[殭屍/靈幻/鬼怪]《噬魂》 世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士 05

1001 回覆
35 Like 4 Dislike
「肥仔!我地去玩動感快車啦!」洛兒拖著我的手奔往那巨大的小丑頭

「行慢啲啦,小心扑親啊」我搖頭笑說,看著洛兒就像看著小朋友一樣

誰知我這樣一說,真的成真了

洛兒真的自己左腳絆右腳,快跌到了,我腦海閃過一個動作,我身體就不自主去完成這動作,我成功接住了快絆倒的洛兒

「嘩!你幾時身手咁好㗎?!」洛兒驚訝

「呃…我身手不嬲都咁好㗎啦」不要說洛兒,我自己也嚇一跳了,剛剛那一連串的動作都不是我自發去做的,像是身體自行決定一樣

「算吧啦你~你平時連運動都唔多做啊!仲話身手好」洛兒推我的臉

「唓!平時我唔發揮我嘅實力咋!」

「係啦係啦!最叻係你啦~扮曬野」

今天是平日,海洋公園裏沒有太多遊客 ,我跟洛兒排了十分鐘左右就輪到我們坐上過山車,比起以往要排大半個小時或一個小時快得要多

「嘩鳴~好緊張啊!!」洛兒雙手拍著過山車的安全欄

「又唔係第一次玩~有咩咁緊張啊,傻妹」我在旁冷靜的說

「咁玩依啲係要興奮啲先好玩㗎嘛!我唔理啊!!一陣我要你陪我嗌啊!!」洛兒捉著我的手

「好好好」

隆….隆….隆,過山車開動

「開車啦!!」

「啊!!!!!」

咔…….咔….咔…咔咔咔咔,開始慢駛上斜,準備一輪衝刺

「準備啦!!肥仔!!」洛兒高舉雙手

「係啦~知啦~」

咻!!!

「嘩鳴!!!!正啊!!」

「啊!!!!」我配合洛兒,一起大叫

在過山車準備三百六十度轉時,我看到地面有五個人正在看著我們,那五人正是段天一行人

但當過山車轉完一圈後,他們早已消失不見,所以是我眼花了嗎?….
係喎三碗兄係咪就嚟要辭職啦?
你係咪想轉移視線?
好啦,你成功啦
就黎遞信
好快就唔洗愛返工啦
我愛返工
已到公司
我都到就開工今日架巴士好慢,搞到遲到
我都係 intern問我係咪照返工
我話上左車咪照返
泥水做唔做到
室內都冇乜野嘅
唔會太濕咩
個個都返晒工 天文台咁狗
早一個鐘掛黑雨可能放假
屌 今日行site比呀sir抽插
你可以抽插月巴
比人插死左
咁大鑊
算啦 之後執返好
點解係我
之後我全程過山車基本都看着地面,搜尋他們的蹤跡

直至過山車停下來

「喂!你搞咩啊?神不守舍咁嘅?唔舒服啊?」洛兒發現我的分神

「下?!冇啊」我否認

「好似突然有啲攰姐」我隨便說說

「唔舒服?洗唔洗早啲返去啊?」洛兒緊張的問我

「唔洗!我冇事,不如我地去坐摩天輪,靜靜地坐下」

「好啊!」洛兒以為我不舒服,一直扶著我

坐上摩天輪後,我閉上眼,讓自己別去想段天那幾人,我今天出來是要好好的跟洛兒遊玩

但我愈是不想面對,腦海就愈是不斷閃過一些奇怪而又零碎的片段

我看到….

卡啦ok的一場大火、滿身黑蔓的女人、「人」潮洶湧的荃新天地、捉著嬰兒的怪人、一群人的戰鬥

……

以及…一女子身影從荃新天地高處墮下

呯!!

「唔好啊!!!」我滿身大汗的的在摩天輪上站起來

「你做咩啊?!冇野啊嘛?」洛兒嚇到了

連其他卡廂中的遊客都被的大叫嚇了一跳,全都看了過來

「我….我冇事」我坐下

「你依排搞咩啊?好似成日都係咁嘅….係咪身體有啲唔舒服啊?」

「冇啊…真係冇事….只係好似成日出現一啲唔屬於自己嘅記憶咁…」

「不如我搵日去陪你睇醫生?」

「唔洗…我睇多幾日先」我搖頭拒絕

「咁你有咩要同我講啊!知唔知啊!」洛兒捏著我的臉

「嗯」我懵懵的點頭

「我係問你知唔知!」她加大力度捏我

「知道!!」
我愛返工
我嘅訴求就係返工
今日短短地一段先有啲攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞