物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
同以前北極探險果d一樣
d所謂探險家上到/去到就威威上晒新聞
幫佢攞行李搵命博d黑人/雪巴人就冇人理

根本班雪巴人先值得尊重
你爬山爬到連d行李都唔係自己拎
要威威都係班雪巴人威
可能咁問好on9, 但都想知道:

如果比左支氧氣佢,自己上山無氧氣用會死,一命換一命咁梗係無理由比。

但如果救佢,兩個一齊調頭捱番去對上個根據地咁樣work ng work

要救得一個人,首先要個個人自己仲有能力自己行,如果唔得的話,無人可以係8000米上抬住人落山,即使雪巴人都唔得,所以Elton個雪巴人先不斷叫佢自己行

換言之,個女人判斷就算肯share氧氣比佢都幫唔倒佢,因為佢根本唔能夠自己落山?

如果比左支氧氣佢,自己上山無氧氣用會死,一命換一命咁梗係無理由比。

但如果救佢,兩個一齊調頭捱番去對上個根據地咁樣work ng work

要救得一個人,首先要個個人自己仲有能力自己行,如果唔得的話,無人可以係8000米上抬住人落山,即使雪巴人都唔得,所以Elton個雪巴人先不斷叫佢自己行

換言之,個女人判斷就算肯share氧氣比佢都幫唔倒佢,因為佢根本唔能夠自己落山?

你只係普通登山客唔係咁有經驗既雪山人
顧掂自己已經好難

咁又係

可以咁講,同埋上得8000預左咩事都只會理自己同自己個雪巴人

Elton今日都有講,佢同曾老師自己都知道,就算佢地係朋友都係香港人,出事佢地都唔會救對方
雪巴人改跑馬拉松會唔會收入仲高
好威咩?

其實有人幫又好點都好
攻到頂係幾威
個女教師仲要係第一個香港女性
連登要上太空先覺得威?
諗起孤高之人
乜仲有野講呀,下星期又有講物理治療師攻頂8000米柯唔出屎險爆腸
好威咩?

其實有人幫又好點都好
攻到頂係幾威
連登要上太空先覺得威?

一拳打爆黑洞未?未嘅有咩咁威
好威咩?

其實有人幫又好點都好
攻到頂係幾威
連登要上太空先覺得威?

要登陸太陽先夠威
恩仔
攻倒頂已經好撚勁
好威咩?

其實有人幫又好點都好
攻到頂係幾威
連登要上太空先覺得威?

要登陸太陽先夠威
恩仔

木星有幾棟別墅避暑, 你問我答
有個山鋒叫K2仲顛,死亡率約25%

孤高之人
其實唔難, 上過兩次, 不過兩次天氣都好

好勁
諗起孤高之人

我都係
究竟班連登仔係假膠定真心

上珠峰唔勁都講得出
上年大帽山睇雪嗰班都俾人批鬥到體無完膚
何況上珠峰
上年大帽山睇雪嗰班都俾人批鬥到體無完膚
何況上珠峰

班友既思考能力真係好直線, 有時就一定傻仔, 無事就一定叻仔.
其實唔難, 上過兩次, 不過兩次天氣都好

好勁

有次天晴去跑山撞過你一次

仲記唔記得我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞