物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
想知,死左既人個d尸體點算

就咁留係山上, 做地標

http://www.ettoday.net/dalemon/post/11985
想知,死左既人個d尸體點算

就咁留係山上, 做地標

http://www.ettoday.net/dalemon/post/11985

d相
用奧運做比較係on9的。
雪巴人先係果個值得敬佩既運動員,
條友只係課金既中等能力值玩家,隨時害死埋個雪巴人.
係山上咁低温,開眼鏡凍左隻眼,係條友無腦。

小結: 你比錢菲比斯,係你游1千米比賽果陣,要菲比斯一直游係你前面,綁條繩拉你向前
係要敬重,都敬重菲比斯喇,幾時輪到你個半桶水課金玩家

小結: 你比錢菲比斯,係你游1千米比賽果陣,要菲比斯一直游係你前面,綁條繩拉你向前

但你知唔知,係夜晚攻頂,能見度極低,戴鏡的話有可能咩都睇唔到

仲有,俾你課金都上唔到啦

咩都要非黑即白,從來無人唔佩服雪巴人,佢自己都話佢地係神人,但偏偏你依啲人,講到贊登山者等於無贊雪巴人,邏輯有問題
有冇人諗起無眠山
上去之外使唔使簽生死狀
成件事都唔知有咩好嘈,佢洗幾多錢會唔會死,係佢自己嘅選擇,要成名?有咩問題,有料就自然可以成名,你估人人都好似連登仔咁清高淡薄名利咩?

登峰會害人?係,雪巴人的確有可能會死,但依個係佢工作,佢做得就一定有風險,封山唔俾人登,佢地仲可以做乜?個到要種田都種唔到,只好落山做工人囉(不過尼泊爾無咩工業)。

再睇闊啲,尼泊爾依個國家,農業土地又貧瘠,工業又發展唔到(水電不足),絕大部分都係旅遊業收入,一般旅遊業收入唔係無,但登山個部分又係佔超多,封山?成個國家都收入大減(登珠峰許可證收費就已經11000美金)

我贊成雪巴人應該加人工,事實上雪巴人工會都爭取左好耐,但其實好多時唔係登山者唔肯俾多啲(反正幾貴都總會有人爬),而係中介同政府食水好深,所以登山者有命返落黎,實會俾貼士,幾多就個唔同
同日北坡登頂果位Kilian Jornet
單人 無氧氣 無定繩 最快時間
呢d先係真英雄
真正挑戰人類同自己 自己死自己事唔使累陪登頂果d雪巴人
話雪巴人underpay 中介有份食水 講到尾咪又係果位女教師咪有份助長
同日北坡登頂果位Kilian Jornet
單人 無氧氣 無定繩 最快時間
呢d先係真英雄
真正挑戰人類同自己 自己死自己事唔使累陪登頂果d雪巴人
話雪巴人underpay 中介有份食水 講到尾咪又係果位女教師咪有份助長

明明係無獨自登頂既料子
又要為果份虛榮心請個低人工雪巴人幫手
收少少錢搵條友陪你搵命搏

條命係佢既,佢鐘意點用就算死鬼左都係佢既自由

比起爬山我反而佩服戰鬥民族玩rooftopping,人地拍既相真係好有震撼感好正

睇完呢個post就知道好多連登仔骨子裡都係支那人
其實咁多on9去玩d會死人既野做乜?

過馬路都會死啦
總之唔係為錢 乜都無意義

體育係無貢獻架
689講中晒
登山前唔係做足準備架咩?點解會用盡氧氣筒/ 無哂糧食?

笑撚左,家下行家樂徑咩? 又唔撚google,on9

google就話氧氣筒近乎必須,點解明知必須既野都唔盡備充足?

#507 有巴打寫左 quote 番係到

認真答,佢為左安全,請左兩個雪巴人一齊攻頂,佢同最後一齊攻頂個位各帶2枝,另一位帶4枝

去到8200米時,帶4枝個個雪巴人高反,狀態好差,所以Elton就勸佢自己返落去,令後來出現氧氣不足

佢話,一般會帶3枝,好手2枝都ok,但偏偏佢失明,令下山時間耐左同辛苦左,最後唔夠氧氣

講埋食物個部分

佢地一直等好天登頂,有個高山氣象學家就預計,21日會好天,所以佢就決定21攻頂(氣象預測都要收錢,你俾錢先有料),但結果係21日天氣極差,22先係好。。。

佢攻頂時超級大風,風速過50公里每小時,外面温度負50度,所以佢地決定連食物都唔帶,速戰速決,因為佢知道,如果佢為左食野而停低,而當時情況5分鐘個人就會失温,所以只能keep住走唔食野,最後到佢落山18個鐘完全無食過野同飲水

咁既情況下 18個鐘落山
都可以搵野屌
連登真係好多垃圾
連登仔

過馬路都會死啦

過馬路係生活需要
偷換概念仲學人畀粒膠
連登仔好撚野
總結係,要得到連登仔賞識既人

能力方面:起碼要登山要登到雪巴人既水平,最好比埋支氧氣人地仲要輕鬆登頂

道德水平方面:唔課金唔請雪巴,全程靠自己能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞