係智利生活左7年,你問我答

891 回覆
147 Like 4 Dislike
樓主有冇去過peru?
如果去智利旅行有冇咩景點地方好介紹
請問在Los Condes的住宅,月租大約多少港幣?

上網睇過Las Condes偏西(越近市中心)一房有傢私單位至少要$400,000clp (hkd $4,800),common expense(我諗係水電煤管理費呱)要預$100,000clp。

一般越近東面越貴。
之前去Torres del Paine行W, 中間STAY過左係Punta Arenas, 幾發達下。
不過真心覺得當地LOCAL唔少人歧視華人
樓主有冇去過peru?

冇去過呀,興趣不大

上網睇過Las Condes偏西(越近市中心)一房有傢私單位至少要$400,000clp (hkd $4,800),common expense(我諗係水電煤管理費呱)要預$100,000clp。

一般越近東面越貴。

呢個價位係東區係租1房一廳約40平方米既Apartment,環境算係好好,治安好
個人黎講其實住市中心區都唔錯架啦,太夜要出門就call uber或者自己渣車,頭先$4800個價係市中心已經租到兩房一廳連車位包管理費,好彩仲有埋倉庫

例子

連埋管理費都係370.000比索,即港幣$4.477,兩房一廳包倉庫連車位,出入要平既比幾萬蚊買部2手車,入油就690比索,$8.35港幣1公升,基本上舒舒服服又安全

我諗呢方面係背包客棧會多d呢方面既資訊
我主要都係首都既地膽,呢幾年都係度搏殺,冇咩離開首都去旅行
呢邊天氣咁熱會唔會好似泰國咁好多昆蟲?我冇野搞唔掂,真係唯獨驚呢樣,尤其係小強
8k人工巴打仲要包埋食宿其實份糧都幾好洗,但如果想係呢邊發展申請入籍5年夠唔夠?今年都就快24歲,香港除左屋企朋友了無牽掛,grad左一年on99打份牛工好迷茫,手頭上叫做有舊錢唔係多,十幾萬左右。如果呢邊機遇多我會考慮過黎搏一舖

北部ATACAMA 沙漠加月亮谷, 南部PUCON 加旁邊既活火山, 不過之前好似爆過, 唔知而家咩環境. 另外樂高進巴打提過既國家公園.

上面三個係我想去既, 我咁耐只有時間去過一個.

另外咩復活島那些就不介紹了.
之前去Torres del Paine行W, 中間STAY過左係Punta Arenas, 幾發達下。
不過真心覺得當地LOCAL唔少人歧視華人

個人認為歧視原因有三

1, 當地人真係好多人好ON9,加上有時唔知點黎既優越感, 即係好似好多美國白人果種ON9, 唔識形容.

2, 有好多華人質素很低, 影響整體.

3, 華人係呢邊比較勤力, 因此相對有錢, 本地人本身普篇懶過閪, 因此妒忌華人.
個人黎講其實住市中心區都唔錯架啦,太夜要出門就call uber或者自己渣車,頭先$4800個價係市中心已經租到兩房一廳連車位包管理費,好彩仲有埋倉庫

例子

連埋管理費都係370.000比索,即港幣$4.477,兩房一廳包倉庫連車位,出入要平既比幾萬蚊買部2手車,入油就690比索,$8.35港幣1公升,基本上舒舒服服又安全

弱智一問,其實倉庫有咩作用,多數有幾大?

例子

倉庫係咪即係storage ? 如果係既話 鬼佬apartment 既storage 咪即係一間超級細既房仔 拎黎放雜物咁
通常都放唔落一張床 純粹真係比你放雜物

例子

倉庫係咪即係storage ? 如果係既話 鬼佬apartment 既storage 咪即係一間超級細既房仔 拎黎放雜物咁
通常都放唔落一張床 純粹真係比你放雜物

正解,個倉庫都係係番停車場入面
呢邊天氣咁熱會唔會好似泰國咁好多昆蟲?我冇野搞唔掂,真係唯獨驚呢樣,尤其係小強
8k人工巴打仲要包埋食宿其實份糧都幾好洗,但如果想係呢邊發展申請入籍5年夠唔夠?今年都就快24歲,香港除左屋企朋友了無牽掛,grad左一年on99打份牛工好迷茫,手頭上叫做有舊錢唔係多,十幾萬左右。如果呢邊機遇多我會考慮過黎搏一舖

智利既熱係乾燥既熱,泰國就潮濕,感覺好唔一樣,小強我諗全球都有,大強我就未見過,都係細細隻果種,住滿5年已經可以入藉
智利上網貴唔貴?連線速度可以去到幾快?

要睇你住邊,一般由2Mb到100Mb都有

要睇你住邊,一般由2Mb到100Mb都有

例如:一般Apartment 16Mb既就180hkd一個月左右
如果係Viña del mar或者Santiago開甜品店有冇機會發展呀?
如果係Viña del mar或者Santiago開甜品店有冇機會發展呀?

一定有,智利人最鐘意甜野

請問去智利旅行搞90日免簽證係點樣樣?
入籍後若回香港工作,要交智利稅嗎?

請問去智利旅行搞90日免簽證係點樣樣?

買機票就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞