房屋台真係連登藍屍集中地

1001 回覆
1779 Like 147 Dislike
佢應該唔知而家買樓要過壓測
佢講野勁細蚊仔
而家搵3萬一個月連壓測都過唔到
咁點做?
首期自然要俾大份啲,一係靠父母,但唔係個個都有咁上下家底
冇辦法之下都要靠炒股票炒crypto

我以前做嘢個邊,有同事做左十年八載,日日返工放工,搞到甩髮
自問真係唔想第日變到佢地咁,咪惟有搵額外財路
你現金會貶值嘛, 冇人叫你個個月咁死儲爛儲
我咪話同步進行囉, 淨係靠份糧梗係食SUCK屎
佢算唔算係attention seeker
97都係按7成樓,仲未有呼吸plan
所以話生喺乜野家庭都好重要
有時成家都窮,唔單止因為冇錢,而係個思維都好貧乏
跳樓就無準確數據,係每幾日一兩單報紙賣,不過負資產就大把數字
但 97 年冇TU, 銀行風險大好多
已封鎖會員 - 好難玩喎
而家香港正正咪好多呢D人, 住公屋, 無投資概念, 又唔讀書努力做野, 到間公屋唔夠住就出來做JOJO, 然後日日屌。
有啲人坐咗10年艇先番身,唔跳樓唔代表無事喎,數據?你好快就可以經歷大時代
即係點?要每個月交兩皮租俾業主?
五年就百幾萬?
咪玩啦
睇佢個款咪癡老豆老母住公屋
依啲post特別多人,唔係因為認同樓豬

而係因為想圍爐取暖

Btw買野狂R佣真係好肉酸
已封鎖會員 - 好難玩喎
已封鎖會員 - 樓joy來了
唔反對係有呢d人,但呢種人每個社會每個年代都有
更加唔可以忽視香港人要上流的確難過上一代好多,最起碼上車已經係
97 年係真係好大獲.......因為個時樓市+股市槓桿都好大,股市一仆街就火燒連環船燒埋樓市 (本身已經好大個泡), 之後就通縮到03-04.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞