物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
連登仔個個登陸太陽 豬峰依啲碎料啦
第一個上到去既係邊個?

1992年,湛易佳成為首位登頂的香港人
唔係講佢登頂廢,但對香港人來講,你有四五層樓就叫勁囉。
你地睇下書,講左呢20年登珠峰已經普遍左好多,好多都係大膽有錢鬼佬既新玩意
港人登到頂就上晒新聞,雪巴人比送埋支氧氣比人,再輕鬆登頂,都冇人歌頌....
可能咁問好on9, 但都想知道:

如果比左支氧氣佢,自己上山無氧氣用會死,一命換一命咁梗係無理由比。

但如果救佢,兩個一齊調頭捱番去對上個根據地咁樣work ng work

據了解,港人未比晒尾數比雪巴人,雪巴人為左收足全期錢決定比埋支氧氣佢
可能咁問好on9, 但都想知道:

如果比左支氧氣佢,自己上山無氧氣用會死,一命換一命咁梗係無理由比。

但如果救佢,兩個一齊調頭捱番去對上個根據地咁樣work ng work

據了解,港人未比晒尾數比雪巴人,雪巴人為左收足全期錢決定比埋支氧氣佢

港人登到頂就上晒新聞,雪巴人比送埋支氧氣比人,再輕鬆登頂,都冇人歌頌....

人種有分貴賤
想知,死左既人個d尸體點算

留原地,冇人會執到
好多屍體變埋用黎認路既地標
改埋名

有少少想死上去
可以長眠唔爛
其實你鍾意爬你死你事,
爬完又要公告天下攞威做乜鳩

一黎的確係幾威
二黎公告天下果班都係傳媒/一般市民
兩個香港人 一個剛番香港 一個仲係Kathmandu
咁都有人屌

第時登陸火星都唔可以同人講
咁本事就靠自己
唔好俾少少錢叫個雪巴人陪你搵條命較飛
咁本事就靠自己
唔好俾少少錢叫個雪巴人陪你搵條命較飛

好多世界知名攀山高手都要靠雪巴人 有d仲要搵成隊幫手添
一睇到雪巴人就諗起
建議對mount everest 有興趣既去睇下 Into Thin Air 呢本書/改編電影
點解佢唔帶雪鏡?
有雪鏡>唔會雪盲>落山睇到路唔使跌咁多>慳返體力, 雪巴人又唔使用力拉住你>耗氧量少D>唔使問人借唔使搞到咁驚險
係咪咁? 一切都係因為無雪鏡而開始
香港人只係識活在香港依個彈丸之地到
做井底之蛙
恥笑 嘲笑果d做自己想做既事既人
話人冇料唔好學人上。話人登山好叻咩
但唔會望一眼自己
每日既生活係返工返學出街,放假去個日本旅行咁
真係可悲
點解佢唔帶雪鏡?
有雪鏡>唔會雪盲>落山睇到路唔使跌咁多>慳返體力, 雪巴人又唔使用力拉住你>耗氧量少D>唔使問人借唔使搞到咁驚險
係咪咁? 一切都係因為無雪鏡而開始

首先佢有三幅鏡帶上去,佢登頂時係夜黑,所以唔帶鏡都唔會有雪盲,為左能見度高啲所以無戴,佢同行個雪巴人都無

一般黎講唔太大問題,但佢個日真係太大風,佢估計係因為雪打中眼,令佢 視網膜發炎而短暫失明
屌 講貢獻論真係晒鳩氣
上到珠峰我唔理你之後係點啦,都係勁既,當中用左既時間心機資源亦無可置疑。
但偏心少少咁講,真係造作左小小,我好肯定今次大事宣傳都係佢or自己人搵紀者黎做採訪,你話佢係第一個我信有咁誇張,但佢已經係第7個上珠峰港人...同時身邊亦有第一個上到既女港人,真係無乜採訪佢既價值....呢位物理治療師亦都有前科,TVB套"天與地''都係佢主動問tvb有無興趣拍上雪山真人show上位,但最後變左搵3個藝人做主軸佢變左路人而搞左一壇野出黎話tvb點樣用完即棄咁。

總之呢位物理治療師比我印象就係好想上位
上到珠峰我唔理你之後係點啦,都係勁既,當中用左既時間心機資源亦無可置疑。
但偏心少少咁講,真係造作左小小,我好肯定今次大事宣傳都係佢or自己人搵紀者黎做採訪,你話佢係第一個我信有咁誇張,但佢已經係第7個上珠峰港人...同時身邊亦有第一個上到既女港人,真係無乜採訪佢既價值....呢位物理治療師亦都有前科,TVB套"天與地''都係佢主動問tvb有無興趣拍上雪山真人show上位,但最後變左搵3個藝人做主軸佢變左路人而搞左一壇野出黎話tvb點樣用完即棄咁。

咁佢有間診所,宣傳下都好正常姐

下下做啲難嘅野都一定要低調咩

誅心論出現了
自己做過嘅野拎番credit都唔得

誅心論出現了
自己做過嘅野拎番credit都唔得

無話唔得,佢可以咁做,我都可以反感

講返少少,同日(應該21號)有位''無用固定繩''+''無帶氧氣''既人都成功登頂,破埋世界最速登頂紀錄,佢自己都淨係係FB update左個status,有料既自然個個都知,唔洗咁造作既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞