係智利生活左7年,你問我答

891 回覆
147 Like 4 Dislike
推一推個post
斷估唔會多過5個連登仔敢移民黎智利
識西班牙係咪都要英文勁?

其實唔難

你去到,你西文會進步得好快
樓主可唔可以帶我過去搵食

有興趣既可以telegram 我

呢度英文作用不大

我好認真的
想草幾年錢再帶埋條女黎搵食,佢做英文老師過到黎有無咩做到? 同洗唔洗黎之前去智利玩一次先?想搞下細細地茶記咁又要預幾錢startup?
想草幾年錢再帶埋條女黎搵食,佢做英文老師過到黎有無咩做到? 同洗唔洗黎之前去智利玩一次先?想搞下細細地茶記咁又要預幾錢startup?

其實我覺得做乜都可行的,總會有市場,如果係細細地既茶記我覺得50萬內搞掂

其實我覺得做乜都可行的,總會有市場,如果係細細地既茶記我覺得50萬內搞掂

想問下樓主如果開茶記以你經驗要守幾耐先開始有PROFIT OR回本?
同埋入貨呀請人呢D會唔會好難

想問下樓主如果開茶記以你經驗要守幾耐先開始有PROFIT OR回本?
同埋入貨呀請人呢D會唔會好難

因為要睇你個餐單,有部分野都要進口,我覺得做得到香港一般茶記水準,開張計1-2年內可以返本
樓主tg係咩?
住個度近唔近海?多唔多海嘯?
樓主tg係咩?

@ChileJJ
好佩服師兄你,可以響智利闖出一條路,我都打算移民過智利。
而家仲修緊master degree, 要大概1年半左右,完成學業先可以抽身。
我唔知一個女仔過去會唔會唔方便,要等埋我好姊妹澳洲工作假期完左先過去,所以要好好利用呢1年半時間,蓄多些少盤川。
唔知師兄你餐廳請唔請人,我好姊妹佢話驚去到冇野做,冇工作簽證,因為佢而家響澳洲嘅工作經歷好差,搵散工做都難

我有請人架,但人工肯定冇香港咁高,但學下野等第日創業我覺得唔錯
有無係街見過樹懶?
住個度近唔近海?多唔多海嘯?

我住係首都,去到海邊都要個零鐘車程,約一百三十公里距離左右
有無係街見過樹懶?

冇呀,不過有呢樣
有無係街見過樹懶?

冇呀,不過有呢樣

仲以為智利真係好多樹懶既添
黎左7年咁耐,首都第一次落雪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞