物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
海拔8000米以上的道德
雪巴人:我一年上上落落幾十轉又唔見有人報新聞
咁送俾你個個最後有冇事先

係lor

我都想問

他續指,大部分垂死的人「玩緊無氧」,本身不用氧氣樽,「你可以俾自己氧氣佢,但你就係用你條命換佢條命...我自己爬山嗰刻,都已經預咗無命,珠峰係『Everest with no mercy』。」

老實講去爬得果班都預左有咩事其他人係救佢唔到架啦
個個心甘情願拎條命去賭 屌人見死不救真係on99

呢啲就係真正道德撚
明明登山群體裡面公認咗要保自己命先
都要走去強加道德觀

香港人不嬲最鐘意道德高地

道德高地可能高過地球之顛

咁直接
連登仔幾時變到咁愛惜地球?

好似上次ice bucket challenge話人晒水咁#o

突然環保

見到人捐肝咪笑人左膠
見到人爬珠峰就化身左膠話人破壞地球

咁香港係優先報港人新聞
你要拎全世界比其實所有香港新聞唔洗報
人類本身就有冒險精神同挑戰自我
所以人類先會有今日嘅文明
而且每個人都有自己嘅方法去同呢個世界/地球交流
例如你鐘意係山腳下欣賞座山
我鐘意對住條河畫畫
佢就鐘意努力爬上山頂頂峰

有人問,會唔會係為錢先攻頂
我想講,去到佢地呢個水水平
本身水平已經好高,包括心理同財政
所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
例如每幾年其實都有香港人攻珠峰成功
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

咁你探索一d未知領域我都會好支持同埋好讚嘆 因為呢d先係偉大既冒險家同探險精神 但你只係單純去滿足自我地爬
呢d唔係探險 只係去玩
唔係咁都將自己標籤做探險家呀嘛大佬

首先我諗佢2個都唔會定義自己做探險家
同埋要睇下你點定義「玩」同「探險」啦
不過你話佢地係想滿足自己
呢點我覺得係㗎
就好似我上面講
每個人都有自己方法去認識呢個世界
同埋認識自己
只要做足準備就ok
不過每個人對風險取態不同
所以先會有大家互相唔了解嘅情況

再者,你上面話探索未知領域的話
其實好多科學家、地理學家、運動員
都係因為覺得自己嘅專長好玩
先至努力落去
然後唔小心發現左新理論或者破左紀錄
所以我唔覺得滿足自己係唔可以

咁香港係優先報港人新聞
你要拎全世界比其實所有香港新聞唔洗報

佢呢d就正宗眼光淺窄
其實唔難

好似上次ice bucket challenge話人晒水咁#o

突然環保

見到人捐肝咪笑人左膠

無論開路定係揹野 乜都要靠雪巴人, 有乜咁自豪?
用Alpine Style先真真正正叫做攀山, 挑戰自己
其實唔好窒人啦,我當佢係去旅行,只不過條路線特別危險,喂去旅行都得罪你咩
無論開路定係揹野 乜都要靠雪巴人, 有乜咁自豪?
用Alpine Style先真真正正叫做攀山, 挑戰自己

Alpine Style係勁,但有請雪巴人唔代表廢吧?
挑戰自己 想自己過得無悔 都有錯
依加既連登仔平時係做咩
有乜好嘈,如果救到同行個雪巴人都會救啦,個雪巴人都唔理證明已經自身難保
正式宣布雪巴人以後同連登仔齊名
睇紀錄片,雪巴人根本唔明啲人上去做乜
其實如果要靠咁多外人先做到
究竟係挑戰緊自己定靠別人努力去自慰?
連登仔真係難服侍
一陣救人死咗又話做咩咁on9走去救人
其實我想問點解當年北京奧運聖火
話上山頂就上到
當然佢話上山果班都係個到原居民
係咪原居民上山攻頂好似我地去長洲咁易
但唔係做假架wor 真係係山頂有哂片

唔準講呀
呢d先係人生目標
挑戰自我

佢地係為左比工作雪巴人先咁做
唔係因為無左雪巴人會爬唔到
OK?

當然有人係會推崇唔請雪巴人自己上去,但咁唔代表請嘅就係無意義吧?

突然環保

見到人捐肝咪笑人左膠

因為連登仔乜都唔順眼
憎人富貴厭人窮
每日都可以打到昨天的我
好撚勁

乜都屌一餐撚收皮唔該
第一個上到去既係邊個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞