物理治療師攻珠峰頂突失明 靠「神人雪巴人」贈氧氣保命

581 回覆
68 Like 37 Dislike
對牛彈琴
咁本事就靠自己
唔好俾少少錢叫個雪巴人陪你搵條命較飛

好多世界知名攀山高手都要靠雪巴人 有d仲要搵成隊幫手添

搵1000美金叫人用條命同你較飛

就係同一日
Kilian Jornet 未用固定繩索以及氧氣瓶、並最快完成登頂的登山者
呢個就真男人啦 唔靠賤價請雪巴人 自己一個北坡上
呢位物理治療師果位8千幾米課堂既教畜憑乜
因為少人做呢一件事 而佢又係極少數成功就比人吹到上天
好奇怪,登到山對其他人黎講有咩意義?

呢位巴打有見地

就好似曹星如贏左拳賽對其他人黎講都冇意義架
返工就最有意義啦 專心d 做野啦
爬雪山攻頂同玩rooftopping既人有咩分別 其實係冇架!

成個post既重點
你可以話佢地勁 但唔係咩英雄
同登月太空人唔同 嗰d對人類科研有價值
你上山危險唔死都鳩威做英雄,咁跳樓唔死又英雄呀??

仲有 如果乜都要對科研有價值先做得
咁你去旅行做乜?你去旅行有科研價值?
你去行山做乜?你去行山有科研價值?

你吹奏緊人呀on99
我去旅行洗撚你吹奏我係英雄呀
以前讀中化,話中西文化其中一個好大既差異係西方係鼓勵人去冒險,鼓勵人去探索世界。

讀書個陣都覺得未必準確,但睇返連登仔既言論
登山前唔係做足準備架咩?點解會用盡氧氣筒/ 無哂糧食?

認真答,佢為左安全,請左兩個雪巴人一齊攻頂,佢同最後一齊攻頂個位各帶2枝,另一位帶4枝

去到8200米時,帶4枝個個雪巴人高反,狀態好差,所以Elton就勸佢自己返落去,令後來出現氧氣不足

佢話,一般會帶3枝,好手2枝都ok,但偏偏佢失明,令下山時間耐左同辛苦左,最後唔夠氧氣

你吹奏緊人呀on99

屌你老母你仆街喇
一定又有人會話你繼續做港豬唔追夢㗎喇

先唔講直升機,俾你上到山頂,會好快高反而死
以前讀中化,話中西文化其中一個好大既差異係西方係鼓勵人去冒險,鼓勵人去探索世界。

唔知DSE洗唔洗讀中化
中化的確係一個 唔錯既 思考架構

你吹奏緊人呀on99

屌你老母你仆街喇
一定又有人會話你繼續做港豬唔追夢㗎喇

叻係叻
但唔好鼓勵囉
去個旅行都上報紙

認真答,佢為左安全,請左兩個雪巴人一齊攻頂,佢同最後一齊攻頂個位各帶2枝,另一位帶4枝

去到8200米時,帶4枝個個雪巴人高反,狀態好差,所以Elton就勸佢自己返落去,令後來出現氧氣不足

佢話,一般會帶3枝,好手2枝都ok,但偏偏佢失明,令下山時間耐左同辛苦左,最後唔夠氧氣

咁真係死過翻生咁滯

咁真係死過翻生咁滯

我有問過佢,如果無最後個個雪巴人佢會唔會死,佢話應該唔會,不過要用多好多時間先可以走埋最後200米路......係傳媒鐘意放大佢死過返生黎講

不過佢都有講,根本上係山頂失明嘅,大部分都死硬....佢落山時,一隻眼完全睇唔到野,一隻眼只係見到有嘅色係前面,佢就見有色就捉,因為個陣時有好多人爬緊上黎,所以佢捉住其他人嘅手再落(對方有繩,唔會被推落去),同埋以佢咁多年行山經驗,大約摸到舊石頭已經知道個形狀係點,先可以走落去,但當然都有差錯腳好多次,所以真係全靠佢個雪巴人先無事\

落到CAMP 2左右,休息左2日隻眼先無事
本身上去已經係一件好困難既事,佢係第1個或者第1萬個,都值得支持同尊重,就算登過頂既人再挑戰一次都未必會成功,d人講到上珠峰好似去太平山頂咁易
其實如果咁計
跑步跑得快 游水游得快 跳高跳得高 踢波踢得勁都係無咩貢獻 成個奧運都可以摺埋
見到其他forum既人仲鬧個老師為左登山辭左學校份工唔理佢d學生

大家都係中國人

笑撚左,家下行家樂徑咩? 又唔撚google,on9

google就話氧氣筒近乎必須,點解明知必須既野都唔盡備充足?

上面答左你

google就話氧氣筒近乎必須,點解明知必須既野都唔盡備充足?

邊個拎先得架。你估好輕咩

#507 有巴打寫左 quote 番係到

#507 有巴打寫左 quote 番係到

講埋食物個部分

佢地一直等好天登頂,有個高山氣象學家就預計,21日會好天,所以佢就決定21攻頂(氣象預測都要收錢,你俾錢先有料),但結果係21日天氣極差,22先係好。。。

佢攻頂時超級大風,風速過50公里每小時,外面温度負50度,所以佢地決定連食物都唔帶,速戰速決,因為佢知道,如果佢為左食野而停低,而當時情況5分鐘個人就會失温,所以只能keep住走唔食野,最後到佢落山18個鐘完全無食過野同飲水
見到其他forum既人仲鬧個老師為左登山辭左學校份工唔理佢d學生

連登仔同香土奴隸獸接軌

明明係一件好正面既事,但喺香港發生就好似變左千古罪人咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞