係智利生活左7年,你問我答

891 回覆
147 Like 4 Dislike
是日晚餐,約100 hkd 連tips
點餐等約20分鐘

食完埋單我一睇張單
真係要買6合彩
點餐等約20分鐘

食完埋單我一睇張單
真係要買6合彩

即係港紙幾多?
食飽再補充一下咖啡因先約31 hkd
點餐等約20分鐘

食完埋單我一睇張單
真係要買6合彩

即係港紙幾多?

港幣係$105
因為睇到巴打呢嗰post 我上網做咗啲research 搞到想去智利打工 入籍開小生意長住

不過而家係澳洲讀緊uni final year 之後應該會係澳洲賺下錢 先決定去唔去你嗰邊闖下 同埋襯而家自學西班牙文

如果真係成事 可能搞rut嗰啲都要巴打幫手 希望巴打關照下我
因為睇到巴打呢嗰post 我上網做咗啲research 搞到想去智利打工 入籍開小生意長住

不過而家係澳洲讀緊uni final year 之後應該會係澳洲賺下錢 先決定去唔去你嗰邊闖下 同埋襯而家自學西班牙文

如果真係成事 可能搞rut嗰啲都要巴打幫手 希望巴打關照下我

冇問題
點餐等約20分鐘

食完埋單我一睇張單
真係要買6合彩

即係港紙幾多?

港幣係$105

點餐等約20分鐘

食完埋單我一睇張單
真係要買6合彩

即係港紙幾多?

港幣係$105

如果間餐廳四正,100 蚊個lunch, hk 都要
夜晚唔好出街咁放工有乜娛樂? 平時有咩玩?
係咪打工就好低人工, 創業就無時間玩?
睇醫生貴唔貴? 意外入醫院會咩情況?
有無經歷瘟疫 ? 地震?
生小朋友難唔難過香港? 教育好唔好?

夜晚可以出街,但唔好9點打後自己一個係火車站區或者市中心區鳩行囉,因為條街就開始靜,冇咁安全,我都會出夜街,去東區既商場,又或者有停車場既餐廳等等,我自己唔飲酒所以酒吧就唔岩我,但呢度大量,我都係同朋友去食下飯睇下戲咁囉,打工服務性行業約6k hkd-10k左右,創業上左軌道會多好多時間,睇醫生私家醫院都貴,但大多數都會買保險有得clam,另外都可以排街症唔駛錢,間唔中會有地震,7年前試過8.8級,生小朋友難唔難唔係好明你想問咩,有錢有時間點解會難?教育智利係南美洲數一數二
Hi巴打 你所講嘅火車站區係指西面Estacion Central嗰邊?定係大部分火車站附近都係比較雜?

夜晚可以出街,但唔好9點打後自己一個係火車站區或者市中心區鳩行囉,因為條街就開始靜,冇咁安全,我都會出夜街,去東區既商場,又或者有停車場既餐廳等等,我自己唔飲酒所以酒吧就唔岩我,但呢度大量,我都係同朋友去食下飯睇下戲咁囉,打工服務性行業約6k hkd-10k左右,創業上左軌道會多好多時間,睇醫生私家醫院都貴,但大多數都會買保險有得clam,另外都可以排街症唔駛錢,間唔中會有地震,7年前試過8.8級,生小朋友難唔難唔係好明你想問咩,有錢有時間點解會難?教育智利係南美洲數一數二

即係萬一入院, 樣樣野問保險做唔做得? 如果唔係就貴到HIHI?
做手術可唔可靠? 會唔會有錢個D 都係飛去美國做
急症個D 又咩情況?
地震會死幾多人?
小朋友讀書係咪輕鬆? 多唔多係中小學學壞?
阿魯巴係智利咩地方?
有親戚係戈便剩係知個音係咁讀,成日叫我過去發展
阿魯巴係智利咩地方?
有親戚係戈便剩係知個音係咁讀,成日叫我過去發展

我估你講Aruba
唔係喺chile
Hi巴打 你所講嘅火車站區係指西面Estacion Central嗰邊?定係大部分火車站附近都係比較雜?

係呀,estacion central,我地叫火車站區

即係萬一入院, 樣樣野問保險做唔做得? 如果唔係就貴到HIHI?
急症個D 又咩情況?
地震會死幾多人?

呢樣好睇你個plan,我個plan就包哂住院同9成大部份手術費用,之前問過做激光矯視,兩隻眼加埋都係要比4k hkd左右,果間仲要係德國醫院,聽堂哥講呢度醫療水平同先進國家係差唔多,最勁果次地震都好似冇乜點死過人

偏偏喺市中心啲樓係最平租
Las Condes嗰邊又小啲選擇又偏貴
唔知市中心同las condes中間啲區,例如Los Estanques嗰啲居住環境係點呢?
巴打有冇啲咩地區推介係okay好住?

偏偏喺市中心啲樓係最平租
Las Condes嗰邊又小啲選擇又偏貴
唔知市中心同las condes中間啲區,例如Los Estanques嗰啲居住環境係點呢?
巴打有冇啲咩地區推介係okay好住?

可以推介Ñoñoa同La reina區,算中上區,治安都唔錯架

急症個D 又咩情況?
地震會死幾多人?

呢樣好睇你個plan,我個plan就包哂住院同9成大部份手術費用,之前問過做激光矯視,兩隻眼加埋都係要比4k hkd左右,果間仲要係德國醫院,聽堂哥講呢度醫療水平同先進國家係差唔多,最勁果次地震都好似冇乜點死過人

JJ 係到算中上有錢人, 等我窮能用經驗答你.

打工: 入到大企業會有唔差既人工, 如果你講跟中國人打工會好低, 兼且辛苦.

醫療: 小弟曾早上踩單車比流浪狗打橫衝出來咬左一下, 跟住由係中午去左一間大型既公立醫院排症, 最後為左打支針我等左八個鐘, 係八個鐘啊吊你, 本來應該仲來, 係有個登記亞姐見我亞洲人樣認得我等左好耐, 主動將我張表拎起比個醫生, 先輪到我. 佢地既分流係好ON9, 因為我被排係非緊急, 但只有一條隊咁排, 所以永遠都有新症比我緊急既排係我上面, 所以係呢度一定要買保險, 同埋窮能唔好病.

私家: 如果有保險好平好多, 試過朋友敏感去睇私家, 留左一個鐘到, 收左港幣千八蚊咁上下, 無保險, 不過服務好好是真的.

之後我學醒左, 去一些偏遠一點, 即其他周邊地區既小型公立醫院, 基本上人會少D, 排一排就到.

另外, 講係做手術, 有兩個網上智利華人講既搞笑個案

個案一: 第一個係有個人敏感去睇急症, 跟住個醫生話係海鮮之類導致, 但病患者由細到大係住係海邊, 基本上唔會對海鮮敏感, 跟住個醫生扯到去咩DNA異變之類, 跟住唔知去另一到睇好左知道原因, 然後又撞到第一個醫生, 個醫生話DNA變回來...(詳情真假唔知.),

個案二: 病者腳痛要開刀做手術, 醫生好似焗部麻醉時在腳到做了記認要開刀位置, 病者感覺唔妥, 臨開刀前發現醫生將左右腳倒轉左. 及時通知醫生.

教育: 好似係天主教大學, 係南美第一, 世界排一百五十咁上下吧, 不過我見到好多大學生都ON99的, 或者這邊普遍人都ON99

地震: 要睇地區, 北部或近海城市地震影響嚴重D

急症個D 又咩情況?
地震會死幾多人?

JJ 係到算中上有錢人, 等我窮能用經驗答你.

打工: 入到大企業會有唔差既人工, 如果你講跟中國人打工會好低, 兼且辛苦.

醫療: 小弟曾早上踩單車比流浪狗打橫衝出來咬左一下, 跟住由係中午去左一間大型既公立醫院排症, 最後為左打支針我等左八個鐘, 係八個鐘啊吊你, 本來應該仲來, 係有個登記亞姐見我亞洲人樣認得我等左好耐, 主動將我張表拎起比個醫生, 先輪到我. 佢地既分流係好ON9, 因為我被排係非緊急, 但只有一條隊咁排, 所以永遠都有新症比我緊急既排係我上面, 所以係呢度一定要買保險, 同埋窮能唔好病.

私家: 如果有保險好平好多, 試過朋友敏感去睇私家, 留左一個鐘到, 收左港幣千八蚊咁上下, 無保險, 不過服務好好是真的.

之後我學醒左, 去一些偏遠一點, 即其他周邊地區既小型公立醫院, 基本上人會少D, 排一排就到.

另外, 講係做手術, 有兩個網上智利華人講既搞笑個案

個案一: 第一個係有個人敏感去睇急症, 跟住個醫生話係海鮮之類導致, 但病患者由細到大係住係海邊, 基本上唔會對海鮮敏感, 跟住個醫生扯到去咩DNA異變之類, 跟住唔知去另一到睇好左知道原因, 然後又撞到第一個醫生, 個醫生話DNA變回來...(詳情真假唔知.),

個案二: 病者腳痛要開刀做手術, 醫生好似焗部麻醉時在腳到做了記認要開刀位置, 病者感覺唔妥, 臨開刀前發現醫生將左右腳倒轉左. 及時通知醫生.

教育: 好似係天主教大學, 係南美第一, 世界排一百五十咁上下吧, 不過我見到好多大學生都ON99的, 或者這邊普遍人都ON99

地震: 要睇地區, 北部或近海城市地震影響嚴重D

你個大老闆話自己係窮撚
智利巴打你地好有見識
好想快啲儲夠錢去嗰邊體驗下
因為自己本身嚮往休閒生活 可能嗰邊會適合我
水質如何?政府自來水可唔可以直接飲?
風和日麗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞