係智利生活左7年,你問我答

891 回覆
147 Like 4 Dislike
知唔知邊個nicolas jaar

同問

唔識

Claro que tu puedes visitar a mi casa,te puedo acompañar a conocer Chile

¡gracias! vivias en chile sobre siente año, ¿tiene conocer mucho amigos de local ?

La verdad no tengo mucho amigo aca,mucho tiempo en trabajo

¿hay chilena casar con asiático?

Si hay mucha

¿porque hay mucha? ¿mucho asiático es rico en Chile ?

Si,si comparan con los chilenos,la mayoria asiatico son mas rico
天災多唔多?
啲市民點睇政府
留名
可否講多D文化衝突/唔同地方?
旅行有冇好介紹,鐘情地道文化多D

見到面打招呼要錫面,就咁舉手say hello會好見外,男同女如過識既一定要錫面,男既就握手抱一抱,開頭唔慣人地覺得你好串冇禮貌

食野一定係刀叉,你比碟飯佢地比埋 匙羹佢地都要問你拎番刀叉黎食,你可以去南部,chillán,perto montt,torre de paine,風景一流
唔識西班牙文係咪會死

唔識咪學,駛乜死

你話兩年先溝通到

可唔可以講多啲你頭兩年到底係點捱
天災多唔多?
啲市民點睇政府

淨係地震,有陣時落大雨會搞到山上有沙石流整污糟d淡水,有次搞到全市停水幾日
樓主 係咪有公司請就即刻申請到工作簽證?有無咩限制 感謝
智利啲食物係咪好難食同好油膩?
巴打有冇肥左好多?
我而家就好似7年前既巴打咁
自已好想離開香港出去闖下但又無錢
唔識西班牙文係咪會死

唔識咪學,駛乜死

你話兩年先溝通到

可唔可以講多啲你頭兩年到底係點捱

開初我係堂哥餐廳度住同幫下手,佢d員工會教下你盡量同佢地傾計,好多時指手劃腳,我都冇出去讀書,我都係靠睇書,上網,查字典,唔明就搵d員工問,到差唔多一年搞快餐店果陣叫識講少少,我又係叫我既員工,得閒冇客果陣又做埋我免費補習老師,2年後叫做一般唔涉及專業用語既普通溝通都ok架啦
巴打有冇咩建議
叫d係個度無人無脈既人過去搵食
巴打當初創業嘅Budget大概幾多? 個邊舖租大概幾多一個月?
樓主 係咪有公司請就即刻申請到工作簽證?有無咩限制 感謝

有公司同你簽約就可以申請一年臨時居留,9成都會批
巴打有冇肥左好多?

其實佢地d沙律又健康又好味,食慣左好鐘意食
巴打有冇肥左好多?

其實佢地d沙律又健康又好味,食慣左好鐘意食

同埋呢度既生果係好新鮮好正
我而家就好似7年前既巴打咁
自已好想離開香港出去闖下但又無錢

冇錢咪幫人打住工先囉,幾皮野都有掛
巴打當初創業嘅Budget大概幾多? 個邊舖租大概幾多一個月?

當初大約用左40萬左右,鋪租睇你租幾大同咩地區
食大麻合法?易唔易買?
巴打有冇咩建議
叫d係個度無人無脈既人過去搵食

主要黎旅行睇下環境先啦,如果係鐘意呢個地方,搵食就唔算難
食大麻合法?易唔易買?

買大麻犯法,但你買種子自己屋但種就ok
巴打住果度幾大,係咩類型?係咪好低密度,自己有個天台果隻?樓價點,貴唔貴
¿ = " ?

西班牙文問號同感歎號都要頭尾一對用
巴打住果度幾大,係咩類型?係咪好低密度,自己有個天台果隻?樓價點,貴唔貴

我住Apartment 普通果d
堂大佬屋企屋連花園成2萬幾呎
講下豔遇得唔得

只可以講,如果你地鐘意蒲既,晚晚都會有

可以點揾食

唔靚仔唔緊要,最緊要唔好太柒,好多外國人同香港人既審美眼光唔同,去酒吧或者disco,自然會有野食

點為之柒 以佢地個種審美 著t shirt 牛仔?
定還是肥 矮叫柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞