物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
總結係,要得到連登仔賞識既人

能力方面:起碼要登山要登到雪巴人既水平,最好比埋支氧氣人地仲要輕鬆登頂

道德水平方面:唔課金唔請雪巴,全程靠自己能力

https://www.outsideonline.com/1928326/disposable-man-western-history-sherpas-everest
係無道德 有講錯到?
乜得呢度既人先講既咩?
總結係,要得到連登仔賞識既人

能力方面:起碼要登山要登到雪巴人既水平,最好比埋支氧氣人地仲要輕鬆登頂

道德水平方面:唔課金唔請雪巴,全程靠自己能力

https://www.outsideonline.com/1928326/disposable-man-western-history-sherpas-everest
係無道德 有講錯到?
乜得呢度既人先講既咩?

直頭係俾錢買起雪巴人條命
我係雪巴人就罷工爭取最低工資增加到時薪1000美金
感謝 同行人生 巴打解答

我同Elton唔太熟,有幾面之緣,講過下野,佢返香港個朝,我咁啱又係由台灣返香港,一出禁區就見記者採訪緊佢,所以我聽晒佢成個登頂story

好多細節報紙無可能寫晒出黎,所以我要幫佢解釋下

我同Elton唔太熟,有幾面之緣,講過下野,佢返香港個朝,我咁啱又係由台灣返香港,一出禁區就見記者採訪緊佢,所以我聽晒佢成個登頂story

仲有無其他可以分享下?

仲有無其他可以分享下?

個日佢話,係8000米以上空氣中氧氣得7%,正常高度大約係25%左右

人類正常血含氧量係98%,一般大約到92%左右已經叫有高反,而佢個係8000米個陣,得返35%。。。
我有錢去追夢關你撚事咩廢青 繼續做到隻牛咁賺錢啦辣殺

條命係佢既,佢鐘意點用就算死鬼左都係佢既自由

比起爬山我反而佩服戰鬥民族玩rooftopping,人地拍既相真係好有震撼感好正

Search下 alex honnold
聽完呢單新聞一直都好想問
之前係舊登見到有個巴打都想攻頂 但尼泊爾地震 佢攻唔成 都留低左幫雪巴人(?) 籌錢同重建家園
但我睇佢ig佢又好似冇再攻頂……果時舊登個個都讚佢真男人好似好可惜做唔到香港第一個攻頂成功既人

你講我?我冇$攻珠峰 只係去左攀Island peak 去完歐洲認識alpine後,我冇咩興趣join商業登山隊。
聽完呢單新聞一直都好想問
之前係舊登見到有個巴打都想攻頂 但尼泊爾地震 佢攻唔成 都留低左幫雪巴人(?) 籌錢同重建家園
但我睇佢ig佢又好似冇再攻頂……果時舊登個個都讚佢真男人好似好可惜做唔到香港第一個攻頂成功既人

呢d就真係真正既真男人
又有意義又幫緊人

其實冇咩大不了,我同個sherpa friend咁我冇受傷又唔趕住返屋企咪留係到幫手,朋友有事當然要幫,況且仲要冇左間屋咁大獲。
成班on9小學雞 屌曬你地老母呀
成日以為自己講野好撚有point
否定呢樣否定果樣
講撚到唯你獨尊 你依家係咪好撚叻先
你係咪有一堆成就先
唔係就唔該收收皮
用你個閪腦 學下點樣欣賞下其他人
每個人實有唔同長短處
下下屌鳩人做乜撚野 好威?
含撚啦屌你地老母成班on9仔
幫雪巴人置富,建議雪巴人拎幾支氧氣筒上果個好多人既位,見人就死就救。再收番封利是(打賞)
又救到人,又可以賺錢。救一條就死既命,剩係感謝救命之恩應該都打賞唔少la。一定好過出發前班傻仔以為自己勁,比1000美金就算。

8500米賣氧氣瓶有得諗,一個1千美金
我認識既香港人對生活既追求其實無咁麻木。
心寒既係,共產黨請一百幾十人mon住連登其實好容易,一有值得香港自豪既野,就衝出來屌鬼,不停磨滅香港人對自己同香港既認同,最後順利融入中國,方便控制。
無返咁上下心智上網真係含得撚
連登仔既道德規範已經管到去世界的最高點

高撚過珠峰
好威咩?

其實有人幫又好點都好
攻到頂係幾威
個女教師仲要係第一個香港女性
連登要上太空先覺得威?

太空人要咁多人幫,又唔係自己整架太空船,好威咩?
好威咩?

其實有人幫又好點都好
攻到頂係幾威
個女教師仲要係第一個香港女性
連登要上太空先覺得威?

太空人要咁多人幫,又唔係自己整架太空船,好威咩?

係囉,佢坐係架船到俾人送上去姐,再跟返指令禁制邊個唔識
究竟班連登仔係假膠定真心

上珠峰唔勁都講得出

佢屎忽痕鍾意搵命博
關我地咩事

其實真係唔關你事,都唔知你入黎做嘜
其實係爬個山,你唔講我以為拯救左地球。
只可以話爬上左咁高既生真係唔容易,值得人既讚許,但絕對唔係咩創舉,亦談不上係榮譽,無謂過份追捧。
只可以話爬上左咁高既生真係唔容易,值得人既讚許,但絕對唔係咩創舉,亦談不上係榮譽,無謂過份追捧。

哦, 無知真係好可怕
東張西望話請一個雪巴人要一萬美金
咁其實雪巴人實際拎到幾錢?
同以前北極探險果d一樣
d所謂探險家上到/去到就威威上晒新聞
幫佢攞行李搵命博d黑人/雪巴人就冇人理

根本班雪巴人先值得尊重
你爬山爬到連d行李都唔係自己拎
要威威都係班雪巴人威

你試下唔比錢會唔會幫你拎野上去,佢地都係為高人工做呢行,等於香港做地盤

過份緊係唔好,小學生都識
但乜嘢叫過份先,開個post講下又話過份,記者寫幾隻字又話過份,總之你睇唔過眼就係過份,多鳩餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞