物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
日本、台灣、南韓、大陸一向都有呢d登山探險活動
好耐之前果本Into Thin Air就係講點解d人唔要條命都要玩登山呢d冒險活動
同埋去到最extreme既情況只能自己救自己
其實上得去都預左有命上未必有命回既覺悟
不過香港人又少,錢又無先覺得登山好似好撚無謂攞條命黎教飛

如果萊特兄弟出生係香港

萊特兄弟發明飛機
咁爬珠峰發明左d咩?影左張相?

你話做科研當然要支持
始終又有意義又幫到人

無啦啦去爬 唔死咪算好彩
仲想人支持同讚你?
人類本身就有冒險精神同挑戰自我
所以人類先會有今日嘅文明
而且每個人都有自己嘅方法去同呢個世界/地球交流
例如你鐘意係山腳下欣賞座山
我鐘意對住條河畫畫
佢就鐘意努力爬上山頂頂峰

有人問,會唔會係為錢先攻頂
我想講,去到佢地呢個水水平
本身水平已經好高,包括心理同財政
所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
例如每幾年其實都有香港人攻珠峰成功
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲
點解要只focus錢?
日本、台灣、南韓、大陸一向都有呢d登山探險活動
好耐之前果本Into Thin Air就係講點解d人唔要條命都要玩登山呢d冒險活動
同埋去到最extreme既情況只能自己救自己
其實上得去都預左有命上未必有命回既覺悟
不過香港人又少,錢又無先覺得登山好似好撚無謂攞條命黎教飛

如果萊特兄弟出生係香港

萊特兄弟發明飛機
咁爬珠峰發明左d咩?影左張相?

你話做科研當然要支持
始終又有意義又幫到人

無啦啦去爬 唔死咪算好彩
仲想人支持同讚你?

但其實高山運動對人體學同醫療科研有好大幫助

Agree
的確好勁
但真係除左滿足自己 冇其他貢獻價值

係咪樣樣都要有貢獻價值先做得請問?

唔係
攻頂帶比佢既滿足 可能係佢一生既理由
我唔係想否定呢班人所做既野 只係討論下個心態姐

其實d 雪巴人都好無奈 明明咁危險
但就因教育水平問題 要冒呢個險
佢地根本唔明白d 人點解要洗咁多錢去攻

你點解會知雪巴人唔知?
你係雪巴人?
你咁assume法你講曬啦
講到佢哋被迫收人工帶人上山

https://youtu.be/ezgp3wGo9Y8

我覺得雪巴人有得揀
佢地都唔會想一次又一次攻頂囉
佢地根本唔知邊一次係最後一次
佢地帶都係因為除左呢樣 佢地冇其他野可以做

你知唔知有雪巴人導遊淨係帶人行到EBC 當然收入少好多
佢地揀攻頂係衡量過風險同收入先作出決定架
你想一次賺多啲咪承受多啲風險
你情我願 全世界都係咁

你情我願
就算唔情唔願 又可以點
係香港樓價夠貴啦 你可以唔買㗎
你可以移民㗎 香港人做唔做到呀
做唔到咪要低頭囉
低頭就叫你情我願

我都唔係呢類人,但有d人係會咁追求

個人追求無問題,而發生乜事佢條命都只為佢個人興趣或者榮譽而陪上,對其他人無貢獻價值可言,所以成功之後唔好期望別人認同或欣賞呢個行為

Agree
的確好勁
但真係除左滿足自己 冇其他貢獻價值

係咪樣樣都要有貢獻價值先做得請問?

唔係
攻頂帶比佢既滿足 可能係佢一生既理由
我唔係想否定呢班人所做既野 只係討論下個心態姐

其實d 雪巴人都好無奈 明明咁危險
但就因教育水平問題 要冒呢個險
佢地根本唔明白d 人點解要洗咁多錢去攻

你點解會知雪巴人唔知?
你係雪巴人?
你咁assume法你講曬啦
講到佢哋被迫收人工帶人上山

如果香港有世界第一高峰
就算安安份份可以搵到食
都一定有班人賭命做導遊發橫財

安安份份 笑咗
唔該唔好將自己價值強加係人地身上
講到好似庸庸碌碌過一世係常態咁
追求自己理想又或者做啲高難度既野就叫賭命同發橫財
個世界好大架 你要局限自己 冇人幫到你
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

我上年係美國同墨西哥邊境開始,一路行路去到加拿大,係嫁,對人類黎講係無貢獻嫁,但我想做咪做囉,可能又會有人話,坐車咪得囉白痴,但有啲野有啲答案,就係因為我行,就係因為我慢,所以先會得到

只重利益咩都要快嘅香港人係唔會明
睇過之前套珠峰浩劫就知
上到去
真係真正嘅適者生存

因為香港人係功利主義既表表者
我鐘意對住條河畫畫

所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

咁你探索一d未知領域我都會好支持同埋好讚嘆 因為呢d先係偉大既冒險家同探險精神 但你只係單純去滿足自我地爬
呢d唔係探險 只係去玩
唔係咁都將自己標籤做探險家呀嘛大佬
我鐘意對住條河畫畫

所以根本唔會為錢
同埋跟本唔會有咩好賺
但佢地唔會因此賺大錢

講得幾好

咁你探索一d未知領域我都會好支持同埋好讚嘆 因為呢d先係偉大既冒險家同探險精神 但你只係單純去滿足自我地爬
呢d唔係探險 只係去玩
唔係咁都將自己標籤做探險家呀嘛大佬

上珠峰俾你講到係去玩

我上年係美國同墨西哥邊境開始,一路行路去到加拿大,係嫁,對人類黎講係無貢獻嫁,但我想做咪做囉,可能又會有人話,坐車咪得囉白痴,但有啲野有啲答案,就係因為我行,就係因為我慢,所以先會得到

我本身中意行下,露營嘅户外活動。我好明白啲人點解會追求過程~btw 認同您所講

因為香港人係功利主義既表表者

唔好搞錯功利主義呢4個字~佢原本唔係咁解

有啲野要經歷過先明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞