物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
8號風+零下50度
怕咩
我地游出公海都問題啦
點解d雪巴人咁勁

神族子民

有個山鋒叫K2仲顛,死亡率約25%

K2好似係最難
珠峰只係最高,而好多配套都已經好成熟,相對K2難度已低左好多

K2係邊

google完好似卡瓦格博峰先係最難,未有人登過頂

卡瓦格博峰 封埋山添

K2好似係最難
珠峰只係最高,而好多配套都已經好成熟,相對K2難度已低左好多

K2係邊

google完好似卡瓦格博峰先係最難,未有人登過頂

最高唔等於最險
點解d雪巴人咁勁

神族子民

好痴線
呢d on9其實死左仲好
無料又要去玩命

除左做導遊果班雪巴人 其他登山者應該都係你口中無料既人

所以所有去爬珠峰既人
除左專業雪巴人
死左又有幾奇

人地專業都要搵命博咁比支氧佢

你估做導遊淨係帶頭就夠
係咪搏命就佢自己會衡量啦
個雪巴路人比得佢即係佢覺得自己無支氧氣都落到山啦

其實佢無氧氣時係8200米,距離Camp 4大約仲有200米距離,要下降約50米,個個雪巴人覺得自己ok先俾佢地
其實你鍾意爬你死你事,
爬完又要公告天下攞威做乜鳩

一黎的確係幾威
二黎公告天下果班都係傳媒/一般市民
兩個香港人 一個剛番香港 一個仲係Kathmandu
咁都有人屌

毒撚無一生人無得威當然要屌
其實咩咩國家好手攻頂,又好似冇乜值得威
個班雪巴人幫你班友咩幾十磅上,都唔出名

雪巴人全部都係無名英雄
著多件衫 帶多支氧氣 上去有幾難丫
你話你著老牛T shirt 唔用氧氣就威姐

同以前北極探險果d一樣
d所謂探險家上到/去到就威威上晒新聞
幫佢攞行李搵命博d黑人/雪巴人就冇人理
可能咁問好on9, 但都想知道:

如果比左支氧氣佢,自己上山無氧氣用會死,一命換一命咁梗係無理由比。

但如果救佢,兩個一齊調頭捱番去對上個根據地咁樣work ng work

要救得一個人,首先要個個人自己仲有能力自己行,如果唔得的話,無人可以係8000米上抬住人落山,即使雪巴人都唔得,所以Elton個雪巴人先不斷叫佢自己行

K2好似係最難

K2係邊

巴基斯坦個面,世界第二高
無料又要去玩命

所以所有去爬珠峰既人
除左專業雪巴人
死左又有幾奇

你估做導遊淨係帶頭就夠

其實佢無氧氣時係8200米,距離Camp 4大約仲有200米距離,要下降約50米,個個雪巴人覺得自己ok先俾佢地

如果比左支氧氣佢,自己繼續上山無氧氣會死,咁無理由救。

比支氧氣佢,自己唔上山住,但一齊能夠番落去低d安全地點先,咁應該救。

咁如果比左佢,兩條友都會死就唔駛講啦。
想知,死左既人個d尸體點算

有石隙就會放喺石隙,條屍身上有國旗就會幫埋佢冚國旗,但如果係咁高嘅地方就應該有得佢

留係上面
同以前北極探險果d一樣
d所謂探險家上到/去到就威威上晒新聞
幫佢攞行李搵命博d黑人/雪巴人就冇人理

所以雪巴人工會一直都要求改善報酬
無料又要去玩命

所以所有去爬珠峰既人
除左專業雪巴人
死左又有幾奇

你估做導遊淨係帶頭就夠

如果比左支氧氣佢,自己繼續上山無氧氣會死,咁無理由救。

比支氧氣佢,自己唔上山住,但一齊能夠番落去低d安全地點先,咁應該救。

咁如果比左佢,兩條友都會死就唔駛講啦。

要救得一個人,首先要個個人自己仲有能力自己行,如果唔得的話,無人可以係8000米上抬住人落山,即使雪巴人都唔得,所以Elton個雪巴人先不斷叫佢自己行

留原地,冇人會執到
好多屍體變埋用黎認路既地標
改埋名

佢身上d裝備,剩返既食物,會唔會比人拎黎應急?

當時可能都仲可以用,但長期係上面,啲裝備一定會損毀,唔用得
點解唔請連登仔揹佢上去
英國科學家研究發現,原來雪巴人的身體,只要少量氧氣就能運作,甚至繼續為肌肉儲存能量,超強體質和適應力,全都是與生俱來。

研究人員莫瑞教授:「我們發現,雪巴人以及其他相近的西藏人血液中的紅血球數量比歐洲或其他低地地區的人少,也就是說,在高處時他們血中的氧氣比我們少,所以這似乎不只是氧氣量多少的問題而已而是如何使用它。」

氧氣多少都不是問題,因為雪巴人的身體就像一部節能汽車,不需要太多燃料就能繼續前進。

研究人員莫瑞教授:「我們猜測,雪巴人的細胞不知道為何更傾向於在氧氣稀薄的情況下,有效地利用(氧氣)。如同我們所預期的雪巴人的粒線體在使用氧氣上格外有效率。」

研究發現 雪巴人的粒線體能有效運用氧氣製造三磷酸線苷,提供身體所需要的動能,不論在平地或是聖母峰基地營數值都沒有太大改變。

研究人員莫瑞教授:「當平地人待在基地營的時間越長,肌肉裡的能量就越低急遽下降。」反觀雪巴人,在基地營待上兩個月,體內還會產生更多磷酸肌酸讓肌肉儲存更多能量。研究人員莫瑞教授:「雪巴人已經演化成超人的登山客,在喜馬拉雅山最高峰,以超凡能力聞名。」

這個長年生長在高海拔地區的民族得天獨厚的適應能力,和超人般的體質都是與生俱來,也是這樣的特質讓他們成為登山客在聖母峰, 最堅強的後盾。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞