房屋台真係連登藍屍集中地

1001 回覆
1779 Like 147 Dislike
怕咩
到時結左婚咪起而家間公屋到間多間房囉
多個人多雙筷姐
好在我成人台
我都有睇 笑到仆街
佢哋唔結婚唔生仔拖都冇
二十幾仲黐住老豆老母住公屋有鬼住屋需求?
梗係拉大隊移民加拿大 英國
拉一炸香港人pool 作為籌碼只怕去到做最少數「族裔」
理得你得幾千蚊,做雞籌錢都好啦,總之踢到你移民為止
仲有因為大陸傳有肺炎已買定口罩,知到租客唔夠用時每人送一盒應急
搵錢前要圍爐踩人下先
樓主似係罵緊果班笑人廢笑人唔努力買唔到樓既user
我會覺得香港係一個沙漠 要搵到水飲真係好難 咁樣笑人好唔fair
港樓無價值, 價格自然就會由市場調節. 今日仲有人講炒樓既咩? 你賣緊你都知自己坐左幾耐焗住無得走貨啦 資產 = 資產, 居住 =/= 要有資產. 資產既價值上升同下跌都係市場決定, 點解係不道德? 政府加公屋租咪仲不道德? 如果「人類基本需要」就唔應該用黎搵錢, 係咪街市賣豬肉既唔可以賺錢? 全城都以配給去滿足需求先?

如果話香港人既入息開始追唔上樓價既升幅, 而政府既責任唔係諗橋幫你地買樓, 而係應該起多d 公屋俾有需要既大上樓. 唔通你戴唔起ap pp, 政府又要出d scheme 俾你地買我起ap pp 咩? 有casio, 有雜嘜表俾你戴, 你又可以租表戴架.
連登嗰班冷氣師 Cctoy
每每開post都係講好爆嘅嘢
讀乜乜大專/u 攞學生資助
點樣憎阿爸阿媽乜乜.乜
實質出身卑微自卑又憤慨,係現實深藏不露
由細到大都唔好好努力讀書
DSE完入HD/Asso就開始終日埋怨社會
畢業又唔甘心打基層階層工
見IG女神咁物欲風光,就話唔公平點解自己冇
妒忌同齡人有佢發夢都得唔到嘅嘢
所以點解連登咁多人睇人仆街咁鬼開心
過程令佢哋得到極大滿足
只因佢哋冇能力向上,阻止別人向上比自己向上更容易

呢班魑魅魍魎連登仔自己串魚蛋得三粒,人哋叻過佢有六粒,佢唔係諗點樣令自己有六粒,反而係令其他人同佢一樣得返三粒甚至更少

起底,講有錢女是非,將所有女講成雞甚至攬炒亦都係佢哋少數可以喺社會上將其他叻過佢成功過佢嘅人拉落嚟嘅手段

你自己講升就得
人地講你就㷫
睇得出你好嬲班淡淡
其實我都諗唔通點樣買樓賣樓先道德

點樣先可以令淡友滿意
對於大陸出世落嚟香港讀書/ 單非土生土長新一代香港人
香港比佢原居地/ 其他城市有唔錯嘅生活水平基礎
新移民可以補充勞動力市場,基層工作都要有人做

三四代香港人家族土生土長優勢在於家族喺香港有一定嘅人物同資產累積,但身分證一樣***基礎免費教育醫療同以上兩種人一樣,到底係對邊個唔公平?

只有連登仔覺得香港比佢落嚟係俾佢嘆世界
覺得英國加拿大都係俾佢過去嘆世界
個個諗住去到人國家就有專業位做
從來移民都係揀當地職業短缺嗰啲人過去,嗰啲地方基層工作最多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞