物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
雪巴人跑馬拉松係咪屈機??
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

因為香港人係功利主義既表表者

唔好搞錯功利主義呢4個字~佢原本唔係咁解

香港人乜撚都係講錢,講完
雪巴人跑馬拉松係咪屈機??

唔一定,雪巴人勁在佢係高原地帶血含氧量都比一般人高,唔代表佢地係低地超班

不過當然佢地體能超強係真
聽完呢單新聞一直都好想問
之前係舊登見到有個巴打都想攻頂 但尼泊爾地震 佢攻唔成 都留低左幫雪巴人(?) 籌錢同重建家園
但我睇佢ig佢又好似冇再攻頂……果時舊登個個都讚佢真男人好似好可惜做唔到香港第一個攻頂成功既人

呢d就真係真正既真男人
又有意義又幫緊人

哦,咁又真男人
如果無地震然後佢攻頂成功但救唔到路上遇難嘅人呢?
就會變左賤男人

做乜姐你

曲線啫,我無任何批評佢嘅意思
在坐各位冒險家一定要為前年大帽山行冰山既人平反
聽完呢單新聞一直都好想問
之前係舊登見到有個巴打都想攻頂 但尼泊爾地震 佢攻唔成 都留低左幫雪巴人(?) 籌錢同重建家園
但我睇佢ig佢又好似冇再攻頂……果時舊登個個都讚佢真男人好似好可惜做唔到香港第一個攻頂成功既人

呢d就真係真正既真男人
又有意義又幫緊人

哦,咁又真男人
如果無地震然後佢攻頂成功但救唔到路上遇難嘅人呢?
就會變左賤男人

重點係留低左幫人重建家園
你又想點

佢唔係上頂
佢好似去行ABC trek
宜家旅遊台佢有佢既post
https://lihkg.com/thread/201148/page/1
睇佢ig好似去左跟雪巴人學攀冰

消防員 = 雪巴人
爬上去又唔係做科研,只會污染大自然,又有死亡風險,比我就唔去了

所以你咪係垃圾港豬囉

係lor

我都想問

他續指,大部分垂死的人「玩緊無氧」,本身不用氧氣樽,「你可以俾自己氧氣佢,但你就係用你條命換佢條命...我自己爬山嗰刻,都已經預咗無命,珠峰係『Everest with no mercy』。」

老實講去爬得果班都預左有咩事其他人係救佢唔到架啦
個個心甘情願拎條命去賭 屌人見死不救真係on99

每一個上去既人都知 就死係無人救 FB果班人就屌

上得去就聽天由命啦
預左死先會去爬
根本唔應該救任何人

香港地嘛
總知乜柒有風險既活動都係自私
心甘情願拎條命去搏都係自私

班友成日屌老屎忽乜都唔敢搏.
但有人搏輸左就盡情狂踩.

本質上都係港豬 有咁嘅上一代自然有咁嘅下一代
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

因為香港人係功利主義既表表者

唔好搞錯功利主義呢4個字~佢原本唔係咁解

香港人乜撚都係講錢,講完

咁事實真係講錢麻
成功登一次,成世唔使懮
上到去又變左港豬精神領袖
圍爐取暖
小心地滑

係lor

我都想問

他續指,大部分垂死的人「玩緊無氧」,本身不用氧氣樽,「你可以俾自己氧氣佢,但你就係用你條命換佢條命...我自己爬山嗰刻,都已經預咗無命,珠峰係『Everest with no mercy』。」

老實講去爬得果班都預左有咩事其他人係救佢唔到架啦
個個心甘情願拎條命去賭 屌人見死不救真係on99

每一個上去既人都知 就死係無人救 FB果班人就屌

上得去就聽天由命啦
預左死先會去爬
根本唔應該救任何人

香港地嘛
總知乜柒有風險既活動都係自私
心甘情願拎條命去搏都係自私

班友成日屌老屎忽乜都唔敢搏.
但有人搏輸左就盡情狂踩.

本質上都係港豬 有咁嘅上一代自然有咁嘅下一代

咪臭係
登大帽山衰左要人幫 = 港豬累消防員死左唔抵可憐
登珠峰衰左要人幫 = 成功挑戰對自己有交代係香港英雄
上到去又變左港豬精神領袖
圍爐取暖
小心地滑

港共消費目標
終於有種族可以匹敵俄佬 ?
呢個post真係大開眼界 充斥住一班只講利益,日日行屍走肉,無夢想既人
個老師成日一請就請幾個月假去登山
停薪留職 搞到啲學生成日換代課老師
其實好自私 好多家長投訴過
學校又唔炒鳩佢 依家出左名 更加無得炒
個老師成日一請就請幾個月假去登山
停薪留職 搞到啲學生成日換代課老師
其實好自私 好多家長投訴過
學校又唔炒鳩佢 依家出左名 更加無得炒

佢辭左職啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞