係智利生活左7年,你問我答

891 回覆
147 Like 4 Dislike
果邊係咪南美生活質素最好?

在南美算中上,

但香港除左住, 食及環境, 其他野完勝智利

老老豆豆 人生最重要就係 住 食 環境 其他野完勝有乜春用

環境我係講自然環境.

治安好能差喎. 我每日都擔心被偷, 又要提防被槍, 仲要有槍會啪你, 你唔驚?

樓主去左7年都未啪 你都未死得 應該冇咁好彩既

人地都係求財啫,同埋睇你係咩地區出入,東區相對安全好多,其他區一般夜晚唔好自己係條街柒下柒下咁正常冇問題,同埋太高調就會引人犯罪啦

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

治安好能差喎. 我每日都擔心被偷, 又要提防被槍, 仲要有槍會啪你, 你唔驚?

再補充一點, 上面有兩個問JJ 關於創業野, 當我係負面能, 你估真係話過黎開餐廳就開咁易, 第一你無語言, 第二你無基礎或親人係呢邊所以乜都要靠外人, 第三呢邊法治係好能差, 一個唔覺意比人呃左你要追無人會理你或者幫到你.咁當你揾人幫又要洗一筆錢, 仲有N個問題要處理..

另外又有位巴定絲話想黎工作, 不過唔好意為外國環境好好, 或者外國既月亮特別完, 或者比多旅遊能呃左, 生活同旅遊去玩真係兩回事, 你本身有學位願意放下家人, 朋友, 賺取低一倍甚至幾倍的收入在一個落後國家打工? 你去到大企業打工另計.

在落後國家機會係多, 但希望各位要想清楚才決定. 雖然好似倒左JJ米, 但係想各位巴絲想清楚才決定.

我識唔識得你?

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

未比人啪係因為我無錢及好彩, 但我有比人偷過N次, 搶過一次. 另外我睇新聞至少呢五年內有真係有華人比人啪左, 唔係華人既更多

你係火車站區又係差d既,我地另外個fd住macul區,算係中等區,都好安全下
好佩服師兄你,可以響智利闖出一條路,我都打算移民過智利。
而家仲修緊master degree, 要大概1年半左右,完成學業先可以抽身。
我唔知一個女仔過去會唔會唔方便,要等埋我好姊妹澳洲工作假期完左先過去,所以要好好利用呢1年半時間,蓄多些少盤川。
唔知師兄你餐廳請唔請人,我好姊妹佢話驚去到冇野做,冇工作簽證,因為佢而家響澳洲嘅工作經歷好差,搵散工做都難

我有請人架,但人工肯定冇香港咁高,但學下野等第日創業我覺得唔錯

師兄,可以留contact嗎?

感謝!🙏🏻

Telegram
ChileJJ

@ChileJJ

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

再補充一點, 上面有兩個問JJ 關於創業野, 當我係負面能, 你估真係話過黎開餐廳就開咁易, 第一你無語言, 第二你無基礎或親人係呢邊所以乜都要靠外人, 第三呢邊法治係好能差, 一個唔覺意比人呃左你要追無人會理你或者幫到你.咁當你揾人幫又要洗一筆錢, 仲有N個問題要處理..

另外又有位巴定絲話想黎工作, 不過唔好意為外國環境好好, 或者外國既月亮特別完, 或者比多旅遊能呃左, 生活同旅遊去玩真係兩回事, 你本身有學位願意放下家人, 朋友, 賺取低一倍甚至幾倍的收入在一個落後國家打工? 你去到大企業打工另計.

在落後國家機會係多, 但希望各位要想清楚才決定. 雖然好似倒左JJ米, 但係想各位巴絲想清楚才決定.

冇人預期一開始就創業,香港護照本身有三個月免簽證,過左期又可以再續三個月,你地有機會又有時間行得開,可以過黎旅行又試下打下工,租個1房aparment都唔貴,同時又學下西文,自己感受下鐘唔鐘意呢個地方,有香港朋友嫁左比智利鬼佢就反而唔鐘意香港話生活壓力大,智利岩佢多d,當然創業呢樣野係會遇到好多問題,包括我在內,但香港人黎到,有咩都會互相照應一下既
個邊興唔興健身?去開健身室你覺得點?

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

我識唔識得你?

咪同你講過個連登名....

有健身室但唔多, 見到通常在中高尚住宅區, 行咩模式唔清楚.
但呢度很多住宅的一都附設有小型的健身房.

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

我識唔識得你?

咪同你講過個連登名....

一下醒唔起

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

未比人啪係因為我無錢及好彩, 但我有比人偷過N次, 搶過一次. 另外我睇新聞至少呢五年內有真係有華人比人啪左, 唔係華人既更多

你係火車站區又係差d既,我地另外個fd住macul區,算係中等區,都好安全下

係呀, 為生活無計. 但經常都有新聞東區都被人入屋打劫喎, 呢幾年治安係差左好多.

我覺得呢度既健身中心比香港更多,始終香港既點就比較密集,人口集中,智利首都人就分得好散,但健身中心數量係多架,多即係有需求
首都面積同人口都同香港差唔多,但香港大部份都係山,住既地方細,但聖地牙哥係一大片比安第斯山脈包圍既平地,大量未開發既地區土地
首都面積同人口都同香港差唔多,但香港大部份都係山,住既地方細,但聖地牙哥係一大片比安第斯山脈包圍既平地,大量未開發既地區土地

不過之前睇報導 santiago既人口密度都好似係全球頭12

不過之前睇報導 santiago既人口密度都好似係全球頭12

同埋聖地牙哥只係智利首度,渣個零鐘車已經去到其他城市
送貨中

我覺得呢度既健身中心比香港更多,始終香港既點就比較密集,人口集中,智利首都人就分得好散,但健身中心數量係多架,多即係有需求

智利d人身型大隻嗎?對比香港人點睇?

智利d人身型大隻嗎?對比香港人點睇?

相對骨架比香港人大,但身高就差唔多
好想卜日幾年錢過
好想卜日幾年錢過

好想儲幾年錢 過尼開餐廳
好想卜日幾年錢過

好想儲幾年錢 過尼開餐廳

加油

叫做最發達既國家,但同香港冇得比既

好過阿根廷?
btw,智利生活節奏係咪慢好多?

我有好多朋友屋企都停左電

叫做最發達既國家,但同香港冇得比既

好過阿根廷?
btw,智利生活節奏係咪慢好多?

對比香港係,樣樣野都慢,食完飯埋單都慢過人
是日晚餐,約100 hkd 連tips
點餐等約20分鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞