係智利生活左7年,你問我答

891 回覆
147 Like 4 Dislike
樓主有無諗過遲d發大黎做?
唔係淨係做trading? 做埋food manufacturing?
一間好多連登仔一齊過去跟樓主搵食

想問下巴打嗰邊車費貴唔貴?
無車代步係咪唔得?
公共交通方面係點?

巴打間快餐店係西式~?
香港茶餐廳啲口味 當地人點睇
巴打!可唔可跟你搵食!就嚟grad想向外試吓!
本身去過西班牙文地方exchange咗成個sem 都覺得搞得掂嘅
但要少少時間儲吓錢先
講下豔遇得唔得

只可以講,如果你地鐘意蒲既,晚晚都會有

可以點揾食

唔靚仔唔緊要,最緊要唔好太柒,好多外國人同香港人既審美眼光唔同,去酒吧或者disco,自然會有野食

點為之柒 以佢地個種審美 著t shirt 牛仔?
定還是肥 矮叫柒

我諗係注重下自己形象果d,著t shirt牛仔都唔係問題
巴打住果度幾大,係咩類型?係咪好低密度,自己有個天台果隻?樓價點,貴唔貴

我住Apartment 普通果d
堂大佬屋企屋連花園成2萬幾呎

咁揚真係搏人爆格

有保安公司長期睇,同埋有裝電網,唔係咁易比你爆到
識唔識山狗

我識佢佢唔識我
樓主好耐冇見 近況如何

係呀,你係?我幾好呀
巴打住果度幾大,係咩類型?係咪好低密度,自己有個天台果隻?樓價點,貴唔貴

我住Apartment 普通果d
堂大佬屋企屋連花園成2萬幾呎

普通果啲一般大約幾多呎

兩房一廳5百零呎,市中心大約70萬hkd有交易
個邊出入係咪全部靠車?定地鐵

係首都住渣車又得搭地鐵巴士都得,渣車都幾塞車,搭地鐵會舒服過搭巴士

La verdad no tengo mucho amigo aca,mucho tiempo en trabajo

¿hay chilena casar con asiático?

Si hay mucha

¿porque hay mucha? ¿mucho asiático es rico en Chile ?

Si,si comparan con los chilenos,la mayoria asiatico son mas rico

¿tienen racismo en chile ? algunas personas dicen que ellos gustan robar asiático, por ejemplo brazil, peru, venezuela. ¿es verdadero o falso?

Les gustan robar a Chino o asiático porque la mayoria de ellos tienen negocio o ganar mas dinero que los chilenos
學左一個sem西班牙文諗住棄, 而家睇黎好似開始睇到用處

加油
陀槍合唔合法?
當地有無咩特別節慶?

即係智利m記?

我有一間賣快餐既鋪同埋進口糧油雜貨既公司,主要賣貨比中餐廳,而家岩岩整緊一間日本餐,都係同親戚合伙

咁過到去之後有冇後悔?比起你係香港既生活去到智利之後有咩變化?

有後悔架,因為離開哂屋企人同埋好朋友,每次番到去見到阿媽老左好多果陣都幾心疼,有陣時諗搵錢係咪真係咁重要,係呢度基本上夜晚唔多出街,香港仲會搵fd出黎聚或者其他節目

你7年都仲未慣呢種冇乜娛樂既生活咩?做咩唔接埋老母一齊過你果邊住?
btw祝伯母長命百歲

其實永遠都唔慣,香港果邊仲有其他兄弟,點會叫埋佢黎住,佢肯定唔慣啦

如果係咁就唔怕啦,伯母又有你啲阿哥細佬睇住。咁你係果邊做野會唔會好忙?通常做到幾點收工返屋企?

一時時啦,我通常朝早10點開工,做到6-7點咁上下
想問下你堂哥開餐廳月入幾多
夜晚出街危唔危險

係市中心或者窮區相對危險,盡量唔好一個人
請問一月尾二月頭係唔係雨季。 果段時間去有乜地方好玩

一二月正常首都冇雨落,南部就會有,要睇你鐘意玩咩
讀唔讀到rr音

讀唔到
冇娛樂會唔會想買返部ps4玩下

呢度冇香港game玩,連高達都冇,d人唔識
點解南美中美治安咁差,關人種事?

因為有太多窮人,法律對打劫既刑罰又唔夠嚴,窮人教育水平又差
樓主好耐冇見 近況如何

係呀,你係?我幾好呀

喺舊登度識你 去過concepcion果個
樓主可唔可以同您夾份做生意

可以架,你想搞咩?

您有經驗您話事

我認真,有筆錢,唔多
不過好想移民

樓主您skip我
係咪嫌棄...

唔好意思,睇唔到,你本身做開咩,擅長d咩?我有興趣架,飲食比較易入手同穩定

我無做開生意架,都係一grad就做奴工
無咩擅長,不過我諗自己都算話頭醒尾嗰啲既,都唔怕辛苦咁囉

你真係有興趣既過黎旅行睇一睇環境先囉,最好有一個月時間
去教中文有冇得諗 水平測試有二乙

我諗有掛,你識西文?
係咪做飲食業個位巴打?

我有做飲食同食品貿易

係咩類型餐飲

類似賣雨煎壤三寶,炸野,雪糕,碟頭飯
樓主好耐冇見 近況如何

係呀,你係?我幾好呀

喺舊登度識你 去過concepcion果個

我記得啦
西文 意文同法文既關係似唔似我地廣東話同普通話咁 冇學過都睇得明同識識地講 大家互相溝通到

你識英文好多詞語你都估到係咩意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞