房屋台真係連登藍屍集中地

1001 回覆
1779 Like 147 Dislike
已封鎖會員 - なかのにの
已封鎖會員 - 貓貓懷孕
而家難在首期, 但息口97年高好多。
個個人個價唔同,你鐘意白白比10萬8萬佣個aa無問題 總有有錢人 既 我落街市買菜咪唔r囉,10萬8萬我無咁既本錢唔要
其實階層固化好難避, 歐洲叫好少少,美國一樣兩極化。
R係正常,但狂R,R到人地無錢賺就係無品

例如寬頻,做gym呀果啲,R到人地白做

你自己就拎曬著數,人地就白做,將心比己都過意唔去啦
要諗就唔好買
要買就唔好諗

今日先有朋友講起佢買左,
今年供左一年,
供到佢個人收哂皮,無哂火
係,首期的確高左好多,而家林鄭plan其實係有好處既,不過年青人領唔領情就一回事
好多自以為係中產嘅窮人都好中意做藍屍,覺得自己要啲有錢人/生意佬同觀點立場先至感覺良好
自己有樓係元朗
成日見到個元朗上車post水鳩人入元朗買樓
都真心覺得嗰班AA好撚賤
空氣差 人均質素差 校網差 交通差 治安差
可以吹到世外桃源咁

為左自己份糧
水鳩人地成世人為左用來安居樂業既錢
AA真係要落地獄
我咁睇, 一個巴掌拍唔響。一千幾百萬既決定, 自己有腦去決定。
想領情都要有收入,高收入個堆工種又唔係人人想做。

問題係香港太細,你既選擇好少,你去其他國家可以搬去d 生活成本低d 既地方住。係香港你叫d 靚仔搬番大灣區咩
佢地要真正既自由, 就係黃賭毒樣樣齊而無人理, 所以先會話元朗係世外桃源
我講得唔好,我係話你兩條aa靜過鬼,唔係話個post靜過鬼anyway,我有時又覺得你係上唔到車既曲線撚太膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞