物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
因為少人做呢一件事 而佢又係極少數成功就比人吹到上天
好奇怪,登到山對其他人黎講有咩意義?

少年,您太年輕了
你可以話佢地勁 但唔係咩英雄
同登月太空人唔同 嗰d對人類科研有價值
你上山危險唔死都鳩威做英雄,咁跳樓唔死又英雄呀??

佢上山唔係為死
人地跳樓係為死wo ching

仲有 如果乜都要對科研有價值先做得
咁你去旅行做乜?你去旅行有科研價值?
你去行山做乜?你去行山有科研價值?
有個山鋒叫K2仲顛,死亡率約25%

8000米峰,Everest似乎係屬於中低級難度
K2.干城章嘉呢啲先係夢想之峰
有個山鋒叫K2仲顛,死亡率約25%

K2好似係最難
珠峰只係最高,而好多配套都已經好成熟,相對K2難度已低左好多

K2係邊

google完好似卡瓦格博峰先係最難,未有人登過頂

呢座叫神山
因為係神既住處,封左
邊個上,唔係難登頂
而係會比原居民分屍
咁都好鬧連登仔有乜係唔反

自己食女
登山前唔係做足準備架咩?點解會用盡氧氣筒/ 無哂糧食?

笑撚左,家下行家樂徑咩? 又唔撚google,on9
就算係一流嘅登山家上珠峰都一樣會請雪巴人
有乜好嘈
基因嘅差別就算係大家訓練程度體能相當都會同雪巴人係高山上有明顯分別
上到珠峰已經係對平常人嚟講一件好勁嘅事
連連登呢d咁反建制反社會既地方都講埋d貢獻論
上到去好威咩呢d言論
證明華人社會都係做死一世奴隸
打份穩定工供樓安居樂業算9數

反條撚咩
根本就封建到不得了
種族歧視性向歧視父權乜撚衰野都齊
爭在未叫人著清裝

你控制唔到到個降落點
仲有咁高比你開傘嘅時間好短 夠唔夠開傘都成問題
btw 直升機係上唔到8000米咁高 因為氣壓太低好危險

不可行,要極大量的氧氣筒
咁本事就靠自己
唔好俾少少錢叫個雪巴人陪你搵條命較飛

好多世界知名攀山高手都要靠雪巴人 有d仲要搵成隊幫手添

搵1000美金叫人用條命同你較飛
上到珠峰我唔理你之後係點啦,都係勁既,當中用左既時間心機資源亦無可置疑。
但偏心少少咁講,真係造作左小小,我好肯定今次大事宣傳都係佢or自己人搵紀者黎做採訪,你話佢係第一個我信有咁誇張,但佢已經係第7個上珠峰港人...同時身邊亦有第一個上到既女港人,真係無乜採訪佢既價值....呢位物理治療師亦都有前科,TVB套"天與地''都係佢主動問tvb有無興趣拍上雪山真人show上位,但最後變左搵3個藝人做主軸佢變左路人而搞左一壇野出黎話tvb點樣用完即棄咁。

總之呢位物理治療師比我印象就係好想上位

你死喇
講咁多野
人地係有目標有理想架
邊似你班垃圾港豬
日本、台灣、南韓、大陸一向都有呢d登山探險活動
好耐之前果本Into Thin Air就係講點解d人唔要條命都要玩登山呢d冒險活動
同埋去到最extreme既情況只能自己救自己
其實上得去都預左有命上未必有命回既覺悟
不過香港人又少,錢又無先覺得登山好似好撚無謂攞條命黎教飛

如果萊特兄弟出生係香港

萊特兄弟發明飛機
咁爬珠峰發明左d咩?影左張相?

你話做科研當然要支持
始終又有意義又幫到人

無啦啦去爬 唔死咪算好彩
仲想人支持同讚你?

低能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞