[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
但求押個韻
好!打緊文
聽日又audit 我屌你老木好忙
今晚食完飯做多陣
聽日又要計數我屌你老母臭化閪
借d意cut headcount再推job落我到
仲話請唔請新靚睇佢心情
仆街仲要數撚臭我
屌你老母下個月你準備食屎啦 !!
咁on9?…..依間公司點搞啊,難怪你頂唔順下個月一野掉封信落佢到
「平時佢地叫我啊九,你地跟住叫就得」

說完後,他就離開了冷藏室

我看著面前的兩名「老友」,發呆

即使在正式入職前,接受了訓練,但到了現在真的要面對搬運屍體這種工作時,心情難免還是有點忐忑

我看著鐵床上的屍體,咽一咽口水,我還在猶豫不決怎該麼下手時

我旁邊的男生就直接出手了,只看他戴上手套,雙手一穿,這邊一拉,三爬兩撥的把屍體搬到冷藏櫃的趟板上

「wow…..師兄好熟手喎」我真心的打從心底佩服他

「少事,上網睇得多」他淡淡一說

「上網睇得多?…」有人會故意上網看這些東西的嗎

「我本身對依一行就有興趣,所以就會成日睇」他補充說

「哦~」我尷尬一笑

「我叫張仁,可以叫我啊仁,以後多多指教」他主動說

「我叫陳天航啊,叫我啊航得㗎啦!以後係你多多指教我就真啦」我馬上伸出手

他也伸手回應,這一握手,我人生中又多了一個重要的朋友

我們把上司吩咐我們的工作都辦妥後就到辦公室找他

「咁快手?」他眼尾看到剛到辦公室門口的我們

「呃…係啊,因為…」我正想讚揚一下啊仁的效率

「睇下做成點」

他卻截住了我的話,直接走往冷藏室,我和啊仁馬上跟在他身後

「第一次,算唔錯,但我唔接受,再洗過」然後他又離開了

「呃….」我呆住

「都預咗㗎啦,第一日返工邊有咁順利」啊仁一副沒所謂的,拿起清潔工具再次為推床清潔

結果,我們再多洗了兩次才通過了
夜啲仲有的
「好,今日冇咩做,聽日早啲返嚟換衫,聽朝有醫院會一早送幾個「老友」嚟,到時法醫會即場解剖,你兩個企係後面睇我做一次,之後就到你地做」

「好!」張仁表現得有點興奮

「好….」上班第二天就要面對解剖,唉…

如是者,我和啊仁都比原先的上班時間早了一小時回到殮房換上制服

殮房內一片寂靜,我和啊仁都以為自己是最早回到來,剛想坐下來休息一下時

「嗯,你地比我想像中早」

啊九….還是叫他九叔吧,他年紀比我大而且還是我上司,直接叫他啊九好像有點不分尊卑

九叔突然出現,把我們二人嚇了一跳

「九叔早晨」我先說

「嗯?九叔?」九叔看著我

「呃…係啊,因為直接叫你啊九好似有啲冇大冇細,可以咁叫?」我尷尬地笑著

「嗯,隨便你」九叔點點頭

「咁我地依家要做啲咩?」啊仁問九叔

「你地今朝有冇食早餐?」九叔突然一問

我和啊仁相視一下,然後都點頭

「哈,咁祝你地好運」九叔的外表實在跟他的冷笑實在很有違和感

但他說祝我們好運是什麼意思呢…我和啊仁都想不明白,直至運屍車將「老友」們送到,我們就知道九叔的意思….

「又係咁?」九叔問運屍車的工作人員

「係啊,你地都慣啦」工作人員回答

「依兩年收嘅「老友」,多過我依十年加埋」九叔搖頭

二人一邊搬運著「老友」下車,一邊說著,我和啊仁就幫手將「老友」們都推進去

「唉….都唔知依兩年搞乜,過兩日又一單浮屍,聽日又話一單跳樓,依家啲後生有咩咁睇唔開啊」工作人員也嘆氣搖頭

「你估有幾多係自願?」九叔這一反問,工作人員一時答不上話

「做依行,唔多唔少你都一定聽過,自殺嘅人係投唔到胎,到底係邊個逼佢地上絕路」

九叔再發話,工作人員還是沒說上話

「佢地生前面對啲咩我地唔知,亦已經改變唔到,但至少我地可以幫佢走得體體面面」

「唉…希望過多排會靜啲啦」工作人員良久才說道

「咁我就可以準備退休」九叔一笑

「你?有排你捱啦!」

呯!!工作人員關上尾門

「係咁多,走啦!」工作人員揮手上車

「好!」九叔也轉身回到殮房內

「安置好曬班「老友」未?」九叔一進來就問我們

「差唔多啦!」我回答

「手腳咁慢」

九叔走到一「老友」旁邊

「推去腐屍解剖室」

「腐屍解剖室?!」
有分腐同唔腐?
蕉兄琴晚o到幾點
差英叔北門就齊腳
唔知尼世有無秦始皇同埋萬宗玄呢?
有呀靈萬事足
萬天玄
係喎,記錯左添,sorry樓主,為表歉意我今日唔追你出文啦
咁好!!但放心!我都會出文嘅
係葉靈同葉尚生嘅對話中提過英叔但未正式出場
原來有分㗎我都係上網睇資料個陣先知
啊靈真係咁正?!
成個姑姑咁
凶神惡煞嘅姑姑
等航仔的柔情去溶化佢姐……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞