其影室內,都會羨慕我有f2
雖然網上好多reviews都話呢一枝可以頂幾枝primes唔使再換鏡(其實我都同意)
不過自己都心郁郁order埋rf85 ds同rf50 f1.2
希望快啲送貨...
外國啲youtuber講到支鏡既畫質同定焦有得抽,師兄你用落又覺得有無咁堅?

BTW想要淺景深,我覺得主體同背景既距離,重要過你支鏡有幾大光圈。香港地真係好難做得到
我枝100500四月中果陣訂,啱啱拎貨
訂貨預2-3個月啦
依家就算有現貨都要食炒價,大約要貴2-3千,倒不如等2個月好過
我諗仲有排先派晒訂貨 (講緊仲keep住有人會訂),到清晒條隊時先會有真現貨
永成都幾唔老實 買鏡老作啲理由要我食骨
三支鏡加埋六皮幾,師兄除咗有心有力使用咁重器材,仲要有絕對財力至得,缺一不可..
要等到有街貨,walk in就買到,仲要非炒價,100-500mm呢支恐怕2021年內都做唔到,再保守估計恐怕2022年中都未必得..
上年8月啱啱出嗰時有少量現貨,心諗等多陣平少少就買
點知一直冇貨,仲開始炒價
最後12月尾去訂算,2月頭就有

12月訂嗰陣時我好似係第10個左右排隊
例如?
我以前初學攝影時只識幫趁佢,每次買鏡頭都說我配埋d不知名保護filter,出面單買$80,佢話連鏡頭買就平d,計我$300,仲有買相機就說我買埋不知名相機袋或者雞腳架,到之後對品牌開始有概念,至發覺全部都係垃圾品質!
有朋友於農曆年假期上網訂,而家仲未收貨,證明情況惡劣過你當時..
過去問價話要訂 之後同我講有支現貨係到但係另一個客連埋filter訂 可以讓畀我 但個價貴差唔多三千蚊
嬲嬲地去肥花訂算 on99
嘩 直頭黑店喎呢啲行為
咁撚似以前iphone當炒時,百老匯要你加多三幾千幫趁佢買埋垃圾配件,實際三百蚊都唔值既手法.... 睇黎要同所有朋友講,齊齊blacklist佢了!
去肥花啦
有排你等
10月前會唔會仲有新鏡
孤兒仔M6II試鏡
暗角好似幾勁下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞