物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
日本、台灣、南韓、大陸一向都有呢d登山探險活動
好耐之前果本Into Thin Air就係講點解d人唔要條命都要玩登山呢d冒險活動
同埋去到最extreme既情況只能自己救自己
其實上得去都預左有命上未必有命回既覺悟
不過香港人又少,錢又無先覺得登山好似好撚無謂攞條命黎教飛

如果萊特兄弟出生係香港

萊特兄弟發明飛機
咁爬珠峰發明左d咩?影左張相?

你話做科研當然要支持
始終又有意義又幫到人

無啦啦去爬 唔死咪算好彩
仲想人支持同讚你?

但其實高山運動對人體學同醫療科研有好大幫助

比佢出世係萊特兄弟年代 佢咪會話你架飛機載又載唔到人 飛又飛唔遠 一出事就死硬 發明黎把撚咩

點都好
佢地都發明左架野
當時既人支唔支持都好
佢地有留低左d野

但你地只係爬返前人既路線
又無開發到d咩又無提高左後面再爬既人既生存率

屌你將自己比作發明家探險家會唔會太無恥
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

因為香港人係功利主義既表表者

唔好搞錯功利主義呢4個字~佢原本唔係咁解

失敗主義好過啦
功利主義我諗原義係中性

應該話係「行為效益主義」,會計算結果是否達到最大效益~by wiki
人類本身就有冒險精神同挑戰自我
所以人類先會有今日嘅文明
而且每個人都有自己嘅方法去同呢個世界/地球交流
例如你鐘意係山腳下欣賞座山
我鐘意對住條河畫畫
佢就鐘意努力爬上山頂頂峰

有人問,會唔會係為錢先攻頂
我想講,去到佢地呢個水水平
本身水平已經好高,包括心理同財政
所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
例如每幾年其實都有香港人攻珠峰成功
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

咁你探索一d未知領域我都會好支持同埋好讚嘆 因為呢d先係偉大既冒險家同探險精神 但你只係單純去滿足自我地爬
呢d唔係探險 只係去玩
唔係咁都將自己標籤做探險家呀嘛大佬

上珠峰俾你講到係去玩

又確係有D係當玩
輕視左珠峰冇做足準備既

咁珠峰又的確太商業化,有好多有錢佬玩到無野好玩,就洗大錢請人陪佢上去,有啲可能連雪爪都唔識自己戴
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

我上年係美國同墨西哥邊境開始,一路行路去到加拿大,係嫁,對人類黎講係無貢獻嫁,但我想做咪做囉,可能又會有人話,坐車咪得囉白痴,但有啲野有啲答案,就係因為我行,就係因為我慢,所以先會得到

只重利益咩都要快嘅香港人係唔會明

咁當然呢d好尊重你啦
始終自己死自己事
只要唔好害到其他人就可以

如果爬珠峰你唔害到d雪巴人要冒險救你條命我又覺得無咩野
我鐘意對住條河畫畫

所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

咁你探索一d未知領域我都會好支持同埋好讚嘆 因為呢d先係偉大既冒險家同探險精神 但你只係單純去滿足自我地爬
呢d唔係探險 只係去玩

啫係要發現新物種、新大陸、新星球先叫探險?

原來家下為左滿足自己去做一件事竟然係錯
原來現在仲未知誰是第一人登頂 #

1999年,一支由BBC贊助的美國攀登隊在珠穆朗瑪峰北坡大約海拔8190米處發現了馬洛里的遺體,但是攀登隊並沒有發現他攜帶的柯達照相機,因此依然無法證實兩人是否已經登頂。這台照相機據信可能由歐文攜帶,而他的屍體至今沒有被發現。柯達的攝影專家認為,只要照相機中有膠捲,現有的技術就可以將膠捲沖洗出來,而這樣就很有希望揭開「馬歐之謎」。

大多數歷史學家都認為馬洛里與歐文成功登頂的機會微乎其微:首先,以現代的標準來評估,1924年的登山裝備是近乎原始的。其次,馬洛里所帶的人工氧氣最多也祇能維持到八到十個小時,僅夠攻頂全程所需時數一半。加上登頂前的最後一道天險─「第二台階」(The Second Step),並沒有發現繩索等人工遺物,徒手從「第二台階」下攀幾乎是不可能的。最後,馬洛里沒有足夠的日光時間,登頂後能夠通過珠穆朗瑪峰最險峻的山脊,再回到他最後長眠之地。

我上年係美國同墨西哥邊境開始,一路行路去到加拿大,係嫁,對人類黎講係無貢獻嫁,但我想做咪做囉,可能又會有人話,坐車咪得囉白痴,但有啲野有啲答案,就係因為我行,就係因為我慢,所以先會得到

咁當然呢d好尊重你啦
始終自己死自己事

始終冇人知個結果會係點,唔好學埋啲人淨係識得從結果推返上去
我鐘意對住條河畫畫

所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

呢d唔係探險 只係去玩

上珠峰俾你講到係去玩

又確係有D係當玩
輕視左珠峰冇做足準備既

唔係去玩係做咩?
你係第一個上珠峰既人?
你係科學家上去做科研?
你係搜索隊上去救人?
你係雪巴人要賺錢?

你唔係玩唔係滿足自己係咩?

咁當然呢d好尊重你啦
始終自己死自己事

講真你唔好出街過馬路行山游水啦
雖然黑警消防員救生員受薪 你令佢地承受風險好錯喎

講得冇錯
我鐘意對住條河畫畫

所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

呢d唔係探險 只係去玩

啫係要發電新物種、新大陸、新星球先叫探險?

yes
果d先係探險

好似無啦啦走去沙漠中間打卡影相呢d叫冒險
我鐘意對住條河畫畫

所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

呢d唔係探險 只係去玩

上珠峰俾你講到係去玩

又確係有D係當玩
輕視左珠峰冇做足準備既

唔係去玩係做咩?
你係第一個上珠峰既人?
你係科學家上去做科研?
你係搜索隊上去救人?
你係雪巴人要賺錢?

你唔係玩唔係滿足自己係咩?

睇你點定義玩
滿足自己就叫做玩
咁樣你食飯叫唔叫玩?

咁當然呢d好尊重你啦
始終自己死自己事

珠峰個CASE,所以大家咪話無咩事都唔好救其他人,都唔好指意其他人會救你

但雪巴人你俾錢佢請佢做嚮導,佢地有自己嘅職務範圍同職業操守,佢救到一定救
日本、台灣、南韓、大陸一向都有呢d登山探險活動
好耐之前果本Into Thin Air就係講點解d人唔要條命都要玩登山呢d冒險活動
同埋去到最extreme既情況只能自己救自己
其實上得去都預左有命上未必有命回既覺悟
不過香港人又少,錢又無先覺得登山好似好撚無謂攞條命黎教飛

如果萊特兄弟出生係香港

萊特兄弟發明飛機
咁爬珠峰發明左d咩?影左張相?

你話做科研當然要支持
始終又有意義又幫到人

無啦啦去爬 唔死咪算好彩
仲想人支持同讚你?

但其實高山運動對人體學同醫療科研有好大幫助

比佢出世係萊特兄弟年代 佢咪會話你架飛機載又載唔到人 飛又飛唔遠 一出事就死硬 發明黎把撚咩

點都好
佢地都發明左架野
當時既人支唔支持都好
佢地有留低左d野

但你地只係爬返前人既路線
又無開發到d咩又無提高左後面再爬既人既生存率

屌你將自己比作發明家探險家會唔會太無恥

我邊度將自己比作發明家探險家
事實佢地追求內心滿足 有無意義需要向世人交代?

咁講咩萊特兄弟
老老實實認左呢d爬山活動純粹滿足自我有幾難
其實要靠雪巴人拎gear借氧氣先上到頂有幾勁喎
係勁過我,但真係靠自己上頂咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞