物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
其實要靠雪巴人拎gear借氧氣先上到頂有幾勁喎
係勁過我,但真係靠自己上頂咩

所以做咩都一定要做最極限最勁個樣?做唔到就等於唔勁?
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

我上年係美國同墨西哥邊境開始,一路行路去到加拿大,係嫁,對人類黎講係無貢獻嫁,但我想做咪做囉,可能又會有人話,坐車咪得囉白痴,但有啲野有啲答案,就係因為我行,就係因為我慢,所以先會得到

只重利益咩都要快嘅香港人係唔會明

咁當然呢d好尊重你啦
始終自己死自己事
只要唔好害到其他人就可以

如果爬珠峰你唔害到d雪巴人要冒險救你條命我又覺得無咩野

珠峰個CASE,所以大家咪話無咩事都唔好救其他人,都唔好指意其他人會救你

但雪巴人你俾錢佢請佢做嚮導,佢地有自己嘅職務範圍同職業操守,佢救到一定救

我覺得,如果佢選擇要救您,佢一定係有前思後想過先落決定,會承擔之後嘅後果,重點係要作出一個唔會後悔嘅選擇
真心勁

比你有錢有精力都唔會上去冒險啦

連有毅力上去既人都屌
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

我上年係美國同墨西哥邊境開始,一路行路去到加拿大,係嫁,對人類黎講係無貢獻嫁,但我想做咪做囉,可能又會有人話,坐車咪得囉白痴,但有啲野有啲答案,就係因為我行,就係因為我慢,所以先會得到

只重利益咩都要快嘅香港人係唔會明

咁當然呢d好尊重你啦
始終自己死自己事
只要唔好害到其他人就可以

如果爬珠峰你唔害到d雪巴人要冒險救你條命我又覺得無咩野

講真你唔好出街過馬路行山游水啦
雖然黑警消防員救生員受薪 你令佢地承受風險好錯喎

講得冇錯

OK you win

你拎過馬路同爬珠峰黎比
我無野講啦
Bear Gillis 有教過
呢啲叫雪盲
因為天氣凍同白色嘢好傷眼

所以一定要重重lup住個頭

佢唔係雪盲

指自佢本人FB:

「有記者在加德滿都問我是否在珠峰頂患上雪盲,我們常爬山的人一般會帶三副鏡(一副主兩副後備),非常緊慎不讓強光傷眼。攻頂唔戴鏡既原因係因為絕大部攻頂在晚上,戴鏡影響睇路。超-50度強風加雪吹傷眼既原因應該大過其他可能,因為今次連兩位爬慣8000既雪巴人都有事,所以......下次都係晚上攻頂都戴埋冇色風鏡好d...... 唔,明天都係再找眼科check check!

有人問點解我得兩支氧氣預咁少,係因為我請多左一個雪巴人幫我揹4支氧氣,但他在8200m時高山症又暈又嘔,我勸退了他,也令我喪失了4支氧氣。
這就是真正的 Everest with no mercy。

但你仍想登8000,一個有責任的攀山家,就要盡一切精力努力去運用最優良的裝備、體能、策略、經驗和心態,將風險減到一個人類可以承受得來。」
其實要靠雪巴人拎gear借氧氣先上到頂有幾勁喎
係勁過我,但真係靠自己上頂咩

收皮啦
人類本身就有冒險精神同挑戰自我
所以人類先會有今日嘅文明
而且每個人都有自己嘅方法去同呢個世界/地球交流
例如你鐘意係山腳下欣賞座山
我鐘意對住條河畫畫
佢就鐘意努力爬上山頂頂峰

有人問,會唔會係為錢先攻頂
我想講,去到佢地呢個水水平
本身水平已經好高,包括心理同財政
所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
例如每幾年其實都有香港人攻珠峰成功
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

咁你探索一d未知領域我都會好支持同埋好讚嘆 因為呢d先係偉大既冒險家同探險精神 但你只係單純去滿足自我地爬
呢d唔係探險 只係去玩
唔係咁都將自己標籤做探險家呀嘛大佬

上珠峰俾你講到係去玩

又確係有D係當玩
輕視左珠峰冇做足準備既

唔係去玩係做咩?
你係第一個上珠峰既人?
你係科學家上去做科研?
你係搜索隊上去救人?
你係雪巴人要賺錢?

你唔係玩唔係滿足自己係咩?

睇你點定義玩
滿足自己就叫做玩
咁樣你食飯叫唔叫玩?

你唔食野會死
但原來你唔爬珠峰會死
咁你贏囉
真心勁

連有毅力上去既人都屌

係佢哋眼中呢班人只不過係貿貿然想行上最高頂峰

連登仔有咩都屌一餐先
佢登姐,唔係捉埋你去登ar ma, 好似踩親你咁做咩野
真心勁

連有毅力上去既人都屌

係佢哋眼中呢班人只不過係貿貿然想行上最高頂峰

連登仔有咩都屌一餐先

認真 個物理治療師我識識地
本身佢做開運動 玩三項鐵人 體能已經好fit
絕對唔係貿貿然上去

加上比你有幾廿萬 有幾多個會用黎上珠峰
食飽飯等屎屙😴😴😴
你又唔第一個有撚用咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞