係智利生活左7年,你問我答

891 回覆
147 Like 4 Dislike
條女幾蠢啊, 竟然話巴西首都係利智喎
利智對波再大都唔會係巴西首都啦!
講下豔遇得唔得

只可以講,如果你地鐘意蒲既,晚晚都會有

可以點揾食

唔靚仔唔緊要,最緊要唔好太柒,好多外國人同香港人既審美眼光唔同,去酒吧或者disco,自然會有野食
點解當初會去智利
有無移民攻略
點解會去智利?
果邊工資大約係幾多?
講下豔遇得唔得

只可以講,如果你地鐘意蒲既,晚晚都會有

可以點揾食

唔靚仔唔緊要,最緊要唔好太柒,好多外國人同香港人既審美眼光唔同,去酒吧或者disco,自然會有野食

咁鐘意亞洲人
比兩張圖黎睇下啦

點樣過去 有咩要求

香港護照免簽證90日架,到左期可以再續90日,如果想申請居留,其中一個方係要同智利既公司簽勞工合約,跟住可以申請一年臨居,之後再申請長居,或者係呢邊投資,但必須要有一個合伙人係有智利長居
果邊工資大約係幾多?

以我快餐店請既工人為例,大約4千hkd至6千
堂哥餐廳請侍應就大約3千,不過計埋tips都會有8千左右
大廚就10000左右
比兩張圖黎睇下啦

點樣過去 有咩要求

香港護照免簽證90日架,到左期可以再續90日,如果想申請居留,其中一個方係要同智利既公司簽勞工合約,跟住可以申請一年臨居,之後再申請長居,或者係呢邊投資,但必須要有一個合伙人係有智利長居

免簽90日期間可唔可以打工?

法律上係唔得,但好多人未拎到居留都會照做,講真邊個咁得閒理你,呢度好多外藉勞工,秘魯,哥倫比亞,委內瑞拉,玻利維亞等等,智利係南美洲治安同工資算係最高
華人多數做咩工?

華人人工同物價情況係點?

華人多數用咩語言溝通 多唔多廣東話

廣東人絕大部份都係數餐廳,外賣店,雜貨店

北方人就做批發,貿易

華人用廣東話同國語
平時有咩娛樂
有無廉航
樓主係親戚叫你過去幫手
定老闆帶你去智利
點解當初會去智利

當初24歲仔做左電訊sales都好幾年,諗住轉工順便休息下,咁岩又有個堂哥係智利好多年,咪去左果邊旅行左3個月,後黎發現果邊唔駛好多資金都可以起步做小生意,又冇乜大競爭,果陣又一支公,所以就放手一搏
平時有咩娛樂
有無廉航

其實我冇咩娛樂架渣,收左工出去食下飯,彈下結他,香港多娛樂好多
喺香港最平點過去智利

經美國轉機最平,一般10000 hkd來回有找
多唔多local friends???
有無D日常生活照可以share下

一中家開始冬天,可以上雪山滑雪
多唔多local friends???

一般般,咁耐只係識得3個香港人,好少香港人

你係
喺香港最平點過去智利

經美國轉機最平,一般10000 hkd來回有找

如果想去復活島trip,係咪2萬蚊最低消費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞