係智利生活左7年,你問我答

891 回覆
147 Like 4 Dislike
黎左7年咁耐,首都第一次落雪

咁正 依家仲有埋雪落 好吸引
果邊係咪南美生活質素最好?

新聞就講

新聞就講

影到巴打玩雪
智利比唔比雙重國籍?
智利比唔比雙重國籍?

智利承認雙重國籍, 唔知有沒有更新變左. 但智利國籍睇唔到有甚麼吸引, 因為有有長居既身份同轉智利籍既待遇分別不大, 因為智利三流國家無乜福利可言.

在南美算中上,

但香港除左住, 食及環境, 其他野完勝智利
住個度近唔近海?多唔多海嘯?

部份地區沿海, 曾經間中會有地震引發過海嘯
山齊士是咪國家英雄級?

在南美算中上,

老老豆豆 人生最重要就係 住 食 環境 其他野完勝有乜春用
山齊士是咪國家英雄級?

同JJ講聲先, 騎劫黎回左, 因為今日好能凍留係屋企好無聊.

好耐無睇波, 好能多人係鍾意山齊士, 呢邊睇波氣氛係好癲, 有國家隊比賽全條街會無人全部去晒酒吧或返屋企睇波.

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

治安好能差喎. 我每日都擔心被偷, 又要提防被槍, 仲要有槍會啪你, 你唔驚?

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

治安好能差喎. 我每日都擔心被偷, 又要提防被槍, 仲要有槍會啪你, 你唔驚?

樓主去左7年都未啪 你都未死得 應該冇咁好彩既
wiki 話智利算係高人類指數發達國家,教育亦非常好 同美帝一樣都係多民族共融

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

再補充一點, 上面有兩個問JJ 關於創業野, 當我係負面能, 你估真係話過黎開餐廳就開咁易, 第一你無語言, 第二你無基礎或親人係呢邊所以乜都要靠外人, 第三呢邊法治係好能差, 一個唔覺意比人呃左你要追無人會理你或者幫到你.咁當你揾人幫又要洗一筆錢, 仲有N個問題要處理..

另外又有位巴定絲話想黎工作, 不過唔好意為外國環境好好, 或者外國既月亮特別完, 或者比多旅遊能呃左, 生活同旅遊去玩真係兩回事, 你本身有學位願意放下家人, 朋友, 賺取低一倍甚至幾倍的收入在一個落後國家打工? 你去到大企業打工另計.

在落後國家機會係多, 但希望各位要想清楚才決定. 雖然好似倒左JJ米, 但係想各位巴絲想清楚才決定.

在南美算中上,

環境我係講自然環境.

樓主去左7年都未啪 你都未死得 應該冇咁好彩既

未比人啪係因為我無錢及好彩, 但我有比人偷過N次, 搶過一次. 另外我睇新聞至少呢五年內有真係有華人比人啪左, 唔係華人既更多
wiki 話智利算係高人類指數發達國家,教育亦非常好 同美帝一樣都係多民族共融

教育係睇有無錢姐, 但普遍數學好能差, 同埋好多人好岸鳩, 講緊係某些所謂大學生.

多民族共融係因為接受好多南美國家免簽黎打工吧, 因為智利人好能懶, 其他人黎到為生活較佢地勤力, 所以咪好似好接受咁囉, 但其實有好多係歧視到仆街.

但多左人入黎咪又搞到治案再差幾倍.
果到啲地好似好平
識人買完地再起樓賣或租出去
果到啲地好似好平
識人買完地再起樓賣或租出去

同香港比係好平. 有個印度佬較咁樣發左達

影到巴打玩雪

咁都比你發現

叫做最發達既國家,但同香港冇得比既
好佩服師兄你,可以響智利闖出一條路,我都打算移民過智利。
而家仲修緊master degree, 要大概1年半左右,完成學業先可以抽身。
我唔知一個女仔過去會唔會唔方便,要等埋我好姊妹澳洲工作假期完左先過去,所以要好好利用呢1年半時間,蓄多些少盤川。
唔知師兄你餐廳請唔請人,我好姊妹佢話驚去到冇野做,冇工作簽證,因為佢而家響澳洲嘅工作經歷好差,搵散工做都難

我有請人架,但人工肯定冇香港咁高,但學下野等第日創業我覺得唔錯

師兄,可以留contact嗎?

感謝!🙏🏻

Telegram
ChileJJ
智利比唔比雙重國籍?

智利承認雙重國籍, 唔知有沒有更新變左. 但智利國籍睇唔到有甚麼吸引, 因為有有長居既身份同轉智利籍既待遇分別不大, 因為智利三流國家無乜福利可言.

長居離開智利唔可以超過一年,過左要重練,拎左passport就無問題,同埋智利passport免美簽,同埋如果有passport離開智利一年可以係免稅城車買車平好很多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞