物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike

每一個上去既人都知 就死係無人救 FB果班人就屌

上得去就聽天由命啦
預左死先會去爬
根本唔應該救任何人

香港地嘛
總知乜柒有風險既活動都係自私
心甘情願拎條命去搏都係自私

班友成日屌老屎忽乜都唔敢搏.
但有人搏輸左就盡情狂踩.

本質上都係港豬 有咁嘅上一代自然有咁嘅下一代

咪臭係
登大帽山衰左要人幫 = 港豬累消防員死左唔抵可憐
登珠峰衰左要人幫 = 成功挑戰對自己有交代係香港英雄

你係珠峰出事係冇人有義務要救你
而大部份情況都係冇人救
你出事消防員係有責任救你
你柒夠未

條友唔知珠峰無當值消防員
定係以為所有登山者都係消防員?
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

我上年係美國同墨西哥邊境開始,一路行路去到加拿大,係嫁,對人類黎講係無貢獻嫁,但我想做咪做囉,可能又會有人話,坐車咪得囉白痴,但有啲野有啲答案,就係因為我行,就係因為我慢,所以先會得到

只重利益咩都要快嘅香港人係唔會明

我係行山撚。早兩個月終於登上左一生第一個高峰,雖然得4000幾米,唔係咩世界第一珠峰。成功攻頂後回味番點樣努力上山,點樣克服高山反應,其實係好感動,我成功攻頂個一刻我係含住苞眼淚。過程辛苦但好開心,亦都成功挑戰自己。

只重利益同效率嘅香港人,十個人入面有一半都唔會明點解要要用咁多時間,金錢同性命去挑戰高山。因為佢地人生入面已經對自己冇左目標,只剩金錢。

下一站計劃緊乞力馬札羅

人地做到香港第一位女性攻頂
係一件好值得自豪既野
某d人做唔到 佢就想人做唔到
正如我老母成日話我做咩踩單車 揸電單車 玩武術呢d咁危險既野
因為我唔想到老左咩回憶都無
班撚屌講就威 做就閪
發現有啲人諗嘢只係focus到底件事有冇帶來好大嘅實際利益,淨係針對結果,體現岀過程不重要,結果先係最重要。我覺得有點可悲

我上年係美國同墨西哥邊境開始,一路行路去到加拿大,係嫁,對人類黎講係無貢獻嫁,但我想做咪做囉,可能又會有人話,坐車咪得囉白痴,但有啲野有啲答案,就係因為我行,就係因為我慢,所以先會得到

我係行山撚。早兩個月終於登上左一生第一個高峰,雖然得4000幾米,唔係咩世界第一珠峰。成功攻頂後回味番點樣努力上山,點樣克服高山反應,其實係好感動,我成功攻頂個一刻我係含住苞眼淚。過程辛苦但好開心,亦都成功挑戰自己。

只重利益同效率嘅香港人,十個人入面有一半都唔會明點解要要用咁多時間,金錢同性命去挑戰高山。因為佢地人生入面已經對自己冇左目標,只剩金錢。

下一站計劃緊乞力馬札羅

我地唔會迫人去鐘意行山,你唔鐘意咪唔好去行唔好理囉,做咩咁鐘意踩多腳

下一站計劃緊乞力馬札羅

加油 我都係追夢者,明白你種興奮既感覺,我都試過

下一站計劃緊乞力馬札羅

邊座山啊ching

非洲最高
咁搏為咩

消防員 = 雪巴人

舉例都舉好少少啦
果班淨係識judge人班垃圾你地最撚叻最撚有貢獻,你老味打住個keyboard咁撚多野9up,出到黎廢柴一個話人地無貢獻,真係唔撚該你地收皮啦,你地班垃圾死哂對呢個世界最有貢獻呀快撚d去死啦
究竟班連登仔係假膠定真心

上珠峰唔勁都講得出

佢屎忽痕冇野做搵命博關我地咩事
日日新聞都報好煩

咁你咪咪撚睇囉垃圾,新聞淨係報比你睇?你邊撚個?一條淨係識judge人既廢柴keyboard warrior

上珠峰唔勁都講得出

日日新聞都報好煩

咁你咪屌TVB囉關佢地咩事
唔通英國恐襲唔關香港事我又屌佢日報夜報咩

點同,英國恐怖襲擊可以睇人仆街

on9
你鐘意睇人仆街所以TVB日日報無問題
你覺得爬山無意義但其他人覺得有就日日報好撚煩

爬山有咩實際意義
恐怖襲擊起碼可以殺啲人

你去死最有意義

多啲欣賞 多啲讚美 唔會死架

下一站計劃緊乞力馬札羅

邊座山啊ching

非洲最高

之前個座係神山姐,4000多少少

plan緊上非洲最高,儲緊錢
咁送俾你個個最後有冇事先

係lor

我都想問

他續指,大部分垂死的人「玩緊無氧」,本身不用氧氣樽,「你可以俾自己氧氣佢,但你就係用你條命換佢條命...我自己爬山嗰刻,都已經預咗無命,珠峰係『Everest with no mercy』。」

老實講去爬得果班都預左有咩事其他人係救佢唔到架啦
個個心甘情願拎條命去賭 屌人見死不救真係on99

呢啲就係真正道德撚
明明登山群體裡面公認咗要保自己命先
都要走去強加道德觀

應該話所有急救都係咁
顧唔到自己重去救人只會搞到兩頭唔到岸
分分鐘兩個都死
終於有種族可以匹敵俄佬 ?

有俄佬登珠峰唔用oxypen tank

上珠峰唔勁都講得出

日日新聞都報好煩

咁你咪咪撚睇囉垃圾,新聞淨係報比你睇?你邊撚個?一條淨係識judge人既廢柴keyboard warrior

其實班人唔明架,我睇到香港有個女性登山家上到珠峰,我睇一次佩服一次。

班友以為得佢地自己睇電視咁,淨係可以迎合佢地口味,最好24小時都播肥皂劇

今年早少少先有個人,唔用繩唔用氧,由北坡(難啲)上去,破左速度紀錄

-----------------------------
西班牙知名滑雪登山者及超級越野跑者基里安·霍爾內特 (Kilian Jornet) 在5月22日當地時間的凌晨時分為世界最高峰的高山攀登創下了新紀錄,僅在26小時內就以無氧攀登的方式上攀約3,748公尺,成功攻頂了聖母峰頂峰(海拔8,848公尺)。

據其團隊所發表的聲明,現年29歲的霍爾內特從聖母峰的北壁一口氣攻頂,沒有使用氧氣筒或繩索等固定用裝備。他於5月20日(星期六)晚上十點左右離開絨布寺附近的珠峰大本營(位於中國西藏,海拔約5,100公尺),21日深夜攀上聖母峰頂,並於22日上午完成正式攻頂紀錄。

霍爾內特說,他覺得自己身體狀況不錯,直到他攀登至7,700公尺的高度,此時他開始感覺痛苦,因為肚子開始不舒服。(26,000英尺/7,924公尺以上的高度都被認為是“死亡區”,空氣太稀薄而使人類無法長時間在此生存。)「從那裡開始,我只能慢慢地移動,每隔幾步都得停下來恢復體力,」他下攀抵達聖母峰第二營(Advanced Camp,海拔6,500公尺)時說道。「然而,我在午夜時攻頂了。」霍爾內特本來要回到位於絨布寺附近的北基地營(珠峰大本營,海拔5100公尺),因為腸胃不適問題而改到第二營休息。

天氣預報說5月20-21會有個空窗期,於是霍爾內特決定在20日這天出發。在考慮了幾條可能路線之後,他還是選擇了最傳統的北壁攀登路線。他當晚10點出發後,經過有大塊冰磧的冰川底層,花了4小時35分抵達第二營(Advanced Base Camp),當時時間是凌晨2點35分,他在那裡休息了兩個小時。他表示,一開始必須保持體力,才有辦法面對接下來的考驗。

4:35分,他從第二營出發,開始攻頂路線。當他爬到7,600-7,800公尺處,紀錄片導演/攝影師Seb Montaz在那裡等他,他將為霍爾內特這次挑戰做影片紀錄。當然,Montaz陪他爬了一段並幫他拍攝了一些影片。

儘管腸胃有些不適,霍爾內特覺得自己身體其他部位狀況還不錯,因此他保持前進,就在出發後的第二天午夜,他攀上了聖母峰頂。據他描述,那是個晴朗無雲也無風的夜晚,「我半路上還看到了極為璀璨的夕陽,⋯⋯在山頂,我獨自一人,不過我看到南北坡都有一些探險隊照射過來的燈光,因此我也覺得沒那麼孤寂。」在山頂待了一會,他決定要趕緊下山,因為他得保持體力回到基地營。據統計,70%登聖母峰的死亡意外是發生在下山時。

過往已經有幾位登山家在聖母峰建立了幾個快速攻頂記錄,但是霍爾內特聲明自己是沒有使用繩索或氧氣筒攻頂的最快紀錄。1986年,瑞士登山者Jean Troillet和Erhard Loretan不使用繩索或氧氣筒經由北壁登上聖母峰,他們花了43個小時從北基地營攻頂並安全回到原處。2004年,尼泊爾雪巴人Pembra Dorji據報在8小時10分鐘內使用氧氣筒和繩索爬上了珠穆朗瑪峰。

這是這位知名運動員的最新紀錄。他還在勃朗峰、馬特洪峰、德納利、阿卡加瓜和吉力馬扎羅山上締造了速度記錄,作為他「我生命中的峰頂 Summits of My Life」計劃的一部分,他試圖在世界上最著名的一些高峰建立最快的速攀記錄,而聖母峰是這個計畫的最後一站。霍爾內特也是世界上最成功的超級越野跑者之一,他是環勃朗峰超級越野賽(UTMB)的三次冠軍,同時也是「Western States Endurence Run」、「Hardrock 100」等世界頂尖越野超馬賽的冠軍,他在後者除了是當前記錄保持者,也已經拿過三次冠軍。

霍爾內特在2014年設定了速攀聖母峰的挑戰計畫。「你需要更謙虛。這個運動是關於挑戰自己,而不是獲勝。」他當時告訴記者說。「你從來不會從勝利中學到教訓。」霍爾內特從2015年開始到聖母峰做訓練,在2016年夏天開始挑戰速攀,終於在今年完成這個絕頂的終極挑戰。

就在5月,聖母峰上已有四起意外事件,奪走了四條人命。著名登山家Ueli Steck在今年4月30日嘗試速攀珠峰-洛子峰時也發生意外不幸喪命。這些事件都凸顯了無氧攀登聖母峰有多麽困難,以及霍爾內特能夠一口氣完成有多麽不可思議。

有無新聞?
唔覺有可能
眼球結冰不如送佢一程質佢一鎚

有無新聞?
唔覺有可能

上面有source
爬雪山攻頂同玩rooftopping既人有咩分別 其實係冇架!

唔同
你玩rooftopping跌落街啲消防要出動救你
你爬雪山暈左就變雪條一世留係雪山無人會救你

行Everest 係Sherpa 既經濟收入來源
無人行佢地無收入
但rooftop 對當地地區無經濟貢獻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞