物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
周日(21日)有兩位港人成功登上珠穆朗瑪峰,中學女教師曾燕紅更成為香港首位登頂女性,另一人為38歲的物理治療師吳俊霆,他今日(25日)返港,在機場分享驚險萬分的過程!吳俊霆憶述,攻頂後突然失明,要在八號風球的風速下下山,10小時內跌倒過百次,氧氣亦耗盡,靠隨行的「最強雪巴人」不斷鞭策,亦靠路過的雪巴人送贈氧氣,才得以保命下山。

吳俊霆今早返港,在機場分享登上珠峰的生死經歷。他憶述,攻頂當日珠峰的天氣是2003年至今最難預測,「我哋好信天氣報告話21日晚8點會收風,天氣最靚,到後尾原來係22號最靚,21號最差」。在上周六(20日),他揹著12公斤裝備,與兩位雪巴人出發,「愈上愈大風」,不久已見到有兩名攀山者垂死在路途,隨行其中一位雪巴人其後亦患上高山症,要中途折返。

登頂突失明

吳俊霆指,周日清晨5時59分登頂,當時風速如八號風球,溫度約零下50度,「遞隻手出嚟,3分鐘就唔要得架喇」,又指帶山峰的4部相機全部報廢。上山途中,吳俊霆早覺視力減退,登頂後卻只見到白濛濛一片,右眼失明,「吹一陣成隻眼結冰…捽下捽下發現捽唔走」,左眼亦只能見到有顏色的東西,估計是眼角膜發炎,逗留短短半小時就須下山,「喺珠峰頂盲咗嘅人係死硬。」

標籤:
珠穆朗瑪峰

周日(21日)有兩位港人成功登上珠穆朗瑪峰,中學女教師曾燕紅更成為香港首位登頂女性,另一人為38歲的物理治療師吳俊霆,他今日(25日)返港,在機場分享驚險萬分的過程!吳俊霆憶述,攻頂後突然失明,要在八號風球的風速下下山,10小時內跌倒過百次,氧氣亦耗盡,靠隨行的「最強雪巴人」不斷鞭策,亦靠路過的雪巴人送贈氧氣,才得以保命下山。

吳俊霆今早返港,在機場分享登上珠峰的生死經歷。他憶述,攻頂當日珠峰的天氣是2003年至今最難預測,「我哋好信天氣報告話21日晚8點會收風,天氣最靚,到後尾原來係22號最靚,21號最差」。在上周六(20日),他揹著12公斤裝備,與兩位雪巴人出發,「愈上愈大風」,不久已見到有兩名攀山者垂死在路途,隨行其中一位雪巴人其後亦患上高山症,要中途折返。

登頂突失明

吳俊霆指,周日清晨5時59分登頂,當時風速如八號風球,溫度約零下50度,「遞隻手出嚟,3分鐘就唔要得架喇」,又指帶山峰的4部相機全部報廢。上山途中,吳俊霆早覺視力減退,登頂後卻只見到白濛濛一片,右眼失明,「吹一陣成隻眼結冰…捽下捽下發現捽唔走」,左眼亦只能見到有顏色的東西,估計是眼角膜發炎,逗留短短半小時就須下山,「喺珠峰頂盲咗嘅人係死硬。」
吳俊霆。(受訪者提供)

雪巴人送氧氣樽保命

每個登珠峰的人,生命都連繫在雪巴人身上,吳俊霆大讚隨行的是「最強雪巴人」,曾用約8小時攻頂,紀錄至今無人能破。但因為失明,吳俊霆下山時仆倒過百次,一跌就跌3、4米,全靠雪巴人用繩索扯著,又不時拳打腳踢、用粗口鞭策他切勿停下,「係都唔俾我瞓、唔俾我停低,嘢都無食。」到尾段,氧氣用完,連雪巴人也耗盡力氣,「每行5步就要攤低...跪住地咁爬落山」。到8200米高度左右,幸有另一雪巴人經過,將僅有的一支氧氣樽給予他們,他們才得以繼續下山。下山後,他休息了兩日才恢復視力。

曾燕紅近日也分享登山經歷,稱沿途見到兩人求助,但自己不能停下來救援,被網民批評「見死不救」。吳俊霆坦言,山上環境極度險峻,大家只能靠氧氣樽活命,正常人每走3步要停一停,「咁嘅情況你點能拖一個60公斤嘅人落去?」他續指,大部分垂死的人「玩緊無氧」,本身不用氧氣樽,「你可以俾自己氧氣佢,但你就係用你條命換佢條命...我自己爬山嗰刻,都已經預咗無命,珠峰係『Everest with no mercy』。」

形容雪巴人是「神人」

吳俊霆形容雪巴人是「神人」:「真正攻頂後你條命只是連繫到你嘅雪巴人身上,根本唔能夠再救其他人。」在雪巴人幫助下,吳俊霆亦不斷自我激勵,「(下山時)換咗身份,垂死嗰個係我…只要有一刻唔堅持,跌低咗唔起返身,我就死架喇。為咗活命,可以話係用咗一生氣力帶返自己去Camp 4。」
咁送俾你個個最後有冇事先

係lor

我都想問

係lor

我都想問

他續指,大部分垂死的人「玩緊無氧」,本身不用氧氣樽,「你可以俾自己氧氣佢,但你就係用你條命換佢條命...我自己爬山嗰刻,都已經預咗無命,珠峰係『Everest with no mercy』。」
呢d on9其實死左仲好
無料又要去玩命
呢d on9其實死左仲好
無料又要去玩命

除左做導遊果班雪巴人 其他登山者應該都係你口中無料既人

所以所有去爬珠峰既人
除左專業雪巴人
死左又有幾奇

人地專業都要搵命博咁比支氧佢
好撚型既一個種族
Sherpa
家住尼泊爾偏遠山區的雪巴人Rinji Sherpa,外表清秀靦腆,會說5種語言,曾帶著登山客攻頂聖母峰3次。因緣際會結識台灣登山客,現在台南一家小咖啡館默默地學著如何煮咖啡,也正努力的學習中文,希望未來有機會能定居台灣。
廣告

Rinji Sherpa已43歲,11歲起就在4300公尺以上的喜馬拉雅群山當僱工,每天赤著雙腳、背著20公斤以上的登山客行李,只為賺取不到3美元的酬勞,貼補家用。

Rinji原本是文盲,未接受過教育,只能勉強寫出自己的名字,10年的僱工生涯,讓他學會說英文及法文,且在印度工讀的期間,再學會說印度文,加上尼泊爾語及雪巴族語,他會說5種語言;因體質適應更高海拔的氣候,他成了尼泊爾的登山嚮導。

「我第一次帶著遊客攻頂聖母峰是2008年」Rinji回憶說,當時有9名登山客及4名雪巴人,從尼泊爾Lukala出發,共花了40天的時間。

看過「聖母峰」電影的人都知道,想攻頂聖母峰,一定要有雪巴人相助,登山費用也是天文數字,很多登山客必須省吃儉用多年,才能去爬聖母峰,且不一定1次就能成功,但擔任攻堅保護的登山嚮導雪巴人,薪資卻不高,Rinji說,2008年首次攻頂聖母峰時,他的酬勞是1000美元。

不過,對相對貧困的尼泊爾人來說,1000美元算是高所得,Rinji自2008年以來,帶領遊客進入聖母峰領域5次,其中3次登頂成功,對登山客來說,攻頂聖母峰成功已是一輩子的驕傲,3次更是不可思議的紀錄。

Rinji是在尼泊爾為台灣人擔任登山嚮導時,才知道台灣這個地方,他說,以前根本不知道台灣在哪裡,經過登山客的介紹後,才勉強知道台灣就在香港附近,確切位置還是不清楚。

也正因為如此,Rinji開始和台灣的情緣,2015年尼泊爾大地震,Rinji的家崩毀,台灣登山客募款幫Rinji重建家園,也促成Rinji當年底到台灣旅遊。

係lor

我都想問

他續指,大部分垂死的人「玩緊無氧」,本身不用氧氣樽,「你可以俾自己氧氣佢,但你就係用你條命換佢條命...我自己爬山嗰刻,都已經預咗無命,珠峰係『Everest with no mercy』。」

老實講去爬得果班都預左有咩事其他人係救佢唔到架啦
個個心甘情願拎條命去賭 屌人見死不救真係on99

每一個上去既人都知 就死係無人救 FB果班人就屌

上得去就聽天由命啦
預左死先會去爬
根本唔應該救任何人
其實你鍾意爬你死你事,
爬完又要公告天下攞威做乜鳩
爬上去又唔係做科研,只會污染大自然,又有死亡風險,比我就唔去了

係lor

我都想問

老實講去爬得果班都預左有咩事其他人係救佢唔到架啦
個個心甘情願拎條命去賭 屌人見死不救真係on99

呢啲就係真正道德撚
明明登山群體裡面公認咗要保自己命先
都要走去強加道德觀
好撚型既一個種族

雪巴人: 空氣越稀薄 身體越強大
夏爾巴人(藏語:ཤར་པ),或音譯為雪巴人、謝爾巴人,是一支散居在尼泊爾、中國、印度和不丹等國邊境喜瑪拉雅山脈兩側的民族。
有個山鋒叫K2仲顛,死亡率約25%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞