[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
嘴啖你 !
呀 好似係夢晞
在閉目的九叔被嚇一跳

「咩事咁緊張啊?」九叔嫌惡的張開眼睛

「出面…嗄…出面….」主管氣喘吁吁,根本說不出話

「出面做咩?」九叔問他

「嗄…嗄…突然爆滿啊!」主管終於說出話來

「爆滿?咩意思啊」我問

九叔聽到後,馬上起身

「你地依家大把野做」九叔跑往殮房

我跟啊仁也緊隨在後

我們回到殮房外,遠處已見到殮房外放了不少屍袋,數量應該是我和啊仁這一個月的總和

「嘩…咩事啊?」啊仁也感到驚訝

「多到咁」我咽一咽口水

「點解唔放係醫院殮房先?!」九叔問主管

「間醫院殮房爆曬啦!」主管跟著我們跑

「咁其他殮房?」九叔再問

「嗄…已經有啲…去咗其他殮房..㗎啦,其他殮房…都一樣咁爆」主管好像快要虛脫一樣,上氣不接下氣

終於,我們回到殮房外

面對這麼突如其來的工作量,我們一時也是消化不了,呆住了

之後九叔較為清醒

「航,仁,你地嗱嗱聲入去推啲床出嚟,推曬入去先」

「知唔知發生咩事,突然咁多「老友」」九叔問還在喘氣的主管

「好似話係今朝有兩班黑社會炒大鑊,每邊派百幾人互片,到依家起碼死咗過百人」

「.…」九叔沒說話

他拋下主管,自己走進殮房,回到自己坐位拿出一袋東西,再來找我們

「九叔,雪房唔夠位擺喎」我一見到九叔就馬上匯報

「我教你地做一次,你地跟住做」

九叔拉開一格本來已存放了「老友」的冰格,然後多放一位「老友」到冰格裏,但並不是「 屍疊屍」,而是「尖頭倒腳」的放

「尖頭倒腳」的意思是,兩位「老友」是頭對腳,腳對頭的擺放,不會有冒犯他們的意思

「擺好之後,要幫佢地綁帶封眼」九叔從袋裏拿出一疊白布帶
終於打完三段腦爆炸
關心樓豬已經足夠
人妻唔啱我口味

樓主
九仔會幫你執返d腦碎返黎
「封眼?」

「嗯」九叔點頭,同時手指不知在算著什麼

「大鑊…都唔記得咗係今日」九叔瞪一瞪眼

「咩係今日?」啊仁問,九叔沒回答

「你地三點前封曬佢!我要出去拎啲野」九叔說完後衝離了殮房,沒給我們時間追問

「點解要封住佢地對眼呢…」我不解

「算啦,做咗先算啦」啊仁打開冰格,拉出一名「老友」

「咁你負責封冰格個啲,我負責今日新嚟個啲啦」我為我們分工

「嗯」啊仁點頭

我們為每一位「老友」封眼前都會說一句

「唔好意思,打搞你」

希望不會令他們覺得受到冒犯,這是這個月裏九叔教我們的其中一樣事情

另外,他說我們在殮房工作身體會聚集很多陰氣,會容易招惹孤魂纏身,所以我們更加要事事小心

而殮房令我們身上多陰氣的原因是,因為殮房基本沒有陽光能直射進來,而且這裏放著這樣多屍體,屍體本身就是屬陰,陰氣必定重

另一方面,九叔正趕往自己家,途中撥通一個電話

「喂九叔,做咩啊?」電話的另一頭傳來一把女聲

「我唔記得咗今日係三破日,所有殮房都爆滿,幫我執定一套架撐,依家返嚟拎,你通知總會,叫人去睇住其他殮房同醫院」

「好!」
有啲短,睇住先!夜啲會再出
要出事了
鞭你呀
你不嬲短
比你剪得多
愈剪愈短
愈短愈剪
碎到執唔到啦
夜d ....
咁小
九叔回到家中

「打咗比總會未」九叔一入門就問

「打咗啦,佢召集緊人」幫九叔執拾工具袋的人說

「打去提佢地三點前要到,今日三點會有日全蝕,起碼維持一個鐘!」九叔說

「好!」

那人拿起電話,再次撥通總會的電話

「喂,我係東道尚術士葉靈,啱啱打過嚟㗎啦,有野要補充」

原來!幫九叔執拾工具袋的人就是葉靈,葉靈在「那件事」後就跟九叔他們住在一起,跟著他們一起生活

「好,你講」總會的人說

「派去嘅人手三點前要到殮房,因為今日三點有日全蝕,會維持一個鐘」葉靈補充

「得,我依家盡快通知佢地」

「好!唔該你」

電話掛斷

「搞掂啦」葉靈跟九叔匯報

「佢地有冇講會派幾多人去?」九叔問

「唔知,淨係知西樓會派人去另外三間殮房守住」

「咁醫院呢?唔洗問,南陽唔會派人去」九叔檢查工具袋,是否有足夠的裝備

「係啊,南陽冇出聲,不過佢會去醫院」葉靈指一指後面的房間

咔嚓….房門打開

「呵~係啊,我會去醫院睇住」一中年男人從房間走出

他留著中長髮,滿面鬍渣,唇邊掛著一支煙,身穿着黑面白底的唐裝,雖然人是中年,但身體還是十分壯健,隔着衣服也能看到肌肉線條

而他手上拿著一把弓箭

名叫張英!

「你?到時唔好打電話嚟嗌救命,我唔得閒救你」九叔說

「我唔洗趕去救你都偷笑啦,仲要你救我」張英反駁

「你…」九叔正想說話

「唉啊!你地兩個加埋都成百歲啦!點解仲可以日日嘈㗎!!」

話被截停了

「靈!我返殮房啦,你一陣陪佢去醫院啦,廢事佢死咗都冇人知」

「呵~妹頭,你執下架撐,我地半個鐘後出發執醫院,我瞓多半個鐘先」張英打著呵欠說

「好」葉靈點頭

張英轉身想回到房間

「英叔!」葉靈突然大叫

「嘩!嚇死人咩!咩事呢妹頭?」英叔被口

「冇啊~想問下洗唔洗幫你執埋架撐咋嘛」葉靈笑說

「衰妹!比你嚇醒曬,邊個教你咁樣嚇人㗎?!」英叔問葉靈

「下?嗰個咪你囉!」

「……唉,今鋪真係捉蟲入屎忽」英叔搖頭說

「咩嚟㗎…好核突啊」葉靈皺眉嫌棄

「咁都唔識?!自己攞嚟衰啊!」英叔激動的說

「呃….我去執撐架先」葉靈轉身離去

「衰妹唔識野!」英叔也回到房間
捉蟲入屎忽
琴晚打完文瞓死咗起身即刻post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞