物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
呢個post真係大開眼界 充斥住一班只講利益,日日行屍走肉,無夢想既人

終於有種族可以匹敵俄佬 ?

有俄佬登珠峰唔用oxypen tank

有無新聞?
唔覺有可能

老實講,其實有唔少,但當然死左唔少人
呢個post真係大開眼界 充斥住一班只講利益,日日行屍走肉,無夢想既人

真係,而家香港係充斥住好多呢啲人,不論老中青。仲有啲會批評啲會追夢嘅人,好搞笑
眼球結冰不如送佢一程質佢一鎚

咁都好鬧連登仔有乜係唔反

平時咪屌港豬無夢想,係奴隸
到有人追尋夢想,又會酸人地,話人搏出名

其實真係唔俾d傻仔憤青影響度,笑下算,認真拗都哂氣

其實真係唔好俾d傻仔憤青影響到,笑下算,認真拗都哂氣

憎人富貴厭人貧道理
不嬲個個攻珠頂都係靠巴人安排晒架啦

憎人富貴厭人貧道理

香港要靠呢班人就仆街
唔會有進步 但無奈地呢d 人有好多,搞到hk咁樣樣
屌你老母,破壞完自然仲要見死不救,香港人都好撚仆街
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

我上年係美國同墨西哥邊境開始,一路行路去到加拿大,係嫁,對人類黎講係無貢獻嫁,但我想做咪做囉,可能又會有人話,坐車咪得囉白痴,但有啲野有啲答案,就係因為我行,就係因為我慢,所以先會得到

只重利益咩都要快嘅香港人係唔會明

我係行山撚。早兩個月終於登上左一生第一個高峰,雖然得4000幾米,唔係咩世界第一珠峰。成功攻頂後回味番點樣努力上山,點樣克服高山反應,其實係好感動,我成功攻頂個一刻我係含住苞眼淚。過程辛苦但好開心,亦都成功挑戰自己。

只重利益同效率嘅香港人,十個人入面有一半都唔會明點解要要用咁多時間,金錢同性命去挑戰高山。因為佢地人生入面已經對自己冇左目標,只剩金錢。

下一站計劃緊乞力馬札羅

邊座山啊ching

非洲最高

之前個座係神山姐,4000多少少

plan緊上非洲最高,儲緊錢

11人去?

日本仔都有人唔帶oxygen tank上山啦

憎人富貴厭人貧道理

香港要靠呢班人就仆街

班窮撚冇錢追乜撚野夢呀
追夢只係班富二代既玩意
樓上仲有條友話去非洲,屌你你估個個好似你咁有米周圍飛咩
眼球結冰不如送佢一程質佢一鎚

再彈佢耳珠👂👌
好慘,咁高危既工得1000蚊美金

啲中介狗究竟食左幾多

憎人富貴厭人貧道理

香港要靠呢班人就仆街

班窮撚冇錢追乜撚野夢呀
追夢只係班富二代既玩意

攀個珠峰又唔洗富二代既
老師同物理治療師咪又係叫中產

有無新聞?
唔覺有可能

上面有source

http://astanatimes.com/2015/10/russian-mountaineer-from-kazakhstan-portrayed-in-everest-film/

Anatoli Nikolaevich Boukree 係上年套Everest 講96 登頂慘劇個guide. Into Thin Air 本書俾作者寫衰佢。之後佢出本書去駁返人

不過已經撞車死佐
我覺得成件事同調查兵團有啲似,唔明連登同fb啲人屌乜

P.S. 我好佩服上珠峰嘅人

兩者差好遠 雖然都係risky活動
一個係興趣 一個係為人類做貢獻

其實呢單野都無乜好屌
係上面死既一定唔會累到人,因為無人會救佢已經係規矩,絕對無道德難題
條命係佢既,佢鐘點咪點囉

憎人富貴厭人貧道理

香港要靠呢班人就仆街

班窮撚冇錢追乜撚野夢呀
追夢只係班富二代既玩意

屌,追夢唔一定去行山或者好遠,有人係想跑完全碼,有人可能係游過維港。之前睇cctvb,有個男仔好鐘意雙折棍,佢同班學生就創左個最多人同時耍雙折棍嘅世界紀錄。

同埋,係睇你肯唔肯去做架姐,飛一轉幾多錢?辛少少儲多少少就做到

憎人富貴厭人貧道理

香港要靠呢班人就仆街

班窮撚冇錢追乜撚野夢呀
追夢只係班富二代既玩意

幾萬蚊炸,咁都唔得?
人類本身就有冒險精神同挑戰自我
所以人類先會有今日嘅文明
而且每個人都有自己嘅方法去同呢個世界/地球交流
例如你鐘意係山腳下欣賞座山
我鐘意對住條河畫畫
佢就鐘意努力爬上山頂頂峰

有人問,會唔會係為錢先攻頂
我想講,去到佢地呢個水水平
本身水平已經好高,包括心理同財政
所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
例如每幾年其實都有香港人攻珠峰成功
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

多謝讚賞Dory
因為我都有行山跑山
所以明白係咩情況
我一定唔係香港最快最堅果批
但當我自己做到某個milestone後
我內心都會好感動
「嘩原來自己都做到喎」呢個感覺
所以我諗
如果一個人心有面對某方面有興趣
就會好希望自己有所突破同進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞